Februári eseményeink

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

A Próza Nostra stábja tavaly Budapesten és Szegeden is kilépett az online térből, a kapott visszajelzések és a pozitív tapasztalatok hatására pedig úgy döntöttünk, megpróbáljuk havi rendszerességgel megszervezni a fővárosi ViTa-esteket és a szegedi Próza Nostra Irodalmi Esteket. Így ebben a hónapban két eseményt ajánlunk a figyelmetekbe: egy beszélgetést Alan Moore munkásságáról és Kele Fodor Ákos könyvbemutatóját.

ViTa-est: Alan Moore

2019.02.20. (szerda), 19.00

Facebook esemény

ViTa-est: Alan Moore

Nem Adom Fel Kávézó, 1082 Budapest, Magdolna u. 1.

Az est ingyenes, de regisztráció szükséges:

nemadomfel.regisztracio@gmail.com vagy 06706993307

Mi a közös a diktatúrába süllyedt Angliában és az atomháború küszöbén egyensúlyozó Amerikában? Ugyanaz mozgatja a titokzatos, Guy Fawkes maszkos férfit és a félelmetes Mocsárszörnyet? Valóban hős Rorschach és Éji Bagoly, vagy a szövetségbe tömörült Nemo kapitány és Dr. Jekyll? Van-e különbség az őrült Joker és a titokzatos Hasfelmetsző Jack között?

Alan Moore a nyolcvanas évek óta írt kultikus képregényeivel egyike azoknak, akik alapjaiban változtatták meg, hogyan gondoljunk a képregényekre és a szuperhősökre, közben pedig magát a képregény műfaját is gyökeresen újraértelmezték. 2019 első ViTa-estjén erről a különös alkotóról lesz szó, a résztvevőkkel igyekszünk mélyebb bepillantást nyújtani Moore munkáiba és válaszokat keresni a fenti kérdésekre.

Az est résztvevői:

Szép Eszter (képregénykutató, kurátor)

Sepsi László (író, szerkesztő)

A vendégekkel a házigazdák, Gaborják Ádám és Takács Gábor beszélgetnek.

Az esemény a Képregénykönyvtár - Comics Library, a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem és a Próza Nostra közös szervezése.

Facebook esemény

 

PNIE – Kele Fodor Ákos: A szív vége

2019. 02. 28. (csütörtök), 16.30.

Facebook esemény

Bohém Tanya, 6725 Szeged, Szentháromság u. 6.

Próza Nostra Irodalmi estek, Kele Fodor Ákos: A szív végeHogyan találkozhatnak a társadalom pereméről érkező cigányok tündérmeséi a fantasztikummal és a horrorral? Átjárható-e az archaikus mítoszok világa a modern fantasy felé? Összeköthető-e a mitikus-mágikus gondolkodás a kortárs irodalmi szöveggel? Három hegy történeteit osztja meg Kele Fodor Ákos A szív vége című kötetében. Itt egyszerre megy végbe a népmesegyűjtésként által felhalmozott anyag egységessé kovácsolása és a különböző hagyomány-felfogások (írásbeli és szóbeli) találkozásának megőrzése, átörökítése. A szerző kialakít könyvében egy teljesnek olvasható cigány mitológiát, valamint reflektál a szereplők és a mesélő makro– és mikrotársadalomban betöltött szerepére. Nem utolsó sorban pedig A szív végéből kiderül, mennyire félelmetes is a cigány mitológia.

2019 első Próza Nostra Irodalmi Estjén Kele Fodor Ákos első prózakötetéről és 

a benne szereplő Bán Sarolta fotómanipulációkról lesz szó, és igyekszünk válaszokat találni a fenti kérdésekre, hogy aztán újabbakkal hozakodhassunk elő.

 

Az est résztvevői:

Kele Fodor Ákos (költő, kritikus)

Fekete I. Alfonz (író, a Próza Nostra-kritikusa)

A könyv Facebook oldala

Az eseményhez tartozó kép Bán Sarolta munkájának felhasználásával készült.

Szeretettel várunk mindenkit mindkét programunkon! A márciusi eseményekért pedig kövessetek minket Facebook oldalunkon!