Őszi könyvszemle

Jelenlegi hely

Szerző Zamfira On the

Őszi könyvek2015 őszén a magyar könyvkiadók ismét nem hagyják unatkozni az olvasókat. Legyen szó rejtélyes halálesetekről, démonokról vagy az emberiség kihalásának veszélyeztetéséről több tucat új történet közül válogathatnak a könyvek kedvelői.

A Fumax kiadó gondozásában megjelenő új Dan Wells regény, az Az ördög egyetlen barátja a New York Times bestseller-szerzője, Dan Wells új John Wayne Cleaver-trilógiájának első darabja. John Wayne Cleaver démonokra vadászik: megölték a szomszédait, a családját, és a lányt, akit szeretett, mégis mindig győzelmet aratott fölöttük. Most egy titkos kormányzati elitcsapatnak dolgozik, és arra használja az adottságait, hogy a lehető legtöbb szörnyeteggel végezzen…

Várható megjelenés: szeptember vége/október eleje.

A Michael J. Sullivan által írt Percepliquis – Az Elveszett város, a lenyűgöző Riyria-krónikák hatodik, és egyben befejező kötete. A Riyria története ezzel elérkezett a befejezéséhez. A Trónbitorlókban tetten ért két tolvaj összes sorsfordító kalandja ehhez a pillanathoz vezetett el. Háromezer év múltán itt az idő, hogy Novron Örököse végre beteljesítse sorsát. A nagyszabású lezárás jó kétszer olyan vastag lesz, mint a sorozat korábbi kötetei, a sokak által várt regény méltó befejezése a szériának.

Érkezik szeptember első felében.

Brian McClellan bemutatkozó kötete, a Vérrel írt ígéretek nagy sikert aratott már megjelenésekor is, a várva várt második rész, a Karmazsin hadjárat (Lópormágus 2.) külföldi értékelései még jobbak, mint az elsőre adott olvasói vélemények, így számíthatunk rá, hogy még izgalmasabb történetet kapunk az októberben érkező folytatásban.

Mark Lawrence A Bolondok hercege folytatásával, a novemberben érkező A hazug kulcsa (A Vörös Királynő háborúja 2.) című kötetével tovább építi a közkedvelt Széthullott Birodalom-univerzumot. Egy igazi nagyszabású kalandra lehet felkészülni Jalan herceggel és Snorrival.

Az Agave Könyvek is sok újdonsággal készül. Hat évvel a Hyperion Cantos lezárása után Dan Simmons visszatért a sci-fihez, és az Ílion-duológiával ismét bemutatta, hogy képzelete és stílusa felülmúlhatatlan. A Földön az utolsó túlélő emberek kis csoportja az elveszett múlt és egy pusztító igazság után kutat, míg négy érző robotszerű lény elhagyja a Jupiter vidékét, hogy megtalálja és felszámolja egy katasztrofális sugárzás forrását valahol egy hegy csúcsán, kilométerekkel a terraformált vörös bolygó felszíne felett.

A regény várható megjelenése: 2015.szeptember 22.

Erika Johansen - Tear királynője egy fiatal lány történetét meséli el, aki sokáig volt kénytelen száműzetésben élni, hogy végül hűséges testőreivel visszatérjen, és elvegye, ami jogosan jár neki.

Várható megjelenés: 2015. október 6.

Nick Cutter az utóbbi pár évben hívta fel magára a figyelmet vérfagyasztó horroraival, és stílusában, a megjelenő Mélységben sem kell majd csalódnunk. Röviden a könyv tartalmáról: Különös járvány tizedeli a világot: a Kórtól az emberek elkezdenek felejteni. Előbb apró dolgokat, mint például hol hagyták a kulcsaikat, majd később egészen komolyakat, kezdve a vezetéstől a beszédig. Végül a testük elfelejt működni, és meghalnak. Gyógymód nincs - egészen egy szenzációs felfedezésig.

Várható megjelenés: 2015. október 13.

Richard Morgan: Az acél emléke hamisítatlan dark-fantasy. A világa véres és elkeseredett, a hősei pedig szarkazmustól fűtött kétes alakok. Sötét úr közeleg. E jövendölés hajtja Ringil Eskiathot – a barátainak csak Gilt –, a kiégett zsoldost és egykori háborús hőst, akinek nyelvénél csak a kardja élesebb.

Várható megjelenés: 2015.október 22.

A Metropolis Media (Galaktika) újdonságaiban sem kell csalódnunk. Valerio Evangelisti: Égj, Inkvizítor! Az Indulj, Inkvizítor! és az Örökké élj, Inkvizítor! után hamarosan érkezik a ciklus harmadik kötete.

