Tíz mondat az Újjászületésről (Stephen King - Revival)

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Stephen King: Revival01. Amennyire vártam ezt a kötetet, annyira csalódtam végül benne.

02. Nagyon sokat ígér ez a könyv, ám ebből keveset tart be: Howard Phillips Lovecraft és Arthur Machen nyomán járva King kozmikus horror regényt igyekezett alkotni, ám ez alkalommal nem volt képes felnőni a nagy elődökhöz.

03. A regény történetét Jamie Morton elmondásából ismerjük meg, aki kisgyermek korától kezdve meséli el életét, ami már korán összefonódik Charles Jacobs tiszteletes sorsával.

04. Jacobs egy tragikus baleset során elveszíti feleségét és kisgyermekét, ennek következtében pedig hitét is, majd minden energiájával az eddig őt hobbiként érdeklő elektromosság kutatásába kezd, emberek gyógyításával kísérletezik.

05. A hitehagyott tiszteletes, aki cinikus módon isteni csodának titulálja gyógyításait és ebből rengeteg pénzt keres, jóval önzőbb és veszélyesebb, őrültebb célt tűzött maga elé, mint az emberek gyógyítása és ezen a ponton kapcsolódik a történetbe Machen és Lovecraft irodalmi öröksége.

06. A valóság mögötti valóság témáját King egyébként korábban - ennél jóval színvonalasabban - már feldolgozta a Napnyugta után novelláskötet N című írásában, melyen szintén erősen érezhető Machen és a The Great God Pan című kisregény hatása.

07. A Revival (magyarul Újjászületés cím alatt jelent meg az Európa Kiadó jóvoltából) legnagyobb problémája, hogy unalmas és hosszú - túlírt könyv, rengeteg funkciótlan üresjárattal, melyek nem gyűjtik be az olvasó figyelmét, szemben az Az című regénnyel, mely szintén erősen túlméretezett szöveg lett, viszont soha nem engedi meg magának azt a luxust, hogy untassa az olvasót.Stephen King

08. King erősségei közé tartozik a kortárs amerikai társadalom és az abban élők plasztikus ábrázolása, ám a Revival még ebben sem erős, helyette viszont kapunk egy újabb főszereplőt függőségi problémákkal.

09. A regény utolsó 20-30 oldala izgalmasra sikerült és a zárlat valóban vérfagyasztó, méltó a fent említett hagyományokhoz, sajnos azonban a megelőző négyszáz oldal sokkal kevésbé meggyőző.

10. A Revival nem hozta el King várva várt megújulását.