Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Philip K. Dick: Lenn a sivár földönSokféle őrültet létezik és lényegesen különböznek egymástól. [Sade márki, Charles Manson, Einstein, Foucault]. Vannak azonban közös vonások is: valamilyen formában az őrület alakot ölt előbb-utóbb, „produktívvá” válik, bármit is jelentsen ez. [Immoralista bölcselet, egy véres emlékmű, világnézeteket átalakító elmélet, a változás filozófiája az azonossal szemben].

Nem volt meg benne a sade-i terror – bár a márki grafomániája igen – és nem űzték démoni dobok eszelős bűntények elkövetése felé, mégis őrült volt Philip K. Dick is: a jelen írás témájául szolgáló novelláskötet szerzője. Üldözési mánia, téveszmék, depresszió. Mindezek mellett a kemény drogok használata sem tehetett jót mentális állapotának. Ezek ellenére – vagy talán éppen ezek miatt – úgy szemlélte a világot, ahogyan senki más. Ez a fajta lényeglátás kombinálva az írói tehetségével a sci-fi egyik legizgalmasabb alakjává tette őt. Mondandója közléséhez, útkereséséhez ugyanis a sci-fit használta médiumként. Azt a műfajt, amit szeretnek „alacsonynak”, félirodalminak tituálni elsősorban popularitása miatt. Ma már azonban megkerülhetetlenné válik a sci-fi is azok számára, akik hiteles képet szeretnének kapni a XX. század irodalmáról. A rengeteg másodvonalbeli szező mellett akad néhány olyan is, akik irodalmi megbecsülésre is számot tarthatnak, ilyen például William Gibson, és Philip K. Dick is.

Hazánkban kezdetben kissé margóra szorultak írásai, a rengeteg beözönlő és hazai sci-fi könyvek miatt – neve sokáig ismeretlenül csengett az olvasók számára egy kicsi, de annál lelkesebb olvasóközönség kivételével. A már említett sci-fi hullámverésben azonban nem tűnt el. Itthon az Agave Kiadó gondozza a szerző életművét.

Lenn a sivár Földön című novelláskötete 16 írását tartalmazza, melyek ebben a kötetben jelentek meg először magyarul. Olyan novellák kaptak helyet a könyvben, mint amilyen a Fizetség (Paycheck), melyből Steven Spielberg forgatott látványos filmet, Ben Affleck főszereplésével. Magyarországon a Felejtés bére címmel került a mozikba. Dick regénye alapján készült a Szárnyas fejvadász című kultuszfilm is – Harrison Forddal a főszerepben – illetve Aranyember című novellája alapján (mely szintén ebben a novelláskötetben szerepel) készítették a Next című filmet Nicolas Cage főszereplésével. A sort még hosszan lehetne folytatni. Írásainak hangulata, és agyafurtsága számtalanszor ihlette meg a filmkészítőket.Philip K. Dick

Az elmés sci-fi novellái mindig valamlyen választ keresnek a valósággal kapcsolatban. Tünetszerűen jellemző ez Dick írásaira. A valóság-illúzió kettősség, vagy a valóság illuzórikus voltának kérdése visszatérő probléma nála. Hősei mindig kétségbeesett átlagemberek, akik valamilyen módon szembesülnek a valóság abszurditásával. Új helyzetükben próbálnak biztos pontot keresni, miközben sikeresen bizonytalanítják el az olvasót is személyes valóságukkal kapcsolatban. A realitás filozófiai kérdésének avatott ismerője Dick, aki minden napját egy olyan világban töltötte, ahol meggyőződése szerint minden megkérdőjelezhető. Kétségbeesett keresés tehát az összes írása, melyekben a valósághoz, vagy Istenhez próbál közelebb kerülni. Ugyanis Adyhoz hasonlóan Dick is keservesen próbált hinni Istenben. Írásai nem csak izgalmas történetek, de filozófiai eszmefuttatások, megfontolandó hipotézisek is a valóságról, melyek minden gondolkodó embert kérdésfeltevésre készetnek.

A kötet végén egy függelék is olvasható: az alkotó gondolatait ismerhetjük meg benne, a novelláival kapcsolatban. A majd’ 400 oldalas kiadás ideális azoknak, akik szeretnének megismerkedni Dick írásaival. Első alkalommal egy változatos írásgyűjteményt vehetnek a kezükbe. Dick őrületének produktumát: a kételkedés és a kérdezés monumentumát, melyet egy sivár világ mélyén töltött élet ihletett.