75 éves A hobbit

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

A Hobbit (Európa Könyvkiadó)1937. szeptember 21-én jelent meg Tolkien első regénye. A mesés történet egyedülálló módon vegyíti magában a különböző irodalmi hagyományok és népi mitológiák elemeit, meyek nem csak összetett cselekményt, de érdekes struktúrát is alkotnak. A Tolkien által megteremtett, rendkívül komplex fiktív világ első, nyomtatásban megjelent eleme ez a regény, mely önmagában is jól működő egész. Ám mint tudjuk a Professzor sokkal szenvedélyesebb történetmesélő volt annál, hogy itt megálljon.

Az 1975-ös magyar fordítás A babóként jelent meg, mely megoldás Szobotka Tibor leleménye volt. Később igazították hozzá a könyv szókészletét A Gyűrűk ura magyar fordításához, így lett a meseregény címe is A hobbit.

A különleges születésnap alkalmából világszerte jelennek meg a jubileumi kiadások. A Magyar Tolkien Társaság pedig külön rendezvénnyel készült az alkalomra, melynek programja itt elérhető. Peter Jackson pedig filmtrilógiát rendezett belőle, melynek első részét természetesen idén vetítik le.

Végül három különleges borító az évfordulóra:

The Hobbit (75th Anniversary Edition)

 

The Hobbit (illust. Alan Lee)

 

The Hobbit