Borges és az Ulysses

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Caballero de las LetrasNemrégen volt szó arról, hogy Coelho mit gondol Joyce Ulysseséről (itt olvasható). Ezzel kapcsolatban fölösleges is további megjegyzéseket tenni. Ugyanakkor Borges A könyv című fantasztikus esszéjében szintén kitér Joyce szövegére és talán érdemes az ő véleményét is átgondolni. Ugyan brazil "kollégájától" eltérően nem mondja azt, hogy az Ullyses túlértékelt stílusgyakorlat lenne, amiben valójában nincs is semmi, ám az irodalmi alkotást a gyönyörködtetés egy formájaként (is) meghatározza, amiből viszont az következik, hogy "Ha valamit nehezen olvasunk, a szerző szándéka meghiúsult. Ezért azt gondolom, hogy Joyce például alapjában véve megbukott, mert művét lehetetlen erőfeszítés nélkül olvasni."

Persze ha már a szerzői szándéknál tartunk (és ha egy pillanatra elfogadjuk, hogy a szerző szándéka egy kicsit is fontos), akkor kérdéses, hogy vajon Joyce valóban könnyen olvasható szöveget akart írni? Mert ha igen, akkor az Ulyssesszel is és a Finnegans Wake-kel is alaposan mellélőtt. Ám valószínűbb, hogy a könnyen olvashatóság nem volt cél. Ettől függetlenül, ha elfogadjuk Borges nagyvonalú irodalommeghatározását, akkor a kritika jogos, ugyanakkor nem vonja kétségbe Joyce könyvének irodalmi érvényességét.

(Az idézet helye: A könyv (ford. Tóth Éva) In Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár. (Budapest: Európa Könyvkiadó, 2005.) 228.