Olvassuk a Zsiványokat 11. - Cherie Priest: Bányarém

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Fordította: Rusznyák CsabaZsiványok

“Az a szem a vízben feketébb volt, mint az ég odafönt, vagy a víz odalent. Annyira fekete volt, hogy gonosz ragyogással áradt belőle a sötétség.” - 376. o.

Cherie Priest szintén olyan szerző, aki a Zsiványok kötetben található írásával mutatkozik be a magyar közönségnek. A legfőképpen sci-fi, steampunk és horror zsánerekben alkotó, Locus-díjjal kitüntetett szerző egy napjaink amerikai bányavárosában játszódó történetet hozott az antológiába.

A városka megélhetését valaha a rézbánya jelentette, noha a lakosság egészségi állapotára nagyban rányomja a bélyegét annak jelenléte. A bányát bezárták és a kisváros ma már csak porfészek, az egykor volt bánya létéről pedig már csak a bányamúzeum és a bányató tanúskodik.

Ide érkezik három egyetemista, akik azt vizsgálják, miként foglalja vissza lassan a természet a bánya területét. Ketten közülük néhány nappal az érkezésük után belefulladnak a tóba. A kis csoport megmaradt tagja úgy gondolja, társait a tóban lakó valami fojtotta meg. Mivel a faluban lakó emberek jelmondata az, hogy “ mi nem nagyon szeretjük az idegeneket errefelé”, máshol keres segítséget az egyetemista lány és Kilgore Jones - a főszereplőnk - személyében találja azt meg, aki kifejezetten az ilyen fura esetekre specializálódott. Kilgore megkezdi nyomozását a titokzatos ügyben és ennek során találkozik a falu egyik matrónájával is, aki a kevés szereplőt mozgató szöveg egyik legeltaláltabb figurája.

A hangulati elemek nem rosszak, de nem is átütőek ebben a novellában és kissé hosszúnak hat a maga három-négy szereplőjével és huszonhat oldalával. Ugyanakkor Priest prózája kifejezetten képszerű, rengeteg találó hasonlattal és metaforával, amelyek egyedi zamatot adnak a szövegnek, miközben a jó arányérzékkel adagolt eszközök mennyisége miatt nem válik a szöveg túldíszítetté.

Nem a legkiemelkedőbb alkotás az antológiában, de a Kilgore és a matróna közötti beszélgetés, illetve a rémmel való találkozás jelenete miatt mégis mindenképp érdemes elolvasni.