V. Világok Találkozása

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Idén ötödik alkalommal kerül sor a Világok Találkozása megrendezésére. A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is online láthatjátok programjainkat. Idén három beszélgetéssel készültünk, amiket facebook-oldalunkon tudtok megtekinteni a meghirdetett időpontban és azt követően is.

Termőtestek könyvbemutató (2021. december 9. 18:00)

Sepsi László új regénye egyszerre thriller és lappangó fantasztikum, a társadalom peremén és a törvényeken kívül élők portréja egy nem létező, mégis zsigerileg ismerős városból. A Termőtestekről a szerzővel Gaborják Ádám beszélget a könyvbemutatón. 

A szerzővel készült interjút és a könyvről írt recenziónkat a linkeken olvashatjátok.

A kortárs angolszász krimi nyomában (2021. december 10. 18:00)

Isten hozott a nyomozóklubban!

A krimiirodalomban jobbára továbbra is a skandináv "uralomról" beszélhetünk. Az elmúlt évben azonban sorra jelentek meg a zsáner feltörekvő, új angolszász sztárjai (Graham Moore, Alex Pavesi, Richard Osman), akik nagy nemzetközi sikernek örvendenek, ugyanakkor erősen támaszkodnak a műfaj klasszikusaira. Mivel már magyarul is olvashatók az említett szerzők kötetei, aktuális beszélgetésünkben közelebbről is megvizsgáljuk azokat. Hol tart tehát a(z) (angolszász) krimiirodalom? Minek köszönhetjük a sikereket? Hogyan újítható meg a hagyomány? És vajon mi lehet a krimik alapvető matematikai képlete?

Meghívott vendégek:

Orosz Anna, fordító, szerkesztő, a LibrAmore Podcast egyik fele

Hudácskó Brigitta, irodalmár, fordító, a Debreceni Egyetem tanársegéde, a Popkult, csajok, satöbbi podcast egyik fele.

Moderátor: Gaborják Ádám, a Próza Nostra főszerkesztő-helyettese

A műsorban tárgyalt kötetek:

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Graham Moore: Bűnösök

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub, A férfi, aki kétszer halt meg

A magvető példázata (2021. december 11. 18:00)

2020-ban egy 1993-as sci-fi felkerült a New York Times bestseller listájára: Octavia E. Butler regénye, A magvető példázata talán sosem volt még annyira aktuális, mint napjainkban. Ahogy a társadalmi és klimatikus változások egyre újabb és újabb kihívások elé állítják az emberiséget, úgy válik egyre inkább intő jóslattá és figyelmeztetéssé a regény.

A kötetről Benczik Vera és Szép Eszter beszélget, a moderátor Takács Gábor.