Tíz éves a Próza Nostra 8. – Nem csak kritika

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Próza Nostra A Próza Nostra kezdettől fogva recenziókat, kritikákat kínál az olvasóknak a szerkesztőség által érdekesnek, jelentősnek, fontosnak tartott szövegekről. Az indulás után mégis viszonylag hamar felmerült az igény, hogy a Próza Nostra ennél többet nyújtson. A lap fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő cikksorozat lassan a végéhez közeledik. A nyolcadik részben olyan anyagokat szeretnénk megosztani az elmúlt tíz évből, melyek túlmutattak a lap kritikai tevékenységén és új színekkel gazdagították a Próza Nostra portfólióját.

Próza Nostra Könyvek

Négy évvel ezelőtt, a csernobili katasztrófa harmincadik évfordulójára hirdettük meg első novellapályázatunkat, melynek legsikerültebb munkáiból e-kötetet jelentettünk meg a lap fennállásának hatodik évfordulóján. Ez a kötet az első része a Próza Nostra Könyvek sorozatnak és Az atomkatasztófa gyermekei címet kapta. Egy évvel később, Arany János születésének 200. évfordulójára ismét novellapályázatot hirdettünk. A pályamunkákból készült válogatás lett a sorozat második kötete és az Arany 200 címet kapta. Ezidáig a sorozat ezzel a két taggal büszkélkedhet, de bizonyosan lesz még folytatás...

Az atomkatasztrófa gyermekei

Arany 200

 

Próza Nostra Irodalmi Estek és Világok Találkozása

Offline rendezvényeket 2012 óta tartunk kisebb nagyobb szünetekkel. Először csupán Szegedre koncentráltunk, de már évek óta Budapesten is szervezünk friss megjelenésekre vagy kurrens témákra fókuszáló beszélgetős esteket. 2017-ben pedig útjára indítottuk a Világok Találkozása című rendezvényünket. A ViTa olyan egész napos rendezvény, melyen minden a fantasztikumról szól és amelyet nem titkolt szándékkal ugyanaz a közösségszervező cél vezérel, mely a kisebb programjainkat is Szegeden és Budapesten: fórumot szeretnénk teremteni arra, hogy a fizikai térben is időről-időre találkozni, beszélgetni, vitatkozni tudjunk közös szenvedélyünkről: az irodalomról. Ezeken az esteken videókat, hanganyagokat készítünk, melyeket aztán közzé is teszünk a nagyközönség számára.

Az első ViTa anyaga (köszönet az E-kultúrának a felvételért):

Az második ViTa anyagának lejátszási listája (köszönet az E-kultúrának a felvételért) 

A harmadik ViTa szerepjátékról folytatott beszélgetése (köszönet a Kockák és Sárkányoknak a felvételért):

A Próza Nostra Irodalmi Estek, a ViTa estek és a Végtelen Határok konferencia anyaga a Spotify-on