A nyúl és a katana

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Usagi katanávalAz Usagi Yojimbo egy japán képregény, melyet Stan Sakai alkotott meg. Annak ellenére, hogy a szerző japán, művének semmi köze nincsen a mangához – hála Istennek.

Az Usagi Yojimbo jelentése Nyúl Testőr. Nincs könnyű dolga annak, aki ezt a tapsifülest be szeretné mutatni olyan embereknek, akik még nem ismerkedtek meg vele. Első hallásra ugyanis egy rajzolt szamuráj nyúl történetei egy felnőtt ember számára gyerekesek és érdektelenek. Sajnos gyakran éri ez a méltatlan vád a képregényeket. Elég viszont csak a Watchmen című remekműre, vagy Neil Gaiman Sandman-jére gondolni ahhoz, hogy belássuk: a képregény felnőtt műfaj is lehet. Hasonló a helyzet a cikk témájául szolgáló alkotással is, bár az Usagi Yojimbot a gyerekek is szórakoztatónak találhatják.

Usagi egy ronin – úr nélküli szamuráj – aki vándorként járja a japán vidéket, ahol újra és újra kalandokba keveredik, illetve hozzá hasonló hányattatott sorsú kardforgatókkal hozza össze a jó- vagy épp a balsors. A karakter mintájául egy történelmi személy – Mijamoto Muszasi – szolgált, innen is a névazonosság: Usagi teljes neve ugyanis Mijamoto Usagi.Usagi & Tsa

Adott tehát egy a feudális Japánban játszódó, szamurájos képregény, melynek szereplői kivétel nélkül állatok. Ezek után meglepődik az érdeklődő, amikor azt veszi észre, nem elég, hogy másfél percnél tovább is le tudta kötni a képregény, de rögtön tovább akarja olvasni Usagi történeteit, mihelyt a kötet végére ért. A panelek gyönyörűek és rendkívül hangulatosak. Elég egy-két képre rápillantanunk és máris megragad az atmoszféra, ami egyedül az Usagi Yojimbora jellemző. A történetek fordulatosak, kellően bonyolultak, és bár időnként kiszámíthatóak, soha nem unalmasak. A párbeszédek beássák magukat a gondolatainkba és továbbgondolásra késztetnek. A szereplők jelleme is rendkívül gazdag, nyoma sincs a leegyszerűsítő jó-rossz kétosztatúságnak, ami pedig sok képregény sajátja.

Sakai bevallottan rengeteget merített Kurosawa filmjeiből, ez a tény már az első néhány történet elolvasása után nyilvánvaló annak számára, aki már legalább egy Kurosawa easternt látott. Olykor egy-egy panel megidézi a leszámolás jelenetek beállításait, vagy éppen a magányos hős, faluból való távozásának nagytotálban rögzített képeit.Usagi Yojimbo

A köteteket a Vad Virágok Könyvműhely adja ki, kifejezetten baráti áron. Csak üdvözölni tudom szándékukat, hogy a magyar közönséggel is megismertessék az Usagi Yojimbot. A magyar kiadás a 9. kötetnél tart, a következő pedig 2011 tavaszára várható. Aki szereti a képregényeket és a szamurájtörténeteket, annak kötelező olvasmány. Meg egyébként is.