Programajánló (POPJAK - Gender és fantasztikus irodalom)

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

POPJAK - Gender és fantasztikus idoralom (a kép Szabó Imola Julianna munkája)2015. április 16-án, csütörtökön ismét POPJAK az RS9 színházban (Budapest, Rumbach Sebestyén utca 9.) 19 órától. Ezúttal a gender és a fantasztikus irodalom viszonya lesz a téma.

Beszélgetnek: Kleinheincz Csilla (író, szerkesztő, GABO Kiadó), Takács Gábor (kritikus, Próza Nostra)

Moderál: Sepsi László

Facebook event

Belépő: 300 HUF

Ahhoz képest, hogy a műfaj egyik legfontosabb ősszövegét egy alig húsz éves lány írta (Mary Shelley: Frankenstein), a science-fictiont, és úgy általában a spekulatív irodalmi műfajokat a mai napig ellentmondásos viszony fűzi a nőiséghez. A nőnemű szerzők érvényesülési lehetőségeit már a korai sci-fi piaci pozíciója is korlátozta, hiszen a zsánermagazinok célközönsége, és néhány (olykor álnevet használó) kivételtől eltekintve szerzőgárdája is elsősorban fiatal fiúkból és férfiakból állt, ami értelemszerűen befolyásolta magukat a szövegeket is - például, ahogyan azok a nőnemű szereplőket ábrázolták. Az új hullám és az attól elválaszthatatlan, első tudatosan feminista sci-fi-szerzők a hatvanas-hetvenes években kezdték el megkérdőjelezni és felülírni a korábban a zsánerben rögzült nemi kódokat, mely folyamat lényegében a mai napig tart, az Alien-filmek Ripley-jétől a Mellékes igazság című regény nemek nélküli űrbirodalmáig.
Beszélhetünk-e egyáltalán "feminista sci-firől"? Mik a "Kiborg kiáltvány" tanulságai három évtizeddel a megjelenése után? Mennyiben fallikus szimbólum egy űrhajó? Ezekkel és tovibbi kapcsolódó felvetésekkel várunk mindenkit az áprilisi PopJakon.

(A kép Szabó Imola Julianna munkája.)