Élet és halál mezsgyéjén (Garth Nix – Sabriel)

Jelenlegi hely

Szerző JKR On the

Garth Nix: SabrielA mágia világa, legyen annak bármilyen rendszere – szavakkal varázslás, különleges tárgyak felhasználása, gondolati úton történő idézések -, mindig is lenyűgözte és magával ragadta az olvasót, hála a valóságtól elhátráló, közben mégis annak a keretein belül maradó szabályainak. Garth Nix, aki kiérdemelte az Aueralis- és Ditmar-díjat is – ezek a fantasy, horror, vagy science fiction kategóriájában alkotó legjobb ausztrál íróknak járó elismerések –, Régi Királyság (The Old Kingdom) című sorozatával a mágia világában megmaradva, valami újat is képes volt létrehozni. Monumentális szériájának első kötete két évvel a Harry Potter előtt jelent meg és több young adult szerzőt is megihletett. Külföldi sikerének ellenére, Magyarországon csak 2015 februárjában jelent meg a sorozat nyitódarabja, a Sabriel, amely bevezet a Régi Királyság rejtélyes világába.

A történet főhőse Sabriel, egy fiatal lány, aki bár a mágia birodalmához, a Régi Királysághoz tartozik, apja akaratából mégis a Fal másik oldalán, az emberek világában nő fel. Miután a Prológusból megismerjük születésének nem mindennapi történetét, az első fejezet máris az érettségit követő éveibe kalauzolja az olvasót, egy bentlakásos iskolába, ahol valamelyest még elfogadják a mágia létezését. A cselekmény nem ebben az idillinek mondható környezetben játszódik, ugyanis Sabriel, aki éppen válaszút előtt áll - térjen vissza régi otthonába, vagy folytassa életét az emberek között – egy túlvilági küldöttől megtudja, hogy apja csapdába esett a Holtak birodalmában. Az apja Abhorsen, a legendás nekromanta, akinek a Régi Királyságban mindenki féli a nevét, minden előjel nélkül tűnik el. Ráadásul  lányához még a kardját és a csengőit  is eljuttatja, ami egyértelműen rossz előjel, hiszen ezek voltak a férfi fegyverei. Ez pedig nemcsak kijelöli Sabriel számára azt az ösvényt, amelyen végig kell mennie, hanem már azt is sejteti, hogy valami készülődik a háttérben. A történet előrehaladtával fokozatosan világossá válik, hogy a lányra egy mentőakciónál lényegesen nagyobb feladat vár.

Úgy tűnhet, hogy Garth Nix bedobja a mélyvízbe az olvasót - az első pár oldalon nehéz felfejteni, hogy mi is történik - , ám néhány fejezet után meg lehet érteni a Charta mágia és a Falon túli élet működését. A Charta tulajdonképpen egy mindent átható erő, amelyet a Régi Királyságban élők mind ismernek és képesek használni. Különböző jeleket idéznek fel, egyfajta tudati mágia segítségével, amelyeket aztán akaratukkal a valóságban megtestesítenek, létrehozva ezzel a varázslatot (tűzidézéstől kezdve, a gyógyításon át, egészen a különféle őrök létrehozásáig igen széles a skála).  Elmondható, hogy a főhőssel együtt fedezzük fel a Régi Királyság rejtélyes világát, ugyanis annak ellenére, hogy Sabriel az alapokat elsajátította, ugyanolyan helyzetben van, mint az olvasó: „újabb tátongó hézagot fedezett fel a műveltségében”. Bár meg kell jegyezni, hogy a magyarázatok és a tanulás fázisa  több helyen is elnyújtott, így megszakítja a történet folyamát.

A lánynak nem egyedül kell megismerkednie a kihaló félben lévő világgal: Mogget, egy macskatestbe száműzött lény, valamint Harlekin, egy chartamágus szegődik mellé a Régi Királyságban. Kettejük karaktere a legizgalmasabb, hiszen Sabriel és rajta keresztül az olvasó is azonnal megérzi, hogy egyikőjük sem az, akinek mutatják magukat. Mogget egészen a történet végéig megőrzi rejtélyességét, az olvasó alig várja, hogy többet tudhasson meg róla, ami talán a további kötetekben majd meg is történik.  A lepel csak az Üregmélyben raboskodott Harlekin karakteréről hullik majd le, ami a történet szempontjából nagy fordulatot fog hozni.

Nem könnyű a női főszereplőt jól megformálni és ez érezhetően Garth Nixnek sem ment egyszerűen. Sabriel személyisége kissé ingatag, hol a magabiztos és találékony vezető szerepében látjuk, hol pedig a védelemre szoruló és a körülötte lévő világot alig értő lánykát érezzük benne. Erre persze magyarázatul szolgálhat, hogy Sabriel a biztonságot nyújtó iskolát elhagyva, a számára is titokzatos Falon túlra kénytelen menni. Jellemének kettőssége mégis végig megmarad a történet során, és időnként következetlenek a reakciói. A történet fő mottója, mely még a Holtak könyvében is szerepel: „A vándor választja az ösvényt, vagy az ösvény a vándort?” tökéletesen illik a lány helyzetére, hiszen a 18 éves Sabriel éppen válaszút előtt áll jövőjét illetően, amikor az ösvény kiválasztja őt.Garth NIx

A Sabriel bizonyos magyarázó részeket leszámítva cselekményekben gazdag, hamar a dolgok közepébe csöppenünk a főhőssel együtt. Az író a karakterfejlődés hiányát a világ és a hozzá tartozó szörnyek részletes és fantáziadús leírásával ellensúlyozza, valamint az egyedi megoldásaival: lövészárkok a mágia és emberek birodalma között, Charta által működtetett varázslatok, izgalmas túlvilág-ábrázolás, valamint a nekromanták főszerepbe helyezése. Ez a kaszt általában a negatív oldalt képviseli a fantasy világában, ám ebben az esetben pontosan azért vannak, hogy a természetellenes nekromanciát és a zabolátlan mágiát kordában tartsák.

Garth Nix kellő finomsággal, komoly társadalmi problémákat is megpendít, hiszen a felügyelő hatalom nélkül maradt Régi Királyság egyenesen a vesztébe rohan, minden az enyészet és a szegénység martalékává válik. Az emberek egyszerűen képtelenek felállítani egy olyan rendszert, amely törvények segítségével ismét visszahozná birodalmuk fényét. A gyerekeket csaliként felhasználó fosztogatók pedig az emberek kegyetlenségének határtalanságát tökéletesen reprezentálják. A mágia nélküli világban, a Fal másik oldalán is vannak említésre méltó problémák, hiszen a politikai vezetők még a figyelmeztetések ellenére sem hajlandóak tudomást venni a veszélyről, így felelőtlenségük miatt, rengeteg élet veszik oda.

A Sabriel tökéletes azok számára, akik szeretik a young adult fantasy történeteket és érdekli őket egy komorabb, mágia és halál által átszőtt világ. Arról, hogy a többi kötet is meg fog-e jelenni magyarul, egyenlőre nem tud nyilatkozni a GABO Kiadó. Minden esetre várjuk a folytatást, hiszen a könyv hiába vehető egy kerek lezártnak önmagában is, sorozat lévén maradtak megválaszolatlan kérdések.