A várhatóan szeptemberben megjelenő Ondřej Neff a Sötétség lenyűgöző disztópia, ami az összeomlás utáni társadalmat mutatja be. Ez a könyv Neff legjelentősebb műve, ami kiadásakor az év legsikeresebb regénye lett Csehországban, és egyúttal megkapta a legjobb cseh sci-fi díját.

A Libri Kiadó gondozásában megjelenő kötetek  is izgalmas történetekket ígérnek az őszi szezonra. Kezdve a sort Jacob Gray: Vadak című regényével, Jacob Grey rejtélyes figura. Kevesen ismerik őt személyesen. Azt beszélik, az Egyesült Államok egyik nagyvárosában él, éjjelente pedig az utcákat rója, így találja ki sötét hangulatú, izgalmas történeteit.

Megjelenés: 2015. szeptember 15.

Novemberben az immár Libri szárnyai alá tartozó Jelenkor és a FISZ közös kiadásában, a Horizontok sorozatban megjelenik a portugál João Tordo Memory Hotel című krimije, Urbán Bálint fordításában. Fordulatos és megrázó New York-i történet, gótikus, hard boiled és noir elemekkel.

Javier Marías: Holnap a csatában gondolj rám című  október 15-én megjelenő műve sem szűkölködik váratlan fordulatokban, izgalmas jelenetekben és értékes, szerethető karakterekben. Röviden a történetről: Különös éjszakába fordul Víctor Francés légyottja új barátnőjével, Martával. A asszony, mivel a férje távol van, otthonában látja vendégül Víctort, de a vacsora elfogyasztása után, mielőtt még bármi egyéb történne, rosszul lesz és meghal. Víctort a bűntudat nem hagyja nyugodni, és megismerkedik a nő családtagjaival: húgával, apjával, sőt férjével is. Megvallja nekik titkát, s cserébe ő is megtud egy megdöbbentő titkot a férjről.

Sacha Arango német forgatókönyvíró első regénye Az igazság és más hazugságok, Henry az ünnepelt bestseller író történetét meséli el. A férfi elegáns, nagyvonalú és igen veszélyes. Kellemes élete azonban összeomlani látszik, mikor kiderül, hogy szeretője gyereket vár tőle. Mindent be kell vallania a feleségének. Annak a nőnek, aki valójában minden egyes könyvét írta – merthogy ő maga soha egy sort sem vetett papírra. Vagy egyszerűbb megszabadulni a szeretőtől?

Megjelenés: 2015. november 15.

Clive Barker: A vér evangéliuma című szövege a Jó és a Rossz világméretű küzdelméről írt vízió, hajszálpontos leírása a létezésbe vetett ember kiszolgáltatottságának, a rettegés és a testi vágy működésének. Irodalmi csemege: a horror műfaja csúcsra járatva. A JAK és a Libri közös ArtPOP sorozatának legújabb részeként lát napvilágot a kultikus szerző munkája.

Várható megjelenés: 2015. november 15.

A Cartaphilus Könyvkiadó is várva várt újdonságot dob a piacra. James Dashner: Halálparancs című régen várt regénye, amely a nagysikerű Útvesztő-trilógia előzményeinek története, hamarosan magyarul is kézbevehető. Mielőtt megalakult a VESZETT, mielőtt létrejött a Tisztás, mielőtt Thomas belépett az Útvesztőbe, napkitörések sora érte a Földet, és szörnyű betegséggel fertőzte meg az emberiséget. Mark és Trina a túlélők kis csoportjához tartozik. Mindennap az életben maradásért küzdenek, az élelmükért, a nyugalmukért.

Megjelenés: 2015. szeptember 25.Könyvek ősszel

A XXI. Század Kiadónál érkezik Mary Higgins Clark: Csak a Dallam él tovább című műve. A fiatalon megözvegyült, tehetséges lakberendező Lane Harmon, történetét meséli el a kötet. Harmon egyedül neveli az ötéves kislányát, és munkája révén fényűző otthonokba bejáratos. Egy alkalommal, amikor főnöke megbízza, hogy rendezzen be egy szerény sorházat, meglepve tapasztalja, hogy a megbízó nem más, mint egy híres-hírhedt pénzember felesége. A férj, Parker Bennett, két éve tűnt el a Karib-tengeren hajózva. A cégben lévő ötmilliárd dollárral együtt...

Vajon él-e még? Vajon köze van-e a milliárdokhoz? És vajon mit tud a feleség?

Lane egyre jobban belebonyolódik az ügybe, és egyre közelebb kerül Bennették fiához, míg végül már megszállottan próbálja bizonyítani a család ártatlanságát.

Azzal azonban nem számol, hogy ezzel magát és kislányát is veszélybe sodorja...

Megjelenés : 2015. október 26.

