Ruth Rendell: Démon képében (A Demon In My View)

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Démon képébenBár nem vagyok nagy rajongója és olvasója a krimi irodalomnak – engem valahogyan más populáris irányzatok ragadtak magukkal: a fantasy és a sci-fi – Ruth Rendell könyvét mindenáron el akartam olvasni, miután hallottam róla. Egy sorozatgyilkosról – egy fojtogatóról – szól ugyanis a könyv, akinek a pszichológiai profilját állítólag rendkívül hihetően és realisztikusan vázolja fel a regény. Ez a pszichológiai vonal volt az, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Olvastam az Amerikai pszicho-t Ellistől, láttam Hitchcock Psycho-ját és mindig megborzongattak az olyan filmek, mint amilyen például a Hetedik (Seven) vagy a Gyűjtő (Kiss The Girl). Ám még soha nem olvastam olyan könyvet, amely hitelesen megrajzolta volna egy pszichopata lelkialkatát. Érdekelt, hogyan működhet ez egy szövegben.

Mikor először a kezembe akadt, elbizonytalanodtam: az Albatrosz könyvek 1981-es kiadását tartottam és elégedetlenül konstatáltam, hogy ez a regény bizony meglehetősen rövid. Mindössze 240 oldal, keskeny szedéstükörrel, viszonylag nagy betűkkel. Persze egy könyv lehet nagyon jó és rövid, de azért nem erre számítottam. Ráadásul nem értem, hogy mit keres a borítón egy kivágott kép Herzog 1979-es Nosferatujából, hiszen sem hangulatában, sem témájában nem illik a történethez – talán a címhez valamelyest.

Mottóként Edgar Allan Poe Egyedül című verse nyitja meg a szöveget, megalapozva a hangulatot, mely Arthur Johnson elméjébe pillantva válik igazán sötétté. Nem árulok el azzal titkot, hogy ő az elmebeteg fojtogató, a regény főszereplője. Az ötvenes éveiben járó Arthur végtelenül precíz, kényszeres ember. Jelentéktelen munkájának óriási fontosságot tulajdonít, és ha valami megzavarja a napi rutinját, azt katasztrófaként éli meg. Nénikéje – Gracie néni – nevelte fel meglehetős szigorban. A néni szava szent volt, minden kilengést azonnali és kemény megtorlás követett. A világról azt tanította a gyermeknek, hogy egyetlen emberre számíthat önmagán kívül, csak egyetlen embert érdekel a sorsa, ez pedig maga Gracie néni. Arthur hamar megtanulta, hogy óvakodjon a lányoktól. Felnőve ez az érzés csak még erősebb lett benne.

„Pályafutását” gyermekkorában állatok kínzásával kezdte, majd Gracie néni halála után – a regény cselekménye előtt huszonöt évvel – megölt egy prostituáltat, öt évre rá pedig egy másikat. A klasszikus Hasfelmetsző Jack párhuzam itt véget is ér, ugyanis Arthur leáll és évtizedekig nem gyilkol húsvér embereket. Egy bérházban éli életét, melynek pincéjében egy próbababát tart. Amikor szükségét érzi ezt a bábut fojtja meg: gondosan megtervezi a gyilkosságot, ábrándozik róla órákon, napokon keresztül és mikor már nem bírja tovább, lemegy a pincébe és euforikus élvezet közepette megfojtja a babát. Addig szorítja, csavarja a nyakát, míg megfájdul a keze.

A probléma akkor kezdődik, amikor egy fiatalember költözik a bérházba, aki – hogy, hogy nem – a pszichopatákról írja a disszertációját. A neve Anthony Johnson. Talán azzal sem árulok el nagy titkot, ha leírom, a nevek hasonlósága is szerephez jut a történetben. Anthony egy napon – minden rossz-szándék nélkül – egy ünnepség részeként, melyet a közösség gyermek tagjai számára szervez, elégeti Arthur babáját. Ha pedig Arthur nem tud próbababát fojtogatni, akkor – mint tudjuk – eleven nők nyakát kezdi szorongatni. Természetesen most is ez történik, de nem szeretném az egyébként nem túl fordulatos cselekmény minden részletét elárulni.

A Demon In My View

A sorozatgyilkos pszichológiája valóban érdekes a könyvben: ahogyan a mindennapjait éli, a teendőit szervezi, amilyen módon az emberekkel viselkedik. Ez a szöveg egyetlen érdekes momentuma számomra. A Démon képében egyébként rossz krimi, sőt, a szó klasszikus értelmében nem is krimi. A képlet egyik oldalát kapjuk csak meg, a gyilkost, és nem ismerjük meg azokat az embereket, akik el akarják kapni. A történet lezárása pedig annyira irreális, hogy engem kifejezetten bosszantott.

A könyvet becsukva már nem is tűnt rövidnek az a kétszázegynéhány oldal, még néhány fejezet és már a pszichologizáló részek is unalmasan hatottak volna. Így egy élménnyel ugyan gazdagabb lettem, de nem tartozik a szöveg a túl emlékezetes olvasmányaim közé. Akik kíváncsiak egy pszichopata elméjére egy könyv lapjain keresztül, azoknak szívesen ajánlom, bár ők sem fognak tőle lefordulni a székről. Krimi rajongóknak pedig kifejezetten ellenjavallom. Olvassanak inkább újra egy le Carré-regényt.