Kínrímbörtön (Tim Burton – Rímbörtön, avagy az Osztrigasrác mélabús halála)

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Tim Burton - RímbörtönEz alkalommal is korszerűtlen leszek. Tim Burton tárgyalt kötete ugyanis 2008-ban jelent meg a Magvető jóvoltából, tehát nem kifejezettem friss kiadás. Az angol eredeti 1997-ben jött ki.

Mivel Burton filmes munkáit nagyon szeretem, gondoltam ez a kötet sem lesz csalódás, hiszen a Rímbörtön, avagy az Osztrigasrác mélabús halála az ő verseit tartalmazza, melyeket saját rajzai tesznek színesebbé. Hogy a kötet találkozott-e az elvárásaimmal, arról később.

Kezdjük a magyar címmel.

Nyilvánvalóan humorosnak szánta az elkövetője. Nem lett az. Szerintem kifejezetten rossz cím, bár kétségtelenül többet árul el a formáról, mint az eredeti, ami a magyar alcímnek felel meg. Ennek ellenére a szerző nevére gyártott kínrím kifejezetten taszító a számomra és – valljuk be – izzadtságszagú is.

A külcsín pazar. Már kézbe venni is jó érzés a kötetet, tapintásra is kellemes. Keményfedeles kiadásról van szó, hangulatos borítótémával, pasztellszínekkel és kiváló lapminőséggel. Ez a könyv, mint fenomén, hibátlan. Meg is kérik az árát rendesen.

A kötetet felütve az első dolog, ami magára vonta a figyelmemet a sok hangulatos színes és fekete-fehér rajz, melyek a Burton-filmekből megszokott morbid és bizarr látványvilágot idézik. A Rímbörtönnel kapcsolatos pozitív benyomások számomra ezzel a néhány – a kötet külsejére vonatkozó – dologgal nagyjából véget is értek.

Maguk a versek kifejezetten bosszantóak a rímelés módja miatt. Kínrímek érnek kínrímeket és bár akadnak elmés megoldások, néhány versszak után rettenetesen fárasztóvá válik ez a forma. Szó sincs a fordítás ügyetlenségéről, az angol szöveg is így működik, Stern Gábor pedig hűen ülteti át ezt magyar nyelvre (a versek eredeti nyelven és a hozzájuk tartozó képekkel elérhetőek itt). Ez a fajta rímelés persze a játékosságot erősíti, illetve a mondókaszerűséget, tehát harmonizál a humoros/morbid és szürreális, mégis valamiképp gyermeki történetekkel, a tartalommal. Amennyiben valaki képes elviselni ezt a fajta verselést, annak valószínűleg kellemes szórakozást nyújt a versikék olvasása. Sajnos engem az agyérgörcs kerülget tőlük. Ugyanakkor értelmet nyer a magyar cím: valóban szökni akar az ember e rímek elől.

A versikék alakjai mind számkivetett, fura figurák – akár egy Tim Burton-filmben. Megpróbálnak valahogyan megszabadulni különcségeiktől, hátha akkor kevésbé lesznek magányosak és boldogtalanok, hiszen ők is csak a boldogságot hajszolják. Rövid történeteik persze nem mindig zárulnak happy enddel. Mind az alakok, mind történeteik lenyűgözően ötletesek és megmosolyogtatóak, aRímbörtön verseinek ezek a legnagyobb erősségeik.Tim Burton

Érdemes megemlíteni azt a különös módot, ahogyan a nyelv a versekben (a versek által) működik. A rögzült, átvitt értelmű kifejezések ugyanis rendre szó szerinti jelentésükben nyernek értelmet, leggyakrabban ebben áll a csattanó. A Pálcikasrác például úgy leli halálát, hogy a Gyufalány iránt szerelemre lobban. Ez a játékosság és nyelvkezelés egészen egyedi hangulatot és humort visz a kötetbe. (Burton sajátos nyelvi megoldásaival bővebben L. Varga Péter: Szürreál élet és halál című tanulmánya foglalkozik, mely az Opus 2010/2-es számában jelent meg.)

Összességében milyen is a kötet? A vizualitása hozza a Tim Burtontől elvárt egyedi látványt, ez kétségtelen. A versek erőltetett rímei viszont – számomra – nem okoztak nagy olvasásélményt. A kötet teljes végigrágása nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. Ára 2490 Ft.

Csak fanatikus rajongóknak.