Könyvmegjelenés (Tolkien és PKD)

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Elveszett Mesék KönyveA Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából ismét kezünkbe vehetjük a Christopher Tolkien által kiadott tizenkét kötetes The History Of Middle-Earth első két kötetét Elveszett Mesék Könyve címen. A John Tolkien által írt befejezetlen, töredékes, vázlatos szövegek, melyek Középfölde mitológiáját alkotják vagy színesítik tovább, ebben a sorozatban lelhetőek fel, jelentős szerkesztői munka eredményeként. A kötetek a teljes hagyatékot tartalmazzák, a szerkesztői munka tizenhárom évet vett igénybe. A The History Of Middle-Earth követi a Christopher Tolkien által apja halála után kiadott többi szöveg szerkesztői hagyományát: semmi változtatás és a szerkesztői megjegyzések könnyen észrevehetően, egyértelműen elkülönülnek a főszövegtől.

Christopher Tolkien

Az Elveszett Mesék Könyve a Szilmarilok cselekményével mutat rokonságot, noha hangulatában nem illeszkedik a mítoszfüzérhez. Hiányzik belőle az a néma, végtelen szomorúság, ami a másikra jellemző és inkább a könnyed meseszerűség dominál. Gyűjtőknek és rajongóknak kötelező.

John Ronald Ruel Tolkien

Keményfedeles, igényes kiadás, 3990 Forintért.

Az Agave is előállt egy ütős újdonsággal, mégpedig a Valis-trilógia záró darabjával, Philip K. Dick Timothy Archer lélekvándorlása című regényével. A regény PKD utolsó szövege, melynek kiadását az író már nem érhette meg. A sci-fi sokak szerint legjelentősebb alakjának utolsó regénye, az Agave PKD sorozatának 22. kötete.

A kiadvány a sorozatra jellemző külsőt követi, talán azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy szerintem e könyv borítója kifejezetten jól néz ki. A borítótémák eddig nem nagyon voltak a sorozat erősségei. Helyesebben: a borítótémák eddig nagyon nem voltak a sorozat erősségei. (Lásd: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?) Mindemellett gond nélkül túlteszem magam az ocsmány borítókon, ameddig minden egyéb szempontból ilyen igényes a sorozat. Mostantól talán már ez a szempont is a helyére kerül.Timothy Archer lélekvándorlása

A tervezés melyik szakaszában tűnhetett jó ötletnek ez a borító?A könyv a Valis kérdésfeltevését követve a halál és a hit paradoxonának körüljárása a Dick-től megszokott nyugtalanító módon: berágja magát a gondolataink közé.

A kötet ára 2880 magyar pénz.

Az Agave ráadásul keresi a legjobb PKD könyvet és ezzel kapcsolatban az olvasói véleményét kéri ki. Érdemes ránézni és tenni egy próbát.