Programajánló 2019. ősz

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Margó Irodalmi Fesztivál

Ugyan szeptember végén járunk, és már megnyitottuk a 2019. őszi programokat a Tündöklő című könyv bemutatójával Szegeden (a szerzővel, Rusvai Mónikával készült interjúnkat itt olvashatjátok), érdemes pár szót ejteni a félév további eseményeiről is.

OKTÓBER

Elsőként egy budapesti kerekasztalt ajánlunk a Margó Irodalmi Fesztivál keretében: 2019. október 11-én a kortárs kínai science fictionről fog beszélgetni  Molnár Berta (Agave Könyvek), Salát Gergely (PPKE Kínai Tanszék) és Takács Gábor (Próza Nostra) Gaborják Ádám (Próza Nostra) moderálásában. Az elmúlt években egyre nagyobb sikert aratnak itthon a nemangolszász területről származó zsánerszerzők, ennek köszönhetően egyre több távol-keleti alkotót is megismerhetünk. Ken Liu novellái és szerkesztései, valamint A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője, Cixin Liu nemrég magyarul megjelent kötetei alapján teszünk kísérleteta kortárs kínai science fiction világának feltérképezésére.  

Próza Nostra Irodalmi Estek: WitcherSzegeden 2019. október 24-én a streamingre vetjük vigyázó szemünket és a Netflix új Witcher-sorozata kapcsán beszélgetünk a könyvekről, a képregényekről, a videójátékról és várakozásainkról. A beszélgetés résztvevői Borbíró Aletta (Próza Nostra) és Füzi Péter (SZTE BTK doktorandusza), a moderátor pedig Jancsovics Klaudia (Próza Nostra, SZTE BTK doktorandusza).

NOVEMBER

A következő ViTa-estre a tervek szerint 2019. november 12-én kerül sor Budapesten, melynek témája a legendás képregényalkotó, Stan Lee lesz. Neki köszönhetjük a mozikban jelenleg reneszánszukat élő szuperhősök jelentős részét, képregényeivel fiatalok millióit szórakoztatta és alakította világnézetüket, ő maga pedig igazi popkult ikonná vált az ezredfordulóra. De ki volt valójában Stan Lee? Mit köszönhetünk neki, és vajon csak jó dolgok kötődnek a nevéhez? Erre keressük a választ, és reméljük, meg is találjuk meghívott vendégeinkkel.

A Próza Nostra Irodalmi Estek novemberi programja egyelőre még legyen meglepetés: megpróbálunk ismét két írót Szegedre csábítani egy közös beszélgetésre a legutóbbi regényeik kapcsán. Reméljük, hamarosan pozitív hírekkel jelentkezhetünk.

III. Világok Találkozása (ViTa)2019. november 30-án, immár mondhatjuk, hagyományosan, a budapesti Bem moziban került megrendezésre a III. Világok Találkozása, ahol kerekasztal beszélgetéseken vitatjuk meg a zsánerirodalom és határterületeinek helyzetét írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal, kutatókkal és rajongókkal. A beszélgetések témái a nemzetközi közegben felpörgő afrofuturizmus; az RPG jelensége, múltja, jelene és jövője; a fantasy viszonya a testhez (fizikai és metafizikai értelemben); a húsz éve elhunyt Kuczka Péter munkássága; valamit a hamarosan magyarul is megjelenő új Margaret Atwood regény, a Testamentumok. Az esemény a Hexa szakmai díj átadásával és filmvetítéssel zárul. A résztvevőkről és a témák részleteiről a facebook eseménynél fokozatosan tesszük közzé az információkat.

DECEMBER

A Próza Nostra Irodalmi Esteket 2019. decemberében egy igazi fagyos témával, a sarkköri horrorral zárjuk. Dan Simmons Terrorjának megjelenése, valamint a belőle készült sorozat az Északi-sarkkör felé terelte figyelmünket, de a téma kapcsán nem feledkezhetünk meg Lovecraftról és az ő fagyos tájairól sem. A tavalyi félév után így most sem kell nélkülözni a kozmikus rettenetet.

A ViTa-estek kapcsán a terveink között szerepel egy évadzáró est decemberben, de ennek témája egyelőre szintén maradjon meglepetés.