Könyvek, melyeket nagyon várunk

Jelenlegi hely

Szerző acélpatkány On the

Csodaidők2020 könyvkiadása nem úgy alakult, ahogy mindenki várta – a világ mindig tartogat váratlan fordulatokat. Az elmúlt hónapok a világméretű járványról szóltak, és jól látszik, hogy a vírus még hosszú ideig velünk marad. A távolságtartás és az emberek egészségének védelme érdekében – más nagy rendezvényekkel együtt – elmarad a júniusi Könyvhét, ami hagyományos módon a magyar irodalom, a magyar szerzők és magyar könyvkiadók ünnepe. 

A Próza Nostra csapata azonban szeretné, ha ennek ellenére virtuálisan megemlékeznénk minderről, így a következő bő egy hétben különböző cikkek segítségével mutatjuk be, milyen izgalmas is a magyar irodalom. Elsőként hadd nyújtsunk át nektek egy rövid válogatást azokból a kötetekből, melyeknek a megjelenését nagyon várjuk. Akadnak itt már bejelentett regények, régen esedékes folytatások, sorozatok lezárása, de olyan kötetek is, amik talán csak az írók távoli tervei között szerepelnek. Mindenesetre összeállításunkkal biztosítani szeretnénk a szerzőket, hogy mi örömmel fogjuk olvasni a könyveiket, érkezzenek akár idén, akár csak pár év múlva. Közben pedig reméljük, sikerül az olvasóinknak ötleteket adni, milyen regényeket szerezzenek be a nyárra.

Sepsi László: Höksring gombái

A Pinky óta várjuk, hogy Sepsi László végre befejezze azt a regényt, amiről már évekkel ezelőtt csepegtetni kezdett információkat. A Prae egyik 2017-es számában például még részlet is olvasható volt a történetből, aminek a középpontjában különös hatású gombák állnak, és egy északi kisváros, Höksring, aminek nyomasztó sorsa összefonódik a föld alatti világ furcsa lakóival. Sepsitől már megszokhattuk a nem mindennapi szövegeket, elég csak a legutóbb megjelent novelláira gondolni – az eddigiek alapján a Höksring gombái is legalább ennyire bizarr és hátborzongató lesz. Ráadásul a kézirat már elkészült (hamarosan mi is közlünk belőle egy részletet az oldalunkon), és reméljük, hogy minél előbb meg fog jelenni.

Raana Raas (Görgey Etelka): Időcsodák 4.

A Csodaidők talán a legkedveltebb magyar sci-fi könyvsorozat, ami egy távoli jövőben kitörő háború történetén keresztül beszél emberségről, családról, választásokról, vallásról, erkölcsről és az emberi lét nagy és kis kérdéseiről egyaránt. Görgey Etelka 2006-ban indult regényfolyama 2012-ben új irányt vett, ugyanis a szerző az első kötet eseményeinek menetét egy ponton megváltoztatta. Azt gondolhatnánk, ez elég olcsó ötlet, ugyanolyan rókabőrlehúzás, mint amire napjainkban egyre többször látunk példát – de nem így van. Az Időcsodák képes volt bebizonyítani, hogy ez az alternatív történetfolyam legalább annyira érdekes és izgalmas, mint az eredetije. A legutóbbi kötet, a Menekülők, 2017-ben jelent meg. Azóta a rajongók izgatottan várják, hogy végződik ez a négykötetes „alternatív történet”. Ha minden jól megy, a szerző még idén elkészül a lezárással (az egyes fejezetek nyers változataiba a sorozat honlapján bele is lehet olvasni). Biztosak vagyunk benne, hogy ez a könyv is legalább annyira megrázó és magával ragadó lesz, mint az eddigiek.

László Zoltán: Mindig egyre több

Bár a 2017-es Távolvízzel szerintünk akadtak problémák, azt mindenképpen el kell ismerni, hogy László Zoltán egyike a legötletesebb magyar sci-fi íróknak. Éppen ezért várjuk nagyon az új regényét, a Mindig egyre többet, melynek már kész is a kézirata. A könyv (amiből például itt olvasható egy részlet) cselekménye a 2012-es Emelkedés című elbeszélésből nőtte ki magát: a távoli jövőben egy kiszuperált csatahajó mesterséges intelligenciájának lába kél, ami nem kis aggodalomra ad okot az ENSZ-ben. Egy ügynök nyomozását követhetjük végig bolygókon keresztül, amíg végül rá nem lel a válaszokra, amiket nem is sejtett. A hangulatos írást mi is szerettük (és egyébként ingyen itt elérhető), ráadásul a regény alapkérdése – a klímakatasztrófa után az űrbe kirajzó emberiség képes-e levetkőzni korábbi hibáit? – olyasmi, amiről egy biztos kezű író sok fontosat el tud mondani. És tapasztalatból tudjuk, hogy László Zoltán képes ilyesmire.

