6 éves a Próza Nostra (Könyvmegjelenés: Az atomkatasztrófa gyermekei)

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Az atomkatasztrófa gyermekeiMa ünnepli hatodik születésnapját a Próza Nostra.

E hat év alatt sok minden történt és sok minden változott az oldalon. A legfontosabbat ezek közül az jelenti számomra, hogy egy egyszemélyes kezdeményezésből az évek alatt közösséggé szerveződött. Hat éve egyedül kezdtem írni a Próza Nostrát, mivel úgy gondoltam, hogy ha egyébként is mindig írok az elolvasott könyvekről magam számára, emlékeztető gyanánt, akkor miért ne tegyem ki ezeket az írásokat egy blogra – hátha érdekelne néhány embert. Így kezdődött. Ma tucatnyian alkotjuk a Próza Nostra szerkesztőségét és régen kinőttük a blog kereteit.

A csapat igyekszik minden friss megjelenésről írni, miközben szem előtt tartjuk azt is, hogy bizonyos időközönként érdemes újraolvasni egy-egy régebbi címet és új megvilágításba helyezni a szöveget az olvasók számára. Ehhez óriási segítséget nyújtanak azok a kiadók, akikkel most már hosszú évek óta partneri viszonyt ápolunk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az Ad Astra, az Agave, az Alexandra, a Cartaphilus, a Delta Vision, az Európa, a Főnix Könyvműhely, a Fumax, a Gabo, a Libri, a Magvető, a Metropolis Media, a Twister Media és a Typotex kiadóknak a recenziós példányokért és a sajtóközleményekért.

A kritikák mellett törekszünk arra, hogy hírt adjunk nektek az általunk fontosabbnak tartott megjelenésekről, ahogyan arra is, hogy szövegrészletet közöljünk ezekből. Szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz a kötetek szerzőit, ezért amikor csak lehetőséget látuk rá interjút készítünk velük. Ezek közül kettőt szeretnék ehelyütt kiemelni, mégpedig a Catherynne M. Valentével és a Josh Malermannel készített interjúinkat.

Az elmúlt hat évben a kibertérből kilépve a fizikai világban is megjelentünk. 2012-ben elkezdtük Próza Nostra Irodalmi Estek című rendezvénysorozatunkat – az első alkalommal John le Carré Karla-trilógiájáról volt szó – melynek részeként a POPJAK-kal is közreműködtünk. Beszélgetéseket szerveztünk Szegeden és Budapesten. Ám nem csupán az általunk szervezett eseményeken vettünk részt, hanem más szervezetek, műhelyek szervezésében megrendezett esteknek és beszélgetéseknek is gyakori vendégei voltak a Próza Nostra szerkesztőségének tagjai. Két éve már, hogy a fantasztikus irodalomról szóló kerekasztal-beszélgetést is mi moderáljuk a Budapesti Könyvfesztiválon.

Akkreditált kurzust, gyakornoki programot indítottunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Az elmúlt hat évben kialakítottuk a saját hagyományainkat, mint amilyen a karácsonyt megelőző Facebook kampányunk, melynek részeként a hazai fantasztikus-irodalmi élet szereplőit kérjük meg, írjanak nektek villámajánlókat. Indítottunk nyereményjátékot (a következő játékunk egyébként a jövőhét folyamán indul – könyvcsomagot nyerhettek vele – szóval érdemes lesz figyelni az oldalt jövőhéten is) és idén első alkalommal novellapályázatot is kiírtunk a csernobili atomerőmű katasztrófájának harmincadik évfordulójára. E pályázatra több mint ötven pályamunka érkezett és úgy gondoljuk, sikerült megmozgatni a szerzők fantáziáját. A legjobb és legérdekesebb tizenkét pályaműből kötetet szerkesztettünk, ez a Próza Nostra Könyvek sorozat első darabja, melyet ez alkalommal – az oldal hatodik születésnapja alkalmából – szeretnénk sok szeretettel átnyújtani az olvasóknak, hogy ezúton mondjunk köszönetet, amiért olvastok minket. Végtére is ez az, amiért egyáltalán csináljuk ezt az egészet. A letöltési linkeket ezen írás alatt találod.

Köszönet illeti a kötet szerzőit is, hiszen munkájuk nélkül nem készülhetett volna el ez a remek antológia. Bízunk benne, hogy a jövőben találkozni fog még az olvasó a nevükkel a Próza Nostra felületén.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy van hová fejlődnünk és minden tőlünk telhetőt meg is teszünk azért, hogy lehetőségeinkhez képest minden szempontból a maximumot nyújtsuk. Amellett, hogy igyekszünk javítani a szerkesztőség belső munkafolyamatait, az oldal felületén is nagyobb változtatásokat tervezünk végrehajtani a közeljövőben, hogy a felület olvashatóbb, szebb és felhasználóbarátabb legyen. A következő év elejétől levelezőlista indítását tervezzük, mely havonta egy alkalommal jelentkezne eredeti szövegekkel, az oldal legérdekesebb írásaival, zenékkel és filmajánlókkal, más oldalakról származó értékes tartalmakkal. Hamarosan erről a kezdeményezésről is bővebben lesz szó az oldalon. A nagy sikerre való tekintettel jövőre is tervezünk egy novellapályázatot, már a témát is kitaláltuk, nagy izgalommal várjuk, hogy meghirdethessük.

Végül személy szerint szeretnék köszönetet mondani annak a csapatnak, melynek van szerencsém része lenni. Név szerint: Gaborják Ádám, Takács Gábor, Benkő Marianna, Makai Péter Kristóf, Fekete I. Alfonz, Kanizsai Ági, Jancsovics Klaudia, Szabó Feri, Pál Sanyi, Pillér Emília Réka, Balogh Ádám, Lőkös Kornél és Gyarmati Jani. Fantasztikusak vagytok.

 

És természetesen neked is köszönöm, köszönjük, Olvasó. Fogadd szeretettel első kötetünket, Az atomkatasztrófa gyermekei című antológiánkat!

 

PDF

EPUB

MOBI

 

A kötet hamarosan külön cikkben is kikerül az oldalra, illetve a néhány napon belül megjelenő Letöltések menüpont alatt is megtalálható lesz.

 

– Szabó István Zoltán (Steve)

alapító, főszerkesztő

 

A Próza Nostra megtalálható a Twitteren, a Molyon, a Facebook-on és most már Instagramon is.

(Van véleményed? Szeretnénk hallani! Oszd meg velünk, írj kommentet!)