Arany 200 – Balladaremix (Novellapályázat)

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Zichy Mihály: HídavatásArany János balladái a magyar irodalom igazi csúcsteljesítményei közé tartoznak, s közben számos szállal kötődnek a népi és városi folklór hagyományokhoz, valamint a korabeli ponyvairodalomhoz egyaránt. A magyar, de akár a világirodalomban is kevesen tudtak olyan kevés szóval, mégis rendkívüli feszültséggel megírni a bűn és bűnhődés történeteit, egy szerelmi gyilkosságot vagy éppenséggel egy tömeges kivégzést, mint Arany. A lírai költemények precíz szerkezetének és a homályban hagyott részleteknek köszönhetően ugyanakkor a mai napig izgalmas olvasmányok lehetnek, hiszen nagy tér nyílik az olvasói képzeletnek és értelmezésnek. Arany születésének 200. évfordulóján éppen ezért egy újabb irodalmi játékra hívjuk olvasóinkat a Próza Nostra pályázatán.

Elgondolkodtál már azon, mit követett el Ágnes asszony? Mindig is izgatott, kik is lehetnek valójában a Híd-avatás kísértetei? S vajon ki lehett az Eduárd elé álló három “velszi bárd”?  Most itt az idő, hogy megírd nekünk!

Olyan prózai műveket várunk tehát, amelyek valamely zsáner felől közelítenek meg egy-egy szabadon választott Arany-balladát. A képzelet határait a pályázóra bízzuk, lehet bűnügyi történet, horror, steampunk, de akár fantasy és sci-fi történet is. Az átiratok foglalkozhatnak a szövegek konkrét eseményeivel, de lehetnek előzmények vagy utótörténetek is.

A beérkezett munkákat a Próza Nostra szerkesztősége, szakmai közössége bírálja el.

Határidő: 2017. április 2. (vasárnap) 23:59.

Benyújtás:

Minden pályázó csak egy pályaművet adhat be.

A pályamunkákat elektronikus úton az info@prozanostra.com címre várjuk (csatolt fájlként doc, docx vagy rtf formátumban)!

Kérjük, a pályázó a tárgymezőben tüntesse fel az Arany 200 címet!

Határidő után beérkezett, illetve a terjedelmet meghaladó műveket nem áll módunkban elbírálni.

Terjedelem: max. 40.000 leütés.

Formai követelmények: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5 sorköz.

Eredményhirdetés: 2017. június.

Díjazás: A legjobb 3 pályamű megjelenési lehetőséget kap a Próza Nostra oldalán, illetve a dobogósok jutalma ezúttal is értékes könyvcsomag lesz. A megnyerhető köteteket és a támogató kiadók listáját hamarosan közzétesszük az oldalon. A novellapályázatra beérkezett legjobb pályamunkákból ezúttal is ingyenesen letölthető elektronikus kötetet készülünk megjelentetni.

(Leadkép: Zichy Mihály: Hídavatás)