A Próza Nostra Irodalmi Estek és a ViTa-estek hanganyagai

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Spotify-csatornánkon egyre több korábbi eseményünk és beszélgetésünk hanganyaga érhető el. Otthon és útközben, éjjel és nappal, bármikor meghallgathatóak, és a későbbiekben a lista még bővülni fog további eseményeinkről készült felvételekkel.

 

Elérhető felvételeink listája:

 

ViTa 2019 - A szolgálólány újabb meséje – Testamentumok

Harmincnégy évvel A szolgálólány meséje megjelenése után Margaret Atwood megírta a folytatást: mi történt a regény utolsó fejezete után Fredével és a gileádi nőkkel? Mit várunk és mit kapunk az új regénytől, hogyan hat ma, a #metoo korában ez a történet, hogyan értelmezhető a folytatás a népszerű HBO sorozat tükrében, és mondhatjuk-e, hogy a nemrég Booker-díjat kapott Testamentumok az egyik legfontosabb könyv idén?

Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Scheirich Zsófia (kritikus, Roboraptor), Svébis Bence (kritikus). Moderál: Gaborják Ádám (PN)

Felvétel időpontja: 2019. november 30.

ViTa 2019 - RPG-n innen és túl – A szerepjátékról

Úgy tűnik, a szerepjáték reneszánszát éli úgy itthon mint külföldön. Klubok alakulnak, találkozókat és táborokat szerveznek az RPG szerelmesei, számos kiadvány jelenik meg minden hónapban, melyek már nem is csupán a játékrendszerre, vagy a lejátszható kalandokra fókuszálnak, de magára a jelenségre reflektálnak. Az asztali szerepjátékok múltját, jelenét és jövőjét járjuk körül a beszélgetésben.

Résztvevők: Pozsár Anett (kritikus, PN), Dinnyés Gergely (kritikus, youtuber), Kornya Zsolt (író). Moderál: Szabó István Zoltán (Steve) (PN)

Felvétel időpontja: 2019. november 30.

ViTa 2019 - A nagy előd - Kuczka Péter élete és munkássága

A hazai fantasztikum vitán felül legfontosabbnak tekinthető alakja Kuczka Péter volt, aki a Galaktika és a Kozmosz Fantasztikus Könyvek kiadásán túl majdnem három évtized SF irodalmát és rendszerét összefogta. Munkássága még ma is meghatározza, hogyan gondolkodunk a zsánerről, milyen könyveket olvasunk és mit várunk el egy-egy műtől. Halálának huszadik évfordulóján igyekszünk kicsit bepillantást nyújtani hosszú és szerteágazó életművébe, személyiségébe és gondolataiba.

Résztvevők: Erdei Pálma (szociológus), S. Sárdi Margit (irodalomtörténész, ELTE), Veres Miklós (történész-muzeológus, PIM). Moderál: Takács Gábor (PN)

Felvétel időpontja: 2019. november 30.

ViTa 2019 - Irha és bőr – test és fantasy

Az idén megjelent Irha és bőr című regény átalakult ember-állat fajzatakon keresztül radikális, olykor egészen zsigeri tapasztalattal szembesíti olvasóját, miközben arra keresi a választ, hol vannak a biológia, az ember(i) (test) vagy éppenséggel a jog határai. A beszélgetésen ezen testképek nyomába eredünk. Milyen előzményeket, párhuzamokat ismerünk a fantasztikumban? Hogyan ábrázolódik a(z) (emberi) test az irodalomban vagy a vizuális kultúrában? Hogyan szembesítenek ezek az alkotások a testhatárokkal? Meddig beszélhetünk egyáltalán az ember határairól és hol kezdődne egy ember utáni lét?

Résztvevők: Borbíró Aletta (kritikus, PN), Moskát Anita (író), Nemes Z. Márió (költő, esztéta), Szép Eszter (kritikus, képregénykutató). Moderál: Gaborják Ádám (PN)

Felvétel időpontja: 2019. november 30.

ViTa 2019 - A jövő “fekete” – Az afrofuturizmus

A jövőnek nincs színe, mondhatnánk – de akkor miért hemzseg a fehér emberektől? Hol vannak a feketék, az afrikaiak, afroamerikaiak, teszik fel a kérdést a színesbőrű alkotók már több évtizede. A beszélgetésben arra keressük a választ, hogy milyen ez a “fekete” jövő, milyen lehetőségei vannak az afrikaiaknak a sci-fiben és azon túl, miért lehet izgalmas számunkra Európában, és mit tanulhatunk ebből mi Magyarországon. Avagy: lehet-e a jövő nemcsak fehér vagy fekete, hanem esetleg magyar?

Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO), Fekete I. Alfonz (kritikus, PN), Huszár András (fordító, Agave Könyvek). Moderál: Takács Gábor (PN)

Felvétel időpontja: 2019. november 30.

ViTa-est - Sárkányok és Dzsinnek I.

