A ViTa és a Hexa-díj

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

A Hexa-díj átadásaNovember 25-én, múlt szombaton került megrendezésre az első (és reméljük, nem az utolsó) Világok Találkozása a Próza Nostra szervezésében.

A rendezvény célja az volt, hogy a hazai fantasztikus szakmai közösség minél szélesebb körben képviseltesse magát, így mutatva meg a beszélgetésekben, milyen sokrétű szempontok szerint lehet beszélni a sci-fi, fantasy és horror hazai és nemzetközi helyzetéről. Ilyen módon a fantasztikum világai és a közeg különféle “világai” is találkoztak egymással. Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki ellátogatott a Bem Moziba, és természetesen a meghívott vendégeknek, résztvevőknek, moderátoroknak is, hiszen elsősorban rajtuk múlott a rendezvény sikere. Reméljük, hogy valóban sikerült felvillantani, mennyire sokszínű a fantasztikum irodalma és a közössége egyaránt, és hogy a Világok Találkozásán megindult párbeszéd folytatódni fog nemcsak a Próza Nostrán, hanem más honlapokon, blogokon, rendezvényeken is.

De nem csupán az előadásokkal szerettük volna ráirányítani a figyelmet azokra, akik szakmailag sokat tesznek a zsánerirodalomért. A ViTán ugyanis idén első alkalommal került kiosztásra a Hexa-díj. A díjjal járó oklevelet és üveg hexaédert (aka kockát) elsőként Kleinheincz Csilla szerkesztő, fordító, szerző vehette át.

A díj mögött szervezetként a Próza Nostra áll, a megalapításával pedig a célunk a szakmai elismerés gesztusa, és hogy a közönség számára is felhívjuk a figyelmet azokra a szakemberekre, akik sokat tettek a zsánerirodalom hazai népszerűsítéséért, legyen szó alkotókról, fordítókról, szerkesztőkről vagy szervezőkről. A díj tehát nem a versenyről szól, a díjjal pénzjutalom sem jár. Úgy véljük azonban, nagyon sokan vannak a hazai zsánerirodalmi közegben, akiknek a munkájáért ebben a szimbolikus formában is érdemes köszönetet mondani, és ez reményeink szerint a jövőben folytatódhat majd.

A Hexa-díj jelöltjeiről a ViTa meghívottjainak kritikusokból, szerkesztőkből, kiadókból, szerzőkből álló szakmai közössége két körben szavazott, majd a legtöbb szavazatot kapott jelölt lett a díjazott. A hazai zsánerirodalom szakmai sokszínűségét és magas színvonalát már a beérkező nevek is mutatják. A jelöltek között volt Farkas Veronika, műfordító; H. Nagy Péter, kritikus, popkultúra-kutató; Kornya Zsolt, író; Markovics Botond (Brandon Hackett), író; Pintér Bence, újságíró, kritikus; Sepsi László, író, kritikus​; Tomasics József, szerkesztő (The Black Aether); Velkei Zoltán, szerkesztő; és Veres Attila, író.

Kleinheincz Csilla szerkesztőként és fordítóként hosszú ideje fáradhatatlanul dolgozik a zsánerirodalom nemzetközi trendjeinek széles körű hazai megismertetéséért, szerzőként pedig értékes művekkel járul hozzá a magyar fantasy fejlődéséhez. Fordítóként többek között Peter S. Beagle, Ann Leckie, Ursula K. Le Guin és Catherynne M. Valente műveit ültette át magyarra. Az SFmag online irodalmi magazin egyik alapítója, korábban a Delta Vision és az Ad Astra munkatársa, jelenleg a GABO Kiadó szerkesztőjeként dolgozik. Három fantasyregény (Város két fül között, Ólomerdő, Üveghegy) és egy novellagyűjtemény szerzője. Több fantasztikus antológiában és magazinban publikált angol, portugál, cseh, észt, finn, tagalog és katalán nyelveken.

Végül pedig szeretnénk megköszönni a szervezők munkáját, külön kiemelve Gaborják Ádámot, aki főszervezőként összefogta az egész rendezvényt, és a mögötte álló csapatot, akik ötletekkel és szervezési feladatokkal járultak hozzá a Világok Találkozásához: Pintér Bence (Spekulatív Zóna), Szabó Dominik (ekultura.hu) és Takács Gábor (Acélpatkány).

A párbeszéd tehát reményeink szerint nem áll meg, és mi is hamarosan jelentkezünk a kerekasztal-beszélgetések felvételeivel, amiért pedig az ekultura.hu-nak jár a köszönet.