A Delta Vision Kiadó folytatja David Gemmell könyveinek megjelentetését. Az Árnyékok farkasában egy olyan világot mutat be a szerző, amelyben a civilizáció megsemmisült, és háromszáz évvel a tragédia után, az új veszélyes Földön, melyet haramiák és hadurak uralnak, egy lovas egy elveszett várost keres. Jon Shannow egy álmot űz, hogy lecsillapítsa erőszakos lelkét, és csak a békére vágyik. Ám a Pestis Földjéről újfajta rettenet támad.

Megjelenés: 2015. szeptember 22.

A Gabo Kiadó gondozásában megjelenő, Mary E. Pearson:  Az árulás csókja című regénye, A fennmaradottak krónikái első kötete. Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos.

Várható megjelenés: 2015. szeptember közepe

A S. K. Treymane által jegyzett Fagyos ikrek remekül megírt, hátborzongató regény, a gyász, a bánat, a veszteség és a megcsalás története. Egy évvel azután, hogy az egyik egypetéjű ikerlányuk, Lydia balesetben meghalt, Angus és Sarah Moorcroft a férfi nagyanyjától örökölt kis skót szigetre költözik abban a reményben, hogy sikerült helyrehozni az életüket. Ám amikor az életben maradt lányuk, Kirstie azt állítja, tévedtek, és ő valójában Lydia, a házaspár világa ismét romokban hever. Ahogy közelít a tél, Angusnak el kell mennie a szigetről dolgozni. Sarah magányos, és Kirstie (vagy Lydia?) egyre zaklatottabban viselkedik. Amikor anya és lánya egy hatalmas viharban a szigeten reked, az asszonyra rátörnek a múlt emlékei. Mi is történt valójában azon a végzetes estén, amikor meghalt az egyik lánya?

Charles Cumming várhatóan október elején megjelenő könyve, az Egy idegen országban Anglia első számú kéme, Amelia Levene hat héttel beiktatása előtt eltűnik. Thomas Kellt, a kegyvesztett volt ügynököt behívják a hidegről, hogy gyorsan és diszkréten kutassa fel Ameliát. A megbízás visszautat kínál Kellnek a titkok világába, az egyetlen életbe, amelyet ismert.

Az előző kiadókhoz hasonlóan, az Európa Kiadó kínálata is gazdagnak ígérkezik, kezdve David Baldacci: A nulladik nap című művével. A történet kezdetén John Pullert, a háborús veteránt egy távoli, istentől elhagyott nyugat-virginiai bányászvároskába vezénylik, hogy egymagában derítse fel a városban történt brutális gyilkosságsorozat hátterét. A nyomozásban egyetlen segítsége Samantha Cole nyomozó, aki helyi lakosként ezer szállal kötődik a gyilkosságsorozat egyik-másik gyanúsítottjához. Ahogy Puller egyik hamis nyomtól a másikig halad, lassan világossá válik számára, hogy a kisvárosban semmi és senki sem az, aminek, és akinek látszik.

Várható megjelenés: 2015. szeptember vége

Idén ősszel Stephen King két regényét is kezébe veheti az olvasó. Az egyik a Tortúra új kiadása, amelyben Paul Sheldon történetével ismerkedhetünk meg. Sheldon sikeríró befejezi legújabb és legjobb regényét, minek örömére jól benyakal, és kábán autóba vágja magát. Egy veszélyes útkanyarban utoléri az észak-amerikai Sziklás-hegységben nem ritka hóvihar. Isten háta mögötti, magányos tanyaházából bevásárolni indul kisteherautóján Annie Wilkes, a Sheldon-regények könnyes rajongója. Az árokba borult autóroncsban kedvenc szerzőjére ismer, kinek összetört testében alig pislákol az élet. Kihúzza az árokból. Hazaviszi. Életre kelti. Új Sheldon-regényt akar. Csak magának.

A másik szintén egy utánnyomás, a Callai farkasok (A Setét Torony 5.) Roland Deschaint, aki a civilizáció pusztulása után a Setét Tornyot keresi, társaival átvágnak Közép-Világ erdején, és eljutnak Calla Bryn Sturgis környékére, egy békés, farmerek lakta településre. A városka a Sugár árnyékában fekszik, s azon túl ott van valahol a Setét Torony. A történet egyszerre játszódik a hetvenes évek New Yorkjában és Roland világában, és több szálon kapcsolódik King többi regényéhez.

Végül pedig a Metró 2033 Univerzum legkiválóbb szerzői - Andrej Gyjakov, Simun Vrocsek, Szergej Antonov, Andrej Grebenscsikov, Szergej Kuznyecov, Szergej Moszkvin - írtak egy-egy rövid, de csontvelőig hatoló elbeszélést, amit Az utolsó menedék – Antológia című kötetben olvashatunk.

Ezek tehát az újdonságok 2015 őszére. Bárki aki kalandra vágyik, vagy csak rég olvasott már egy jó, vérfagyasztó krimit, biztosan talál majd kedvére valót a már megjelent vagy hamarosan megjelenő kötetek között.