Húsz éve az utolsó szigetkirályságot elpusztította a vihar képében érkezett Sárkány. A tengerik népe az addig tiltott, ősvadonnal borított szárazföldre menekült, hogy ott építsen fel új birodalmat. Ám a Sárkány előhírnökei, a sárkánykígyók pedig már az új világban is megjelennek, hogy beteljesítsék a régi birodalomban kimondott átkokat.

A regényről Rusvai Mónika és Gaura Ágnes író beszélgetnek.

Felvétel időpontja: 2019. június 12.

ViTa-est: Isten gépei – Brandon Hackett könyvbemutatója

Az őszi ViTa-esten Brandon Hackett Isten gépei című könyvének felújított, bónuszokat tartalmazó újrakiadását mutatjuk be. A szerzővel, valamint Bécsi Józseffel, a kötet kísérőesszéjének szerzőjével Takács Gábor és Gaborják Ádám beszélget.

Felvétel időpontja: 2018. október 12.

ViTa-est - Sárkányok és Dzsinnek II.

Amikor a franciák és a törökök Egyiptom földjéért marakodnak, egy szélhámosnő megidéz egy nagy hatalmú dzsinnt, aki feltárja a varázsvilág titkait. A tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain túl terül el a legendás bronzváros, Dévábád, melynek kapui mögött hatalmas erők készülnek egy borzasztó háborúra.

A könyvet Molnár Berta, az Agave Könyvek munkatársa, és Tamás Gábor fordító mutatják be. A beszélgetést Takács Gábor (Próza Nostra) moderálja.

Felvétel időpontja: 2019. június 12.

ViTa-est - Határátlépések: a tér a kortárs fantasyben

China Miéville: A város és a város között (Agave); Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána (Gabo); Kameron Hurley: A tükörbirodalom (Delta Vision)

Résztvevők: Juhász Viktor (fordító), Borbíró Aletta (kritikus, PN), Benczik Vera (adjunktus, ELTE Amerikanisztika Tanszék)

Felvétel időpontja: 2018. június 1.

ViTa-est - Idegenség és elnyomás a kortárs SFF regényekben

Brandon Hackett: Xeno (Agave) ; N. K. Jemisin: A megtört föld-trilógia (Agave); Naomi Alderman: A hatalom (21. Század Kiadó); Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek (Főnix Könyvműhely)

Résztvevők: Brandon Hackett, Kleinheincz Csilla (szerkesztő, Gabo) és Ballai Mária (fordító)

Felvétel időpontja: 2018. június 1.

ViTa-est - Éjféli iskolák: Veres Attila könyvbemutatója

Résztvevők: Veres Attila és Pintér Bence (Spekulatív Zóna)

Felvétel időpontja: 2018. június 1.

Próza Nostra Irodalmi Estek - Moskát Anita és Brandon Hackett

A következő Próza Nostra Irodalmi Esten vendégünk lesz a kortárs magyar fantasztikum két izgalmas írója, Moskát Anita és Brandon Hackett (Markovics Botond).

A szerzőkkel beszélgetünk majd legutóbbi könyveikről, az Irha és bőrről és a Xenóról, a kötetek kapcsolódási pontjairól, a kirekesztésről és az idegengyűlöletről, és arról a társadalmi környezetről, amelyben megszülettek.

Résztvevők: Moskát Anita, Brandon Hackett (Markovics Botond). Moderál: Benkő Marianna (Próza Nostra)

Felvétel időpontja: 2019. november 20.

Próza Nostra Irodalmi Estek - The Witcher

A Netflix új Witcher-sorozata kapcsán a streamingre vetjük vigyázó szemünket, hiszen december 17-én érkezik a premier. A széria kapcsán beszélgetünk az előzetes várakozásainkról, de a Witcher-univerzumot megteremtő Andrzej Sapkowski regényeiről, a Geraltról készült képregényekről és természetesen a videójátékról is szót ejtünk az est folyamán.

Résztvevők: Borbíró Aletta (Próza Nostra), Füzi Péter (SZTE BTK doktorandusza, régi Witcher rajongó). Moderál: Jancsovics Klaudia (Próza Nostra, SZTE BTK doktorandusza)

Felvétel időpontja: 2019. október 24.

Próza Nostra Irodalmi Estek - Tündöklő könyvbemutató

Rusvai Mónika bemutatkozó regényével egyszerre idézi meg a hagyományos fantasy nagyjait, Tolkientől Ursula K. Le Guinen át Robert Jordanig, és távolodik is el a klasszikus, heroikus fantasy paneljeitől. Régi és új, tradíciók és fejlődés, a hős útja és a hétköznapi ember világa keveredik ebben a regényben, aminek szövedékét a szerzővel együtt igyekszünk majd felfejteni.

Résztvevők: Rusvai Mónika, író; Kleinheincz Csilla, író, a kötet szerkesztője. Moderál: Borbíró Aletta

Felvétel időpontja: 2019. szeptember 19.

