Első alkalommal osztották ki a megújult Zsoldos Péter-díjat

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Zsoldos Péter-díjA legjobb regényeknek Moskát Anita és Markovics Botond művei tartotta a zsűri, Markovics könyve a tavalyi év közönségdíját is elnyerte.

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett díj most először terjedt ki sci-fi mellett a fantasy területére is, valamint a legjobb regények mellett a legjobb novellákat és műfordításokat is díjazta. Sor került közönségszavazásra is, a Libri pedig összesen 10 millió forint értékű médiafelülettel támogatja a díjazott alkotásokat.

A hét tagú zsűri - Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szabó István Zoltán irodalmár és fordító, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író - a tavaly elmaradt Zsoldos-díjat is pótolva összesen hat kategóriában hirdetett ki győztest.

A 2020-es év díjazottjai:

  • Novella kategória - Sepsi László: Rossz beszéd
  • Fordítás kategória - Johanna Sinisalo: A Nap Magja / G. Bogár Edit fordítása
  • Regény kategória - Moskát Anita: Irha és bőr

 

A 2021-es év díjazottjai:

Zsoldos Péter

  • Novella kategória - Veres Attila: A világ helyreállítása
  • Fordítás kategória - Susanna Clarke: Piranesi / Molnár Berta Eleonóra fordítása
  • Regény kategória - Brandon Hackett (Markovics Botond): Eldobható testek

A shortlistre került regényekre az olvasóközönség is szavazhatott: a 2020-es év legnépszerűbb regénye Szélesi Sándor Az ellopott troll c. kötete lett, míg a 2021-es közönségdíjat Markovics Botond Eldobható testek c. könyve nyerte el.

Az Irha és bőr sikeressége új utakat jelöl ki a magyar sf számára; egyben fordulópontot jelent a díj történetében”, fogalmazott H. Nagy Péter laudációjában, amiben részletesen kitért arra, milyen kortárs témákkal foglalkozik a regény. Keserű József pedig az Eldobható testek irodalmi jelentőségét így összegezte: “túlzás nélkül állítható, hogy Markovics Botond regénye a kortárs science fiction csúcsteljesítménye, és méltó folytatója annak a hagyománynak, amelyet olyan írók neve fémjelez, mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke vagy Zsoldos Péter.”

A zsűri értékelései, valamint a shortlist-re került írások szerzőivel készült interjúk a Zsoldos Péter-díj honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.

További információ: Takács Gábor - zsoldosdij@zsoldospeter.hu