Fantasztikum a 24. Könyvfesztiválon

Jelenlegi hely

Szerző acélpatkány On the

24. KÖnyvfesztiválIdén április 20. és 23. között rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A rendezvényre látogatók megszokhatták, hogy a kiadók nem csupán sok új és érdekes könyvvel készülnek, hanem maguk az írók is megjelennek, még ha csak egy-egy dedikálás erejéig. Idén a fantasztikus irodalom kedvelői örülhetnek, hiszen több híres és közkedvelt szerző is felbukkan a dedikálók sorában. Ebben a cikkben a Fesztiválhoz köthető fantasztikus eseményekből, megjelenésekből szemezgetünk.

A Visegrádi Négyek meghívottai közt találjuk Andrzej Sapkowski lengyel fantasyszerzőt, aki a Vaják sorozat alkotójaként világhírnévre tett szert. A szerző április 22-én, szombaton délután öttől fogja dedikálni könyveit, köztük az új, Fecsketorony című regényét, amit a dedikálás előtt négy órától mutat be.

Ugyancsak Lengyelországból érkezik Ignacy Karpowicz, akinek a Typotex Kiadónál jelentek meg kötetei (Égiek és földiek, Csoda), melyek nem kevés fantasztikus elemet használtak. Új kötetét, a Szálkákat szombaton hattól mutatják be, majd ezután héttől dedikálja is az érdeklődőknek.

A Metropolis Media által gondozott Múmiamalom című regény cseh szerzője, Petr Stančík szintén szombaton dedikál délután kettőtől.

Sokak nagy megelégedésére a spanyol Félix. J. Palma, Az idő térképe és a tavaly megjelent folytatása, Az ég térképe írója is felbukkan a Könyvfesztiválon, hogy vasárnap délután kettőtől az Európa standjánál szignózza a köteteit.

Ugyancsak az Európánál jelenik meg Boualem Sansal regénye, a 2084, ami egyfajta “1984-be oltott iszlám disztópia”. A Kiadó ugyan április 30-ára ígéri a könyvet, de bízunk benne, hogy talán előbb megjelenik, így szombaton délben azzal állhatunk be a szerző előtti sorba.

A Fesztiválra érkezik Jussi Valtonen is, a Finlandia-díjas Nem tudják mit cselekszenek c. regény szerzője. A könyvbemutató szombat délután három órától lesz, erre az alkalmora Csányi Vilmos és Patat Bence fordító is csatlakozik. A vendégekkel a Próza Nostra egyik szerkesztője, AdamG (Gaborják Ádám) beszélget.

És természetesen a magyar írókat is megtalálhatjuk majd: a Könyvmolyképző szerzőit, illetve Benyák Zoltánt és Erdész Róbertet (a Solaris együttes tagját), hogy csak a fantasztikumban mozgókat kiemeljük. Akit a teljes lista érdekel, ezt a PDF-et böngészheti.Könyvek (kép forrása: WhyToRead)

Persze a Könyvfesztiválon maguké a könyveké a főszerep. A fent említett megjelenések mellett a teljesség igénye nélkül íme pár kötet, amire érdemes lesz várni:

Az Agave Könyvek jó szokásához híven nagyon erős felhozatallal érkezik. Rögtön ott van Ben H. Winters alternatív történelmi munkája, a Földalatti Légitársaság. Világpremierként jelenik meg Jeff VanderMeer új regénye, a Borne, amit a weird irodalom kedvelői várhatnak. Hosszú idő után új regénnyel jelentkezik László Zoltán Távolvíz című sci-fijével. Akik a horrort kedvelik, azoknak Nick Cutter új könyvét (A szekta), akik pedig a fantasztikummal kevert humort, azok Christopher Moore-t (Lestrapált lelkek) keressék a standon.

A Fumax csapata két ide vágó kötettel készül, az egyik a Madarak a dobozban szerzőjének, Josh Malemannek a Ház a tó mélyén című horrorja, a másik pedig Chuck Wending Vészmadarakjának a folytatása, a Halálmadarak, aminek főhőse, Miriam Black képes meglátni az emberek halálát, mielőtt az még bekövetkezne.

A Gabo SFF rovatában érkezik Seth Dickinson politikai machinációkkal teli fantasyje, a Kormorán Baru, az áruló, mellette pedig (az angol megjelenéssel egyidőben) Jonathan Strahan antológiája, Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017.

A Metropolis Meda is több könyvet ígért. Az egyik a Sztrugackij-sorozatuk újabb darabja, ami a Fiú a pokolból és A kölyök című kisregényeket fogja tartalmazni. A másik Jeff Carlson Fagyott égbolt című könyve, ami a Jupiter Európa holdján játszódó thrillere. És elvileg megjelenik Dennis E. Taylor könnyed űroperája is, az Egy légiónyi Bob, melyben egy autóbalesetet szenvedett ember a jövőben tér magához egy űrhajó mesterséges intelligenciájaként.

A Delta Visiontől előbb-utóbb biztosan számíthatunk Abraham Merrittől az Istár hajójára, Peter F. Hamiltontól az Eltékozolt ifjúság című sci-fire vagy a Kalandok a Naprendszerben című Stanley G. Weinbaum válogatásra a 20-as, 30-as évek sci-fijéből.

Végezetül pedig ajánljuk a szokásos könyvfesztiválos beszélgetést a kortárs sci-firől és fantasyről az Agave Könyvek, a Fumax és a Gabo SFF munkatársaival április 22-én, szombaton, fél egytől a Supka Géza teremben, melyet idén Pintér Bence a Mandiner Sci-fi főszerkesztője moderál. A facebook eseményt itt találjátok. A beszélgetést követően László Zoltán dedikálja új regényét az Agave standjánál.