Nourse & Burroughs esete az igazi Blade Runnerrel

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Szeretnék egy könyvet a figyelmetekbe ajánlani. Később ismertető is lesz majd róla itt a Próza Nostrán. Most pár sor a szöveg utóéletéről.

Alan E. NourseAlan E. Nourse '74-ben írt egy regényt Blade Runner címmel - mely magyarul idén 'Pengefutár' címmel jelent meg a Metropolis Media jóvoltából - az amerikai egészségügyi rendszer kritikájaként. A szöveg annak rendje és módja szerint kicsapta a biztosítékot tisztességesen. A filmipar rögtön rátette a kezét és megvásárolták a jogokat. Az a William S. Burroughs írta a forgatókönyvet, aki többek között a Meztelen ebédet is alkotta (Cronenberg rendezett belőle filmet). Végül azonban a filmet nem forgatták le.

William S. Burroughs

Időközben Ridley Scott megvette egy PKD-regény - az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal - megfilmesítési jogait. Aztán a kezébe került a Pengefutár forgatókönyve. Azonnal megvásárolta a jogokat... ugyanis baromira megtetszett neki a cím! (Mondjuk a PKD-szöveg címe messze van a frappánstól, az tény). Így lett a magyarul Szárnyas fejvadásznak fordított film címe Blade Runner.

Ez mekkora?

Pengefutár