Próza Nostra Irodalmi Estek - Nnedi Okorafor: A halálmegvető

A Próza Nostra a 90. Ünnepi Könyvhét keretében mutatja be Nnedi Okorafor korszakos remekművét, A halálmegvetőt. Társadalmi konfliktusok, faji és nemi elnyomás, és egy kitaszított nő útkeresése a varázslattal átitatott Fekete Kontinensen.

Résztvevők: Erdei Lilla, író, kutató; Borbíró Aletta, kritikus. Moderál: Pozsár Anett

Felvétel időpontja: 2019. június 17.

Végtelen határok konferencia - Körkép a zsánerirodalom és a képregény hazai helyzetéről

Résztvevők: Benkő Marianna, Dunai Tamás, Kovács Rezsuk Dániel, Takács Gábor. Moderál: Gaborják Ádám

Felvétel időpontja: 2019. május 17.

Végtelen határok konferencia - előadások I.

Fekete I. Alfonz: Közöttetek, mi, az áttűnések tanúi – a kortárs magyar weird irodalom térképzetei Erdei Lilla, Farkas Balázs és Veres Attila kisprózájában

Szilárdi Réka: A „Maxwell-démon” és negentrópia Philip K Dick néhány regényében

Borbíró Aletta: Egy matriarchális társadalom – Moskát Anita Horgonyhely című regényének ökofeminista értelmezése

Molnár András: An’rha k’tfar h’ra k’tum, avagy Veres Attila fikciója és a lovecrafti antimitológia

Felvétel időpontja: 2019. május 17.

Végtelen határok konferencia - előadások II.

Erdei Lilla: Disztópia – A változás horrorja

Rusvai Mónika: Rézerdőben jártam, rézibolyát láttam – A növényvilág térstrukturáló szerepe Gaura Ágnes Túlontúljában és Kleinheincz Csilla Ólomerdő-regényeiben

Hódosy Annamária: A közönségfilm varázsa – A mágia szerepe a 21. század mozijában

Felvétel időpontja: 2019. május 17.

Próza Nostra Irodalmi Estek - Sandman

1989-es indulása óta Neil Gaiman kultikus képregénye olvasók millióit ejtette rabul, a klasszikus történetmesélés és a vizuális narráció mesteri ötvözete, ami új korszakot nyitott a képregények világában, szerzőjét pedig világhírűvé tette. Mitől is formabontó képregény a Sandman? Miben rejlik zsenialitása, hogyan alakítja olvasóját, teremt egy magával ragadó világot? Erről és még sok másról lesz szó a képregény közelgő új megjelenése kapcsán.

Résztvevők: Limpár Ildikó (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, adjunktus, egyetemi oktató); Dunai Tamás (SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, tanársegéd). Moderátor: Benkő Marianna (Próza Nostra, kritikus)

Felvétel időpontja: 2019. március 21.

Próza Nostra Irodalmi Estek - Kele Fodor Ákos: A szív vége

Hogyan találkozhatnak a társadalom pereméről érkező cigányok tündérmeséi a fantasztikummal és a horrorral? Átjárható-e az archaikus mítoszok világa a modern fantasy felé? Összeköthető-e a mitikus-mágikus gondolkodás a kortárs irodalmi szöveggel? Három hegy történeteit osztja meg Kele Fodor Ákos A szív vége című kötetében. Itt egyszerre megy végbe a népmesegyűjtésként által felhalmozott anyag egységessé kovácsolása és a különböző hagyomány-felfogások (írásbeli és szóbeli) találkozásának megőrzése, átörökítése. A szerző kialakít könyvében egy teljesnek olvasható cigány mitológiát, valamint reflektál a szereplők és a mesélő makro– és mikrotársadalomban betöltött szerepére. Nem utolsó sorban pedig A szív végéből kiderül, mennyire félelmetes is a cigány mitológia.

2019 első Próza Nostra Irodalmi Estjén Kele Fodor Ákos első prózakötetéről és a benne szereplő Bán Sarolta fotómanipulációkról lesz szó, és igyekszünk válaszokat találni a fenti kérdésekre, hogy aztán újabbakkal hozakodhassunk elő.

Az est résztvevői: Kele Fodor Ákos (költő, kritikus); Fekete I. Alfonz (író, a Próza Nostra-kritikusa)

Felvétel időpontja: 2019. február 28.

Próza Nostra Irodalmi Estek: Megtalált valóság - A női SF víziói

Az újrainduló Próza Nostra Irodalmi Estek második alkalmán a női SF irodalomról beszélgetünk. Elsősorban Margaret Atwood (A szolgálólány meséje) és Naomi Alderman (A hatalom) munkái lesznek a középpontban, de elhangzik majd sejthetően minden, amit a női SF kapcsán meg akartál tudni.

A beszélgetés résztvevői: Benczik Vera (irodalmár, ELTE); Hódosy Annamária (kutató, SZTE). Moderál: Borbíró Aletta (Próza Nostra)

Felvétel időpontja: 2018. november 15.