Stephen King új könyve A ragyogás folytatása lesz

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Stephen King: Doctor Sleep

Az Egyesült Államokban jövő kedden (2013. szeptember 24.) megjelenő új Stephen King regény a Doctor Sleep címet viseli és a már klasszikusnak számító A ragyogás folytatása lesz. Ez a regény volt King igazi áttörése és azóta is az egyik legtöbbet olvasott könyv, ami a neve alatt megjelent. Két filmfeldolgozás is készült belőle, az elsőt Stanley Kubrick rendezte (az eredménnyel King elégedetlen volt, mivel nem tartotta eléggé szöveghűnek). Kubrick filmje előtt azért is fejet kell hajtsunk, mert a hihetetlenül idegesítő gyerekszínésszel és női főszereplővel elérte, hogy a néző inkább a magából kivetkőzött alkoholista íróval szimpatizáljon, akit Jack Nicholson alakított és aki a film nagyobb részében egy baltát szorongatott a kezében.

A folytatás megírása mégis számos problémába ütközött. Először is: King abban az időben, amikor A ragyogást írta, masszív alkoholista volt. Úgy gondolja, hogy emiatt nagyon kevéssé emlékszik pontosan a szövegre, viszont azt nem akarta, hogy a Doctor Sleep-ben ellentmondások legyenek. Ezért aztán asszisztenst fogadott, aki a konzisztencia érdekében mindkét szöveget átnézte. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy King alkoholista és drogfüggő korszakában olyan regények születtek, mint a Borzalmak városa, A ragyogás és a Végítélet). Másodszor a folytatásokkal kapcsolatban felmerülő örök kérdés és félelem is akadályozta kezdetben a gördülékeny írást: a második rész képes lesz-e hozni, netalán túlszárnyalni, az első rész minőségét? Hamarosan kiderül. 

A Doctor Sleep főszereplője A ragyogás eseményei óta felnőtt Dan Torrance lesz.

Érdekesség Kingről, hogy 1979-ben egy Mark David Chapman nevű rajongója fényképezkedett vele és autogramot kért tőle, majd 1980. decemberében King újra viszontlátta a férfit a tévében, John Lennon gyilkosaként.

A New York Times ismertetője az új könyvről ide kattintva elolvasható.