II. Világok Találkozása (ViTa) Részletes Program

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

II. ViTaA nagy sikerre való tekintettel 2018. december 8-án a Világok Találkozása (ViTa) zsánerirodalmi rendezvényen újra alámerülhetünk a kortárs fantasztikum világában a Bem Moziban. A Próza Nostra szervezésében megvalósuló programon a látogatók ezúttal is közvetlenül a zsánerirodalom hazai szerzőitől, szerkesztőitől és kritikusaitól értesülhetnek a legfrissebb megjelenésekről, a legfontosabb olvasmányokról, a legégetőbb szakmai kérdésekről. Idén szó lesz a nemrégiben elhunyt Ursula K. Le Guin életművéről, a videójátékok és a zsánerirodalom kapcsolatáról, kiderül, mennyit is ér N. K. Jemisin három Hugo-díja, a fantasy útkereséséről és az év egyik legizgalmasabb kötetéről, a hazai SFF szerzőket tömörítő antológiáról. Az est végén pedig második alkalommal kerül átadásra a hazai zsánerirodalom szakmai képviselőinek járó Hexa-díj. A rendezvény pedig filmvetítéssel zárul a Bem Mozi kínálatából.
Találkozzunk december 8-án a Bem Moziban!
www.prozanostra.com

Program

Megnyitó (10.00-10.30)
Jelentések az emberről – Ursula K. Le Guin megemlékezés (10.30-11.30)
2018. január 22-én elhunyt az amerikai fantasztikus irodalom egyik legfontosabb írója. Ursula K. Le Guin hat évtizeden át alkotott, művei pedig világszerte ismertté tették a nevét, legyen szó idegen bolygókra látogató felderítőkről vagy sárkányokkal találkozó varázslókról. Mély emberismerete és lírai írásművészete olvasók millióiban hagyott nyomot. A beszélgetésen az életmű legfontosabb momentumait idézzük fel. 
Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Borbíró Aletta (kritikus, Próza Nostra). Moderál: Takács Gábor (kritikus, Próza Nostra)

Díjakról, írókról és olvasókról – Díjak szerepe és helyzete itthon és külföldön (11.30-13.00)
Idén N. K. Jemisin történelmet írt: ő az első szerző, aki egymást követő három évben is Hugo-díjat kapott regényeiért. Ennek apropóján, és az irodalmi díjak világában az utóbbi években megélt botrányok kapcsán a résztvevők a díjak szerepéről, azok jellemzőiről beszélgetnek, miközben igyekeznek körképet adni a fantasztikum nagyobb díjairól és bemutatni, mi a helyzet idehaza.
Résztvevők: Járvás Péter „Kuszma” (Merítés-díj), Pintér Bence (újságíró, Spekulatív Zóna), Takács Gábor (Moly SFF lista, Hexa-díj). Moderál: Gaborják Ádám (szerkesztő, Próza Nostra)

Pixelsárkányok – Fantasztikum és a játékvilág (14.00-16.00)
Azért olvasunk fantasztikus könyveket, hogy elmerüljünk egy idegen világban – vajon ezt játék közben is meg szeretnénk élni? A fantasztikum a kezdetektől fontos része a játékipar világának, és napjainkban is egyre több játék használja ki a zsánerek nyújtotta lehetőségeket. De vajon ez a hatás visszafelé is érvényesül? Mit tanulhatnak az írók a játékokból, és a játékok az íróktól, hol ér össze irodalom és interaktivitás, passzív és aktív befogadás? Játékfejlesztők, írók és hardcore gamerek ülnek egy asztalhoz, hogy körbejárják a témát.
Résztvevők: Farkas Balázs (író, játékfejlesztő), Felkai Ádám (újságíró, Geekz), Megellai Gábor „Megsz” (játékfejlesztő), Moskát Anita (író). Moderál: Jancsovics Klaudia (újságíró, Próza Nostra)

Mágusok és puskapor – Hagyományos fantasy irányzatok Martin után (16.00-18.00)
Mit vegyen a kezébe az, akit nem érdekel Westeros, de valami újdonságra vágyik a fantasyben, viszont idegenkedik a weird bizarr furcsaságaitól is? Mi lehet a vonzereje például a flintlocknak, hogyan igyekeznek a szerzők új színt vinni a régi toposzokba, lehet-e fantasyt írni gőzgépekkel? Mennyire nyitottak az olvasók az újításokra, és hogyan reagálnak minderre az írók? Ezekre és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat meghívottaink.
Résztvevők: Fekete I. Alfonz (író, kritikus, Próza Nostra) Horváth Vivien (kritikus, szerkesztő), Keserű József (docens, Selye János Egyetem), Limpár Ildikó (adjunktus, PPKE). Moderál: Szabó Dominik (kritikus, ekultura.hu)

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 – Könyvbemutató és közönségtalálkozó (18.00-19.30)
Jonathan Strahan sci-fi és fantasy antológiájának nyomán idén először jelent meg magyar szerzők műveiből összeállított kötet. Befutott és kezdő, zsánerben ismert és zsáneren kívül alkotó írók novellái érdekes képet rajzolnak ki a hazai SFF irodalomról. Merre tart a novella itthon? Mit lehet megállapítani ezekből a művekből, és mi érdekli magukat a szerzőket? Ezekről és más érdekességekről faggatjuk majd az írókat.
Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO) és a kötet szerzői: Baráth Katalin, Erdei Lilla, Kis Gabriella, Rusvai Mónika, Sepsi László, Sziács Viola, Veres Attila. Moderál: Borbíró Aletta, Gaborják Ádám

2018-as Hexa-díj átadása, közérdekű bejelentés és zárszó (19.30-20.00)

A rendezvény után a Bem Mozi filmvetítése látható.

(A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.)

Facebook esemény

Borítókép: Jacek Yerka