Tomasics József kapta a 2021-es Hexa-díjat

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Tomasics JózsefIdén ötödik alkalommal rendezték meg a Világok Találkozását (noha 2020 után most is online került sor az eseményre), aminek kísérőjeként a szervezők kihírdetik a Hexa-díj aktuális díjazottját is: 2021-ben Tomasics József kapja az elismerést.

Tomasics József neve szinte biztos, hogy nem ismeretlen azok előtt, akik érdeklődnek a hazai horror- és weird irodalom iránt. Az ő munkásságának köszönhetően jött létre a The Black Aether magazin és az e köré szerveződő közösség, amelynek célja a magyar és nemzetközi weird bemutatása és népszerűsítése. Ennek egyik alapjaként fáradtságot nem kímélve szervezte meg a Magyar H. P. Lovecraft Társaságot, amely a horror nagymesterének munkásságát és máig tartó hatását kívánja bemutatni a közönségnek. Tomasics József az utóbbi években hatalmas energiákat fektetett abba, hogy segítse a magyar alkotókat, megjelenési lehetőséget biztosítson nekik, illetve támogasson minden olyan kezdeményezést, ami előrelendítheti a szcéna ügyét.

Mindezek elismeréseként 2021-ben a Próza Nostra szerkesztői úgy döntöttek, Tomasics Józsefet tüntetik ki a Hexa-díjjal. A díjat a Próza Nostra csapata alapította, és évente ítélik oda olyanoknak, akik munkájukkal komolyan hozzájárultak a hazai fantasztikus irodalom fejlődéséhez, népszerűsítéséhez. A korábbi díjazottak Kleinheincz Csilla, Kornya Zsolt, S. Sárdi Margit és Juhász Viktor.