IV. Világok Találkozása összefoglaló

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

ViTa IV.2020. október 19–25. között került megrendezésre a IV. Világok Találkozása zsánerirodalmi programsorozat, a vírushelyzetre való tekintettel online formában. Az új formátum sok kihívást tartogatott számunkra, nem várt helyzeteket és technikai nehézségeket, amiken igyekeztünk úrrá lenni. Reméljük, ennek ellenére mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot és a beszélgetések során tudtunk új, érdekes, izgalmas információkkal szolgálni.

Záróeseményeként, 2020. október 26-án kihirdettük a 2020-as Hexa-díj nyertesét. A ViTa résztvevőinek jelölései alapján ezúttal is a Próza Nostra főszerkesztő-helyettesei (Dr. Benkő Marianna, Gaborják Ádám és Takács Gábor) választották ki a díjazandó nevét. A Hexa-díj célja, hogy elismerésként szolgáljon a magyar fantasztikum fejlődéséért és népszerűsítéséért sokat tett íróknak, szerkesztőknek, fordítóknak, kutatóknak, szervezőknek és rajongóknak.

Az idén a díjazott mellett a következő jelölések érkeztek: Farkas Veronika, többek között Terry Pratchett, Kim Stanley Robinson és Richard Morgan műveinek fordítója; Markovics Botond (Brandon Hackett), sci-fi író és az SFmag alapító-szerkesztője, Németh Edina (csartak), a Moly Merítés magazinjában a sci-fi rovat összeállítója; Pék Zoltán, többek között Neil Gaiman, Philip K. Dick és Ray Bradbury műveinek fordítója; Takács Bogi, író, szerkesztő, az első magyar Hugo-díjas alkotó; Tomasics József, a The Black Aether főszerkesztője, a Magyar H. P. Lovecraft Társaság elnöke; Velkei Zoltán, az Agave Könyvek kiadóvezetője (illetve maga az Agave Könyvek is kapott külön jelölést).

A díjat idén Juhász Viktor kapta, aki nemcsak fordítóként (többek között Neil Gaiman, China Miéville vagy Tim Powers szövegeit ültette át magyarra), de íróként is ismert. Az elmúlt két évtizedben írókörök tagjaként szakmai támogatást nyújtott más szerzőknek, az endless.hu és az SFmag oszlopos tagjaként pedig számos műről közölt minőségi igényű recenziót és ajánlót. Juhász Viktor 2011-ben fordítói munkájáért Trethon Judit-emlékgyűrűben részesült.

Köszönjük minden résztvevőnek a közreműködést, a nézőknek pedig a nagy érdeklődést, a kommenteket, kérdéseket, amivel végigkísérték a munkánkat.

A beszélgetésekről készült videókat megtekinthetitek a címre kattintva, vagy a YouTube csatornánkon:

 

Cyberpunk Gibsontól 2020-ig – kerekasztal-beszélgetés

Több mint harmincöt évvel William Gibson kultikus Neurománca után mintha valamiféle új cyberpunk reneszánsz kezdődne, a magyar könyvkiadásban legalábbis mindenképpen. Online kerekasztalunkban, kitekintve az irodalmon túl más médiumokra is, arra tettünk kísérletet, hogy felvázoljuk ennek a tematikának a keletkezését, történetét, és választ keressünk arra, miért lehet érdekes a közösségi hálózatok és techóriások korában ez a sokak által már kifulladtnak hitt irányzat.

 

Beszélgetés a kortárs science fiction és fantasy irodalomról – kiadói kerekasztal

A fantasztikus irodalom rajongói minden évben a tavaszi Könyvfesztiválon hallgathatják meg három kiadó munkatársainak gondolatait a sci-fi és fantasy aktuális helyzetéről. A ViTán ezt az elmaradt kerekasztalt reményeink szerint sikerült pótolni, a résztvevőket pedig nemcsak a jelenlegi helyzetről, de az elmúlt évtized tapasztalatairól, trendjeiről és meghatározó könyveiről is megkérdeztük. 

 

Susanna Clarke: Piranesi – könyvbemutató

Suzanne Clarke A hollókirály után több mint tizenöt évvel végre új regénnyel jelentkezett. A Piranesi pedig nem okoz csalódást, egy nagyon különleges könyv, amihez hasonlót ritkán találni a fantasztikus irodalomban. A könyvbemutatón a kötet fordítójával és a magyar fantasy egyik legizgalmasabb szerzőjével spoilerek nélkül igyekszünk a mélyére ásni a regénynek és felvillantani, miért is érdemes mindenkinek a kezébe vennie ezt a nem szokványos történetet.

 

Dűne és Frank Herbert 100 – kerekasztal-beszélgetés

100 éve született Frank Herbert, a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusának, a Dűnének az írója. Ennek és a készülő nagyszabású filmadaptációnak a kapcsán beszélgettünk a szerzőről, pályafutásáról, illetve fő művéről, annak hatásáról és legizgalmasabb témáiról. És természetesen a filmadaptációkról.

 

Kerekasztal-beszélgetés a Próza Nostra 10. születésnapja alkalmából

2010-ben blogként indult oldal elmúlt évtizede izgalmas projektekkel, nagyon sok könyvvel és élő eseménnyel volt tele. A Próza Nostra mára tucatnál is több munkatárssal működik, akik között felbukkannak írók, szerkesztők, fordítók, a fantasztikum kutatói és népszerűsítői – ezért, miközben visszatekintünk az oldal történetére, igyekszünk feltárni azt is, mennyi minden változott a hazai fantasztikus színtéren, hogyan látjuk mi ezt az időszakot kritikus olvasókként. 

 

Brandon Hackett: Eldobható testek – könyvbemutató és beszélgetés a szerzővel

Mit tennél, ha lehetőséged nyílna az örök életre? Hogyan változna meg a világ, ha már a külső egyáltalán nem számítana egy ember megítélésekor? És egy ilyen drasztikusan átalakuló világban létezhet-e még olyasmi, mint objektív igazság? Brandon Hackett új regénye kapcsán ezekről a kérdésekről és sok minden másról is beszélgettünk.

 

Kleinheincz Csilla Ólomerdő-trilógia – könyvbemutató és beszélgetés a szerzővel

A tavaly megjelent Ezüstkézzel lezárult Kleinheincz Csilla fantasytrilógiája, amivel nemcsak a főhősnő, Emese útja ért véget, de egy több mint tíz éves olvasói utazás is. Ennek apropóján kérdeztük a szerzőt az alkotásról, arról, mennyi minden változott az Ólomerdő 2007-es megjelenése óta, hogyan gondolkodik a fantasyről, hogy látja a mai írók helyzetét, és mik a tervei a jövőben. (A sorozat második kötetéről, az Üveghegyről itt írtunk)