Arany 200 novellapályázat – Bemutatkozik a zsűri

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Zichy Mihály: HídavatásA Próza Nostra novellapályázatára, melyet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából hirdetett meg, ötven érvényes pályamunka érkezett. Nagyon örülünk, hogy a pályázatunk elnyerte a tetszéseteket és ilyen sokan elküldtétek az írásaitokat. A tavalyi pályázathoz képest (melyet a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulója alkalmából írtunk ki) idén talán speciálisabb, szorosabb volt a téma, hiszen míg ott egy eseményt kellett feldolgoznia a pályázóknak, idén már szövegekből kellett, hogy kiinduljanak az alkotók. Nem is akármilyen szövegekből, hiszen a magyar költészet csúcsteljesítményeinek számító Arany-balladákat kellett valamilyen zsánerben újramixelni.

A pályázati határidő lezárult, most a zsűri dolgozik. A tavalyi alkalomhoz hasonlóan idén is bemutatjuk a munkafolyamatot és a zsűri tagjait.

A zsűrizés folyamata

A zsűrizés hasonló módon működik, ahogyan az már a Csernobil 30 pályázatunk esetében is történt.

Első lépésként letöltöttük az összes novellát, majd Steve (aki idén nem vesz részt a zsűrizésben) készített egy táblázatot a szerzők nevével és a pályamunkák címével. Ezután mindegyik pályamunkához hozzárendelt egy fedőnevet. A már jól bevált NATO kódolást használtuk (Alpha, Bravo, Charile és így tovább), mert az még mindig menő. Majd minden novella elejéről kitörölte a szerző nevét és a fedőnévvel helyettesítette. Ez azért szükséges, hogy a zsűri véletlenül se legyen részrehajló, amennyiben ismerős névvel találkozna. Amikor a NATO kódok elfogytak, számokat kezdtünk használni.

Ezután véletlenszerűen elosztottuk az 50 novellát az öt zsűritag között, akik alább bemutatkoznak nektek. Egy közösen szerkesztett Google dokumentumban mindenki röviden véleményezi az általa olvasott szövegeket, majd ezek közül kiválasztja a megítélése szerinti két legjobbat. Az így kiválasztott 10 novella kerül fel a shortlistre.

Az első körös válogatás után bennmaradt 10 novellát minden zsűritag elolvassa, majd kiválasztja a számára legjobbnak ítélt hármat és sorrendet állapít meg közöttük. Végül összevetjük a zsűritagok által egyénileg megállapított sorrendeket, melyek kombinációjából előáll a végeredményt.

A zsűri tagjai

Makitra

Makitra – Benkő Marianna

 

 

Blogger és bölcsészlelkű jogász. 2008 óta írom viszonylagos rendszerességgel az internetes naplóm (először még az Intergalaktika égisze alatt, de lassan három éve a blogspoton), 2010 óta jelennek meg cikkeim különböző portálokon.

Jelenleg az SFmag, az Ekultura és a Próza Nostra stábját erősítem. Régen a filmek, ma inkább a könyvek szeretete motivál, de rendszeresen posztolok színházról, zenéről is - legújabb szenvedélyem pedig a színházi fotózás. A neten itt találtok.

 

 

 

Makai Péter KristófMakai Péter Kristóf

 

 

Jelenleg szabadúszó szövegmunkás vagyok. Angolosként tavaly védtem meg a doktori disszertációmat a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában az autizmus ábrázolásairól. Műfordítóként, időszakosan szakfordítóként dolgozom, szöveget gondozok. Jelenleg a Próza Nostrának és az Insert Coinnak írok cikkeket. Korábban az Ekultura.hu, az Endless.hu a Clusterone.hu kulturális portálokon jelentek meg írásaim könyvekről, játékokról és albumokról. Szabadidőmben sokat játszom társas- és videojátékokat, kerékpározom, kéktúrázom.

 

 

Gaborják ÁdámAdamG - Gaborják Ádám

 

Szerkesztő, kritikus és szervező. Főszerepben általában a kortárs kulturális területeken, elsősorban a kortárs irodalomban bírkózom, de érdeklődésem elsősorban a populáris kultúrához köt a könyvektől kezdve a zenén át a street artig. Hétköznap az ELTE Eötvös Kiadóban, valamint a József Attila Kör Irodalmi Egyesület elnökeként dolgozom. Imádom a különleges köteteket, s ha egy szerző ki tud lépni komfortzónából, a pocsék borítókon pedig jókat nevetek. Szeretek utazni és kirándulni.

 

 

Pál Sándor AttilaPál Sándor

 
 
 
1989-ben születtem Szankon, Szentendrén élek.

Költő, kritikus, és szerkesztő vagyok, valamint a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszékén doktorandusz. Első könyvem a JAK-füzetek sorozatban jelent meg 2013-ban, Pontozó címmel. 2015-ben Móricz-ösztöndíjas voltam. Második kötetem idén jelent meg Düvő címmel a Magvető Kiadó gondozásában.

 

 

Kovách KristófKovách Kristóf

(A Próza Nostra Csernobil 30 novellapályázatának első helyezettje)

 

Civilben egy Észak-Magyarországi megyeszékhelyen dolgozom ügyvédként, emellett a Geekz.444.hu és körülbelül fél éve a  Próza Nostra csapatának tagja vagyok.  Szépírói ambíciókkal is dédelgetek, melynek eddig még csak különböző elektronikus felületeken van nyoma. A kortárs orosz irodalom és spagetti westernek nagy rajongója vagyok, és vallom, hogy a macskák a legtökéletesebb teremtmények a földön (még akkor is, ha titokban világuralomra törnek).

 

Hamarosan jövünk az eredményekkel és a novellák további sorsát is érintő hírekkel...

Van véleményed? Oszd meg velünk a kommentek között, a cikk alatt.