5 Stephen King-regény, amit mindenképpen el kell olvasnod

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Stephen KingStephen King korunk egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező írója. A kortárs horror irodalom koronázatlan királyának könyveit sok millió példányban veszik meg. Minden gyengébben sikerült korszaka ellenére óriási hitellel rendelkezik az olvasóinál, akik kitartóan falják a könyveit.

A következő lista öt olyan címet tartalmaz, amit szerintem mindenképpen érdemes elolvasni a Mestertől. Mivel az ehhez hasonló listák vezetnek a késhegyre menő, szicíliai hangulatú vitákhoz, nyomatékosítani szeretném, mint minden lista, ez is szubjektív. Kommentben áruljátok el, szerintetek mi maradt ki és közöljétek a saját listátokat - kíváncsian várjuk!

1. Az (It)Stephen King: It

Az Az egy két kötetes, indokolatlanul hosszú és rettenetesen túlírt történet. Ennek ellenére az egyik legnagyszerűbb és legvérfagyasztóbb King-regény, amit valaha is olvastam. Jó érzés elmerülni ebben a világban és rászánni az időt a lassan kibomló, a végére szinte karikaturisztikusan monumentális történetre.

A történet színhelye Derry, a fiktív amerikai kisváros, ahová soha nem szeretnél elköltözni. Egy őrült bohóc szedi az áldozatait, jellemzően gyerekeket, nagyjából harminc évente. Hét gyereknek sikerül szembeszállnia a nem emberi entitással, ám az felnőtt korukban visszatér.

A főhősök életét a regény két különböző idősíkban, a történet jelenében és a huszonhét évvel korábbi gyerekkorukban mutatja be.

Az Az tipikus King-kötet, hiszen az álmos kisváros és a középosztálybeli mindennapok álcája mögött megbúvó rosszindulat és kisebb-nagyobb léptékű gonosz ábrázolása, a gyerekkori traumák és emlékek bemutatása egyik legnagyobb erénye munkáinak és mindez fokozottan jellemző erre a regényre.

A könyvből 1990-ben mini tévésorozat készült, melyben az idegen entitást - Azt - Tim Curry játssza. A két részes mozifilm remake forgatása 2016 nyarán kezdődik, így az első részt valószínűleg 2017 első felében fogják bemutatni, noha ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

 

Stephen King: The Stand2. Végítélet (The Stand)

Szintén két kötetes munka, néhány oldallal hosszabb terjedelmű, mint a lista első szereplője, az Az.

1978-ban jelent meg eredetileg, majd 1990-ben a rövidítetlen, átdolgozott kiadás követte. A nyolc kötetes Setét Torony sorozatot leszámítva ez a könyv King eddigi legterjedelmesebb munkája (ezt követi a már említett Az).

Szintén a jó és a gonosz csap össze ebben a történetben, a tét pedig nem kisebb, mint a Föld lakosainak, az emberiség túlélőinek vagyis az emberi fajnak a sorsa.

A posztapokaliptikus regény kezdetén egy manipulált influenza vírus szabadul el egy amerikai katonai támaszpontról, amely rendkívül virulens és halálos. Rövid időn belül elpusztítja a Föld lakosságának szinte egészét. Marad néhány túlélő, akik immunisak a vírusra. A túlélők két csoportra oszlanak, egyik felüket egy sötét erő vonzza magához Las Vegasba. A sötét erő Randal Flaggnek nevezi magát, ami a King világában jártas olvasók számára sok helyről ismerős lehet. A túlélők másik csoportja egy száznyolc éves nebraskai fekete nénit, Abigail anyát szeretné követni. A sakktáblán felsorakoztak a sötét és világos figurák, King pedig bámulatos ötletességgel mozgatja őket ebben a hosszú, de soha nem unalmas játszmában.

Szintén létezik egy minisorozat változat is, melyet érdemes megnézni akkor is, ha néha tagadhatatlanul megbicsaklik.

 

3. A ragyogás (The Shining)Stephen King: The Shining

Klasszikus kötet, valószínűleg azok is ismerik, akik egyébként nem követik Stephen King munkásságát.

Ebben a kötetben minden adott ahhoz, hogy jó horror történet legyen: a helyszín a Panoráma Hotel, kísértet járta hely, melyet télen a hó elvág a külvilágtól. Adott tehát egy nagy kiterjedésű, mégis izolált helyszín, ahol csupán néhány ember él egymás mellett, hiszen a történet a téli hónapokban játszódik, amikor Jack Torrance író - a szálló gondnokaként - ide költözik a családjával. A tél, a hó, az emberek hiánya, a kihalt hotel mind rendkívül hatásos atmoszférikus elemek, mindezek mellé íródik Dan Torrance (Jack fia) különös, misztikus képessége, a ragyogás.

A kötet folytatása a Doctor Sleep 2013 őszén jelent meg, Álomdoktor címen 2014-ben Magyarországon is megjelent (a kötetről itt írtunk tíz mondatos kritikát). A felnőtt Dan Torrance a kötet főszereplője és bár érdekes látni, mivé vált a kisfiú, akit A ragyogásban megismertünk, sajnos a második kötet nem ér fel az elsőhöz.

Két filmváltozat is készült, a Stanley Kubrick féle verzióban a főszerepet Jack Nicholson játszotta. King soha nem szerette ezt a filmet, mivel szerinte túl sok helyen változtatta és értelmezte át a történetet a rendező. Ezért 1997-ben készült egy minisorozat is a könyvből. A Stanley Kubrick féle verzió csodálatos és döbbenetes módon képes elérni azt, hogy a néző a vadállat Jack Torrance-nek szurkoljon a végtelenül idegesítő, ámde ártatlan családja helyett. Eléggé zavarba ejtő. A minisorozatra kár szót vesztegetni.

 

Stephen King: Joyland4. Joyland

Egy kiváló darab, mely olyan hangon szólal meg és olyan eseményekre helyezi a hangsúlyt, mely nem kifejezetten nevezhető a kalsszikus értelemben King terepének. Noha akadnak a Joylandben horrorisztikus elemek, ahogyan egