Csernobil30 novellapályázat – Bemutatkozik a zsűri

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Csernobil30A Próza Nostra novellapályázatára, melyet a csernobili atomerőmű katasztrófájának harmincadik évfordulója alkalmából hirdetett meg, ötvenegy pályamunka érkezett. A szerkesztőség sejtette, hogy egy-két tucat írás be fog érkezni, de ekkora mennyiségre egyikünk sem számított. Nagy öröm az, hogy egy effajta, pénzdíjazás nélküli irodalmi pályázat ennyi érdeklődőt képes megmozgatni, mert az azt jelenti, hogy sokaknak jelent valamit az irodalom és az alkotási folyamat. A nemek aránya ugyan kissé kiegyensúlyozatlan, hiszen az ötven szerzőből (egy pályázó két pályamunkát is leadott) csupán tizenhárom nő, miközben az analitikák szerint a Próza Nostra látogatóinak több mint a fele nő. A következő alkalommal talán olyan témát sikerül találnunk, mely mindkét nem fantáziáját hasonló mértékben beindítja.

A pályázati határidő lezárult, most a zsűri dolgozik. Úgy gondoltuk, talán érdekes lehet az is, hogy mi a folyamata a szövegek kiválasztásának, ezért néhány mondatban bemutatjuk a munkamódszerünket, majd megismerkedhettek a zsűri tagjaival is.

A zsűrizés folyamata

Első lépésként letöltöttük az összes novellát, majd az egyik segítőnk, aki nem vesz részt a zsűrizésben, készített egy táblázatot a szerzők nevével és a pályamunkák címével. Majd mindegyik pályamunkához hozzárendelt egy fedőnevet. A NATO kódolást használtuk (Alpha, Bravo, Charile és így tovább), mert az menő. Ezután segítőnk minden novella elejéről kitörölte a szerző nevét és a fedőnévvel helyettesítette. Ez azért szükséges, hogy a zsűri véletlenül se legyen részrehajló, amennyiben ismerős névvel találkozna. Amikor kifogytunk a NATO kódokból, számokat kezdtünk használni – nem gondoltuk, hogy ennyi pályamunkát fogunk kapni.

Ezután véletlenszerűen elosztottuk az 51 novellát az öt zsűritag között, akik alább bemutatkoznak nektek. Egy közösen szerkesztett Google dokumentumban mindenki röviden véleményezi az általa olvasott szövegeket, majd ezek közül kiválasztja a megítélése szerinti két legjobbat. Az így kiválasztott 10 novella kerül fel a shortlistre.

Az első körös válogatás után bennmaradt 10 novellát minden zsűritag elolvassa, majd kiválasztja a számára legjobbnak ítélt hármat és sorrendet állapít meg közöttük. Végül összevetjük a zsűritagok által egyénileg megállapított sorrendeket, melyek kombinációjából előáll a végeredményt.

A zsűri tagjai

Benkő Marianna

Makitra – Benkő Marianna

 

Blogger és bölcsészlelkű jogász. 2008 óta írom viszonylagos rendszerességgel az internetes naplóm (először még az Intergalaktika égisze alatt, de lassan három éve a blogspoton), 2010 óta jelennek meg cikkeim különböző portálokon.

Jelenleg az SFmag, az Ekultura és a Próza Nostra stábját erősítem. Régen a filmek, ma inkább a könyvek szeretete motivál, de rendszeresen posztolok színházról, zenéről is - legújabb szenvedélyem pedig a színházi fotózás. A neten itt találtok.

 

 

Makai Péter Kristóf

 

Makai Péter Kristóf

Jelenleg öndefiníciós válságban vagyok, ezért mondjuk azt, hogy Irodalomszerető ember vagyok. Angolosként múlt hónapban védtem meg a doktori disszertációmat a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában az autizmus ábrázolásairól a kortárs angolszász regényekben. Időszakosan műfordítóként dolgozom, szöveget gondozok, angol nyelvű recenziókat szerkesztek az Americana e-szakfolyóiratnak. Korábban az Ekultura.hu és a Clusterone.hu kulturális portálokon jelentek meg írásaim könyvekről és albumokról. Szabadidőmben sokat játszom társas- és videojátékokat, kerékpározom, kirándulni járok.

 

Takács Gáboracélpatkány – Takács Gábor

Elsősorban science fiction blogger vagyok, 2008 óta írok különféle portálokra. A kezdetektől négy évig voltam az SFmag.hu online fantasztikus magazin munkatársa, jelenleg a Próza Nostra mellett az Ekultura.hu szerzőjeként tevékenykedek. Néha felbukkannak cikkeim nyomtatásban is, de ez nem jellemző. Ismerhettek még a Molyról, ott a Merítés sci-fi rovatának társszerkesztője vagyok. Civilben egy könyvkiadónál dolgozom illetve elektronikus könyvek készítésével foglalkozom.

Akit érdekel, többet megtudhat rólam a blogomon vagy a facebook oldalamon.

 

Gaborják Ádám

AdamG - Gaborják Ádám

Szerkesztő, kritikus és szervező. Főszerepben általában a kortárs kulturális területeken, elsősorban a kortárs irodalomban bírkózom, de érdeklődésem elsősorban a populáris kultúrához köt a könyvektől kezdve a zenén át a street artig. Hétköznap az ELTE Eötvös Kiadóban, valamint a József Attila Kör Irodalmi Egyesület elnökeként dolgozom. Imádom a különleges köteteket, s ha egy szerző ki tud lépni komfortzónából, a pocsék borítókon pedig jókat nevetek. Szeretek utazni és kirándulni.

Szabó István Zoltán (Steve)

stv - Szabó István Zoltán

Írok és olvasok. Nagyjából mindig.

Disszertációmat Szegeden, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéken írom William Gibson művészetéről és a 20. század technikafilozófiáiról. Főállásban egy webprogramozó cégnél dolgozom, ahol a szöveges tartalom strukturálásáért és előállításáért vagyok felelős (vagyis írok). Mellette műfordítóként dolgozom és több folyóiratban jelennek meg írásaim. 2004 óta foglalkozom újságírással.

2010 októberében indítottam egy populáris irodalommal foglalkozó online folyóiratot, a Próza Nostrát, melynek azóta a főszerkesztője vagyok. Nagyszerű és érdekes embereket ismerhettem meg az oldal révén (olvasókat, írókat, kritikusokat, kiadókat egyaránt) és egy fantasztikus alkotói közösség részese lehetek.

Szeretek utazni, motorozni és olvasni.

 

Hamarosan jövünk a végeredményekkel és a novellák további sorsát is érintő hírekkel...

Van véleményed? Oszd meg velünk a kommentek között, a cikk alatt.