Mit vegyünk karácsonyra (az utolsó pillanatban) 2021-ben?

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Közeledik a karácsony, mindenki az utolsó (vagy éppen a legelső, attól függően, mennyire van elkésve) ajándékok után szalad, ötletel. Könyvet ajándékozni pedig mindig jó, mert egy pár papírlapon komplett világokat, életre szóló élményeket lehet elrejteni. Szerkesztőségünk tagjaitól is érkezett néhány ajánlat annak, aki még mindig keresi a tökéletes választást.

Benkő Marianna

Alejandro Jodorowsky - Juan Gimenez: Metabárók kasztja - Othon és Honorata

Az Incal után a Jodoverse újabb tagja láthat magyarul napvilágot: a Delta Vision korábbi kiadása után a Magnum Opus kiadó próbálkozik meg újra a Metabárók kiadásával. Jodorowsky saját Dűne-adaptációjából kinőtt víziója elementáris erejű, és nagyságához mérten ötletei is hatalmasak és vadak, karakterei érzelmesek, szenvedélyesek, agresszívek és végletekig elkötelezettek. A teremtett világ pedig színpompás science fiction robbanás. A most megjelenő első kötet merít talán leginkább Frank Herbert regényéből, de már itt megjelennek Jodorowsky egyéni látomásai, ahogyan továbbgondolta az eredeti eposzt. Minden sci-fi rajongó polcán ott a helye.

Borbíró Aletta

Brian K. Vaughan: Saga 5. és Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 1.

Egyre szívesebben olvasok képregényeket, ha az időm engedi, így karácsonykor két dolognak örülnék nagyon: a Saga legújabb részének és a Lore Olympus – Olümposzi históriának. A Saga történetét és főleg világát már az első kötettel nagyon megszerettem, hiszen kreatív, sokrétű és önreflexív. A Lore Olympus – Olümposzi história több dolog miatt is érdekel: kedvelem a Cicerónál megjelenő képregényeket, illetve szeretem a (görög) mitológiából merítő szövegeket.

Fekete I. Alfonz

Vass Norbert – Vincze Ferenc (szerk.): Eronim Mox: Receptek végnapokra

Bodor Ádám a Kárpátok-gótika nulladik kilométerköve. A kötet Bodor 85. születésnapjára készült és több mint harminc kortárs író kísérletét tartalmazza arra, hogy a szerző a Verhovina madarai című regényében említésre kerülő Eronim Mox titokzatos szakácskönyvét, melyben receptek és történetek egyaránt sorakoztak, megírja. Történetek ködből, zsákvászonból, abszurdból és varázslatból kiszabva. Mint minden gyűjteményben, itt is a sokféleség dominál. Ez nem kellene, hogy riasztó legyen. A könyv bekebelezése közben a recepttörténetek, a szavak és a hangulatok a szájban és az agyban lüktetnek, feltéve, ha az olvasó kedveli az efféle szellemi táplálékokat. Ha karácsonyi menünek nem is, de téli kosztolások alkalmával elengedhetetlen kelléknek bizonyulhat.

Kovács Rezsuk Dániel

TRANSFORMERS - képes útmutató 

Minden alkalommal, amikor könyvkedvelő ismerősöket látok vendégül otthonomban, furcsán felvonják a szemöldöküket a képes enciklopédiáknak fenntartott polcaim láttán. Nem tehetek róla, kisgyermek korom óta gyűjtöm az ilyen köteteket, már amennyiben a tartalom kötődik az aktuális érdeklődési körömhöz. Megszámolni sem tudom, hány Dorling Kindersley kiadótól származó természettudományos, főleg az állatvilágról és dinoszauruszokról szóló, illetve valamelyik popkulturális franchise-hoz kötődő, főleg képregényes enciklopédia található a gyűjteményemben. A tendenciát tovább erősíti, hogy az ilyen jellegű kötetek, talán épp a formátum sajátosságaiból adódóan csak a legritkább esetben élnek meg igazi e-könyv kiadást, így nem marad más, mint a fizikai példányok beszerzése. Nem vagyok a legnagyobb Transformers rajongó, de valahol az önjelölt képregény-szakértői pályafutásom is azzal indult, hogy egy nap megrendeltem Matthew K. Manning DC Comics: A Visual History című kötetét. Szóval még az is lehet, hogy éppen e könyv hatására kap majd lángra a Transformers franchise iránti szenvedélyem.