Coelho és az Ulysses

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

UlyssesPaulo Coelho a milliomos közhelygyáros épp nem egy új regénnyel lépte túl a jóízlés határait, erre igazából már fel sem kapnánk a fejünket. Arra már annál inkább, hogy egy brazil lapnak adott interjújában túlértékeltnek nevezte a XX. század egyik legnagyobb hatású és legfontosabbnak tartott irodalmi alkotását, James Joyce Ulyssesét. Azt hihetnénk, hogy a pofátlanságnak is vannak határai, de úgy tűnik Coelhonak viszont van útlevele. Emellett egész biztosan nincs önkritikája, hiszen ha lenne, akkor a "túlértékelt" kifejezést egész életében messze elkerülné.

Véleménye azonban ennyiben nem merült ki. Joyce szövegét károsnak tartja, olyasvalaminek, ami ártott az irodalomnak, ezen kívül szerinte az egész csupán stílus, valamint "nincs benne semmi".

Végezetül álljon itt néhány idézet a brazil vajákostól, aki beszól az írástudóknak.

"Az egyik percben nincs semmid, a másik percben meg többet kapsz, mint amit el tudsz fogadni."

"Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál."

"A sors akkor állít minket nagy döntések elé, amikor a legkevésbé sem számítunk rá. Ilyenkor derül ki, elég bátrak vagyunk-e, hogy megváltoztassuk az életünket. Ilyenkor nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna, és  nem hivatkozhatunk arra, hogy még nem vagyunk felkészülve a döntésre. A próba nem vár. Az élet nem néz hátra."

"Az univerzum vállalja, hogy kijavítja helyettünk a hibákat."

Ki az a James Joyce?

(A The Guardian cikke a témában itt elérhető. A kulter.hu interjúja az Ulysses egyik újrafordítójával, Gula Mariannával, elérhető itt.)James Joyce