Tíz éves a Próza Nostra 6. – Tíz interjú az elmúlt tíz évből

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Próza NostraFolytatjuk a Próza Nostra fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő cikksorozatunkat. Az elmúlt évtizedben számos interjút készítettünk külföldi és hazai szerzőkkel, fordítókkal, és a populáris kultúrát területükként választó kutatókkal, hogy ne csupán a szövegeket, de azokat az embereket is megismertessük az olvasókkal, akik a szövegekkel dolgoznak. Ebből az alkalomból tíz olyan interjút választottunk ki az elmúlt időszak terméséből, melyek írókkal és fordítókkal készítettünk.

“A te döntésed, hová helyezed a kamerát” - Catherynne M. Valente interjú

Catherynne M. Valentével A Marija Morevna és a Halhatatlan című regénye apropóján beszélgettünk világépítésről, feminizmusról, és az online személyiségekről.

"Csak a tehetség számít" - Interjú Gy. Horváth Lászlóval

Mark Lawrence Széthullott Birodalom-trilógiájának megjelenése kapcsán beszélgettünk  Gy. Horváth Lászlóval, aki az elmúlt negyven évben szerkesztőként és fordítóként is bejárta a világirodalom tartományait. Lawrence szövegeiről, a fatasyirodalomról és a világirodalmi szövegek fordításáról kérdeztük.

"A gyermeki képzelet játékba hozása." - interjú Josh Malermannel

Josh Malerman a Madarak a dobozban című regényével mutatkozott be, melyből a Netflix nemrégiben filmet is készített. Josh zenész és író, aki készségesen válaszolt az őrületről, a kozmikus rettenetről és a horror zsáner lényegét érintő kérdéseinkre.

„Az a csont valójában ugyanaz” – Interjú Moskát Anitával az Irha és bőr című kötetéről

Moskát Anita az utóbbi évtizedben megkerülhetetlen szerzője lett a magyar fantasztikumnak. Bár az interjúnk apropója az akkor frissen megjelent Irha és bőr című regénye volt, kérdeztük első két regényéről, az internetes nyilvánosságról, és természetesen az ember-állat hibridekről.

"...eszembe sem jutott, hogy prózát írjak" - interjú Bartók Imrével I.
"...a világvége természetesen örökérvényű" - interjú Bartók Imrével II.

Bartók Imrével A patkány éve című második regényének megjelenése után beszélgettünk. A Virágba borult világvége trilógia második és harmadik része (A kecske éve és A nyúl éve) ekkor még csupán terv volt, így ha a trilógia egészéről nem, a kezdőpontjáról, a nyugati civilizáció rossz lelkiismeretéről, az ökoterrorizmusról, és a világvégéről hosszasan beszélgettünk. Most is az az érzésünk, hogy ez a trilógia fontos teljesítménye a magyar irodalomnak, melyről túl korán abbamaradt a kritikai beszélgetés.

„Próbáltam létrehozni egy világot.” – Interjú Pék Zoltánnal

Pék Zoltán a fantasztikus irodalom legnagyobb szerzőinek műveit fordítja magyarra, olyanokét, mint Gaiman vagy Philip K. Dick. 2015-ben jelent meg az Agave Kiadónál első regénye, a Feljövök érted a város alól. Írásról, szerkesztésről, cinizmusról és demokráciáról beszélgettünk a  szerzővel.

"Amikor azt mondom: mese, a Pentameron kapcsán Az Ezeregyéjszaka jut eszembe." - interjú Király Kinga Júliával

Pentameron egy tizenhetedik századi olasz mesegyűjtemény, mely sokszínűsége miatt, megjelenésétől kezdve folyamatosan ihlette/ihleti az európai irodalmat. A kötet fordítójával – Király Kinga Júliával – e fordítási feladat nehézségeiről, a mesékről, és a különbözőségről beszélgettünk.

“Egy kortárs magyar kriminek a valóságnál hitelesebbnek kell lennie.”– Interjú N. Nagy Zoltánnal

N. Nagy Zoltán a Twister Kiadó 2018-as [bekezdés] programjának győztese, Keselyű című regénye nemrégiben jelent meg. A nyomozóból lett író első regénye nem csupán hazai környezetben játszódó krimi, de egyben főhajtás is a huszadik századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja előtt is.

"...egyre kevesebb magyar sci-fi jelenik meg idehaza." - interjú Brandon Hackett-tel

Markovics Botond, azaz Brandon Hackett a kortárs magyar sci-fi meghatározó szerzője, akivel Az időutazás napja című regényének megjelenése után készítettünk interjút 2014-ben, melyben kitért a magyar sci-fi akkori helyzetére, a science fiction örök toposzaira és archetipikus szereplőire is.

„Az ember évezredek óta saját múltja kulturális romhalmazán trónol” - Interjú Rusvai Mónikával a Tündöklő című regényéről

Rusvai Mónika 2019-ben jelentkezett Tündöklő című első önálló kötetével, ennek kapcsán készítettünk vele interjút. Mónika írésaival a Próza Nostra felületén is találkozhattok, hiszen kritikusként erősíti a szerkesztőségünket. Ebben az interjúban a műfajiságról, a nyelvről, átkokról és áldásokról kérdeztük.