Tíz mondat az Eleven Testekről

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Eleven Testek01. Isaac Marion regénye voltaképp a Rómeó és Júlia feldolgozása egy zombitörténet keretei között, röviden: egy mash-up irodalmi merénylet.

02. A regény borítóján Stephenie Meyer ajánlása olvasható és ez mindent el is mond a könyvről.

03. Bár a zombi Rómeót R-nek hívják, Júliát pedig Julie-nak és van erkély jelenet is, ez a szöveg regény formában íródott és a Shakespeare darabbal ellentétben egy orbitális happy enddel végződik, amiből talán ki is derült, hogy nem ez a Rómeó és Júlia legízlésesebb feldolgozása.

04. Habár zombiregényként szokás meghatározni, szó sincsen arról, hogy az Eleven Testek horror szöveg lenne, a zombiapokalipszis csupán egzotikus díszletként szolgál a mindenki által ismert szerelmi történet újramondásához.

05. Mivel mind a mash-up regények (Android Karenina, Büszkeség és balítélet meg a zombik, Abraham Lincoln vámpírvadász stb.), mind az élőholtakat szerepeltető könyvek virágkorukat élik, ezért Isaac Marion írása nyugodt szívvel tekinthető egy racionális üzleti húzásnak, egy trend meglovagolásának, hiszen semmit nem tesz hozzá ahhoz az irodalmi vonulathoz, amelyből táplálkozik.

06. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy van néhány egészen kiváló mondat is a szövegben, amelyek miatt a regény elolvasása nem tűnik teljesen eltékozolt időnek.

...kivéve egy Apache...07. Minden tulajdonsága alkalmassá teszi ezt a könyvet arra, hogy a célkorosztályban sikert arasson, hiszen könnyenIsaac Marion emészthető, fordulatos, kellően izgalmas és felfokozottan romantikus, azzal a végkicsengéssel, hogy a szerelem a halált is képes legyőzni.

08. Ennek fényében ismét érdemes egy pillanatra eszünkbe idézni a Rómeó és Júlia zárlatát – mit mond az örök klasszikus és mit mond az Eleven Testek?

09. Vajon mivégre ez a különbség?

10. A kötetet magyarul a Libri Kiadó adta ki, a tőlük megszokott igényes, színvonalas köntösben és fordításban.