Rövid hírek

Jelenlegi hely

Szerző V On the

Umberto EcoÚgy tűnik az év elejével új erőre kapott a populáris irodalmi biznisz is, és nagyhirtelenjében, az előző hónapok csöndjét több hír, esemény stb… is megtörte.

Szerzőtársam neve alatt már köszöntöttük a Professzort születésnapja alkalmából. Az eseményhez kapcsolódva most a Kötve-fűzve blog azt boncolgatja, miért nem kapta meg végül Tolkien az irodalmi Nobel-díjat. A teljes szöveg itt olvasható. 

Ne feledkezzünk meg azonban egy másik íróóriásról, Umberto Ecoról sem, aki január 5-én ünnepelte 80. születésnapját. Eco egyike azoknak, akik rendkívül magas szinten valósították meg a populáris és szépirodalmi regiszterek egymásraíródását; A rózsa nevében példásan mosódik egymásra a detektívtörténet, a történelmi regény, a XX. századi filozófia és a pszichoanalízis. Az író születésnapja alkalmából, várhatóan a tavaszi könyvfesztiválra magyarul is megjelenő, új regényéről is kérdezte a hvg.hu a fordítót, Barna Imrét, aki pár érdekességet is megosztott a szerzővel kapcsolatban. A szöveget itt találjátok.

Bár le Carréval már rengeteget foglalkoztak az utóbbi időben, többek között mi is itt a Próza Nostrán, úgy tűnik azonban, hogy talán nem csak születésnapja alkalmából érdemelt kiemelt figyelmet. Gervai András az ÉS december 11-i ex-librisében a szerző négy regényét (Árulás; Csapda; A kém, aki bejött a hidegről; A mi emberünk) választotta témájául. Itt olvasható.Sherlock

A jelenleg a mozikban futó Sherlock Holmes-film kapcsán a A. C. Doyle-lal és többek között a magyar krimivel is (Baráth Katalinnal, Kondor Vilmossal és András Sándorral) foglalkozik az mno.hu. A szöveg itt található.