Lakatos István Óraverzum második kötet / Emma és Tesla harmadik kötet

Nincs mit szépíteni, testületileg oda vagyunk Lakatos István munkái iránt, legyenek azok képregények vagy kicsiknek (és nem annyira kicsiknek) szóló regények. Épp ezért sajnáljuk, hogy még mindig várnunk kell az Óraverzum folytatására, pedig a mechanikus naprendszer steampunk világa még nagyon sok izgalmas felfedeznivalót tartogathat az olvasó és az első részben hazátlanná vált Mirkó számára, ráadásul a meglebegtetett rejtélyek is olyanoknak tűnnek, amik a mai napig fel tudják csigázni az embert. Ugyanígy izgatottak vagyunk, mikor kapunk egy újabb kötetet az Emma és Tesla-sorozatból. A majdnem halálos halálsugár és A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot nemcsak végtelenül vicces és kreatív, de vizuálisan is nagy élmény. Felnőttek vagyunk, de nem győzünk betelni a könyvek lapozgatásával: kardfogú csigák, űrmosómedvék, fura tudós és mindenféle elvetemült abszurditás – érkezhetne a folytatás!

Havasréti József Fekete hús-trilógiájának harmadik részeŰrérzékeny lelkek

Lehetséges, hogy sose volt kimondva, miszerint az Űrérzékeny lelkek és a Nem csak egy kaland után következnie kell egy harmadik kötetnek, ami a különös szovjet tudós, Suler életét és a munkája középpontjában álló tudatmódosító (és nem mellesleg nem is evilági) gomba, a fekete hús történetét követi. Azonban a két könyv szinte kiált a folytatásért, amiben még többet tudhatunk meg mindarról, ami Havasréti könyveiben felbukkan. Már csak azért is, mert ezek a köteteket áthatja a zenei, irodalmi, úgy összességében a művészeti tudás, emellett remek tablót kapunk a hallucinogén anyagok kultúrtörténetéről, mindezt pedig egy évtizedeken átívelő, több komponensből álló, furcsa, néha horrorisztikus rejtélybe csomagolva. Úgyhogy bár az eddigi két regény önmagában is komoly irodalmi teljesítmény (és kifejezetten egyedi olvasói élmény), reménykedünk a harmadik kötet megjelenésében.

Trenka Csaba Gábor harmadik Askoni Gaabor-regénye

Ha nem hallottatok még Trenka Csaba Gáborról, akkor lemaradtatok a magyar alternatív történelmi regény koronázatlan királyáról – aki mellesleg piszkosul erős szövegeket ír. Az Egyenlítői Magyar Afrikával induló író legújabb szüleménye egy olyan Európa, ahol Napólaon bizony nem szenvedett vereséget, és a XXI. század elején még mindig a franciák a domináns hatalom a világon. Ebben az ismerős-ismeretlen világban, a müezzinek énekétől hangos Budapesten, az arab sivatagban, vagy a zenétől lüktető Goán keringenek Trenka különös szereplői, akik abban sem biztosak, hogy önmagukat keresik-e, vagy valami mást. A Place Rimbaud után (amibe itt beleolvashattok) következett a La Grande Image, ami nem közvetlen folytatás ugyan, de mindkettőben felbukkan Askoni Gaabor, a világcsavargó újságíró. Biztosak vagyunk benne, hogy nem kell sokáig várnunk valamilyen új szövegre az írótól, de talán annak örülnénk legjobban, ha ismét találkozhatnánk Askonival és újra elmerülhetnénk Trenka vibráló éjszakáiban.

Új regény Gulyás Pétertől

Teljesen váratlanul ért bennünket Gulyás Péter bemutatkozó regénye, A végtelen térségek örök hallgatása. A filozófiatanár által írt könyv, amiben egy filozófiatanár próbál megakadályozni egy katasztrófát, remek prózája mellett nyugtalanító kérdéseket vet fel az olvasóban, melyekre a könyv befejezése után se talál biztos választ. Nem csoda, hogy nagyon szerettük mi is, és azóta várjuk, mikor vehetjük kézbe a szerző második kötetét. Persze azóta befejezett egy blogregényt Távoli égbolt címmel, ennek ellenére reméljük, itt nem áll meg, és hamarosan újra olyan olvasmánnyal lep meg bennünket, ami annyira meghökkentő és letaglózó, mint a debütálása volt.