Tíz mondat az Álom doktorról

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Stephen King: Álom doktor01. Stephen King új könyve eddigi talán legsikeresebb regényének A ragyogásnak a folytatása, az Álom doktor főszereplője a felnőtt Dan Torrance – ő a címszereplő, aki egy hospice otthonban segít a távozóknak átkerülni a másik oldalra – és egy tizenhárom éves kislány (Abra Stone), aki olyan erős természetfeletti képességekkel (ragyogás) rendelkezik, hogy Dan hasonló adottságai úgy viszonyulnak az övéhez, mint zseblámpafény a világítótoronyéhoz.

02. Dan Torrance új ellenfelei egy ősi, gonosz csoportosulás, az Igaz Kötés (True Knot) tagjai, akik a ragyogással rendelkező emberek esszenciájával, az általuk szuflának (steam) nevezett energiával táplálkoznak, mivel a gyerekekben sokkal erősebb a ragyogás, mint a felnőttekben, ezért leginkább gyermekek a célpontjaik, így kerül Abra Stone is a látóterükbe.

03. Minél többet szenved halála előtt az áldozat, annál táplálóbb lesz a belőle kinyert szufla, vagyis a King által megrémálmodott csoport az elképzelhető legnagyobb gonoszságot cselekszi: gyermekeket kínoz és gyilkol.

04. Rose, az Igaz Kötés vezetője, nagyszerűen megalkotott negatív karakter, aminek az egyetlen hibája, hogy természetfölötti entitás, míg King írásai akkor a leghatásosabbak, amikor az átlagemberből válik szörnyeteg (még akkor is, ha valamifajta természetfölötti erő áll az események hátterében): A ragyogás Jack Torrance karaktere átlagos figura volt, aki élete túl sok területén került túl nagy nyomás alá és egyszerűen összetört ez alatt, van ilyen – épp azért félelmetes, mert valószerű.

05. Az Álom doktor legkiválóbban megírt részei azok, melyek Dan Torrance életét mutatják be A ragyogás eseményeit követően, az Igaz Kötéssel való konfrontálódásáig: a kis Dan – bármennyire is szorított neki több olvasónemzedék – követi a családi példát és apjához hasonlóan alkoholista lesz, a folyamatot King könyörtelenül reálisan ábrázoló, ugyanakkor szenvtelen prózájában követhetjük végig.

06. A ragyogás eseményei izolált környezetben, egy behavazott, nagy területű szállodában játszódtak, aminek már önmagában is jelentős atmoszférateremtő ereje volt, az Álom doktorban egészen másként működik a hangulatteremtés: itt az alkoholizmus visszatérő réme, a halál állandó közelsége, a Panoráma Hotelben történtek felidézése és az Igaz Kötés, mint metakarakter korok mélyébe visszanyúló történelme teremti meg az események komor hátterét.

07. King új regénye nemcsak hatásos horror szöveg – azaz munkássága első évtizedeinek gyakorlatához talál benne vissza, miközben formál is ezen a Stephen Kinggyakorlaton – hanem takarékosabb is, mint az előzőek: kevésbé túlírt, kevesebb a fölösleges mondat és a funkciótlan jelenet, valamivel feszesebb írás.

08. Dan Torrance és a többi szereplő is jó arányérzékkel megrajzolt alak, a történet pedig valóban sötét és vérfagyasztó, ám mégsem tud felnőni az Álom doktor az elődjéhez és ennek számos oka van, ilyen például a mai, jóval magasabb befogadói ingerküszöb a rémségeket illetően, vagy A ragyogás példátlanul erős, már-már kultikus tisztelete, amely – ha csak tudat alatt is – eleve kudarcra ítéli a folytatást.

09. Ha valaki azt gondolná, hogy megússza a Panoráma Hotel nélkül ezt a könyvet, az téved.

10. Stephen King rajongóknak és a műfajt kedvelőknek kötelező, ahogyan azok számára is élmény lehet, akik szeretik a takarékosan megrajzolt és hihető regényalakokat, ám összességében – habár néhány vonásában kiforrottabb elődjénél – nem múlja felül A ragyogást.