John le Carré 80 éves

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

John le CarréJohn le Carré ma - október 19-én - ünnepli 80. születésnapját. A Kémregényíróként (nagy 'a', nagy 'k') számontartott le Carré, 1931-ben született David John Moore Cornwell néven. Írói álnevét, mondhatni (egyik) fedőnevét, 1960-ban vette fel, első regénye megjelenésekor. Ebben az időben még javában az MI6-nél szolgált, de előtte megjárta az MI5-ot is. Munkája révén tehát elég jól megismerhette mind a kémelhárítás, mind a titkosszolgálat világát - bár saját bevallása szerint jelentéktelen pozíciót töltött be a fent említett szervezeteknél.

Közhelyszámba megy, hogy a hidegháború - a kémek háborújának - legismertebb krónikásának tartják. Idén Man Booker-díjra jelölték, ő maga azonban azt kérte, hogy vegyék le a jelöltek listájáról, mert bár a gesztus hízelgő, nem versenyez irodalmi díjakért (ezzel kapcsolatban a The Guardian cikkét lásd itt).

Több könyvéből film készült, a legutóbbit épp a velencei filmfesztiválon mutatták be, a címe: Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Hazánkban a filmet januárban mutatják be a mozik, Suszter, szabó, baka, kém címmel.

A film alapjául szolgáló regény magyarul Árulás címmel jelent meg - legutóbb az Agave gondozásában.

E hónapban három kritikát is olvashattok a Próza Nostrán az előbb említett regényről. Az elsőt Sutyák Tibor tollából, míg a másik kettőt - egy cím alatt, "osztott képernyős" megoldással (részletek később) - V és jómagam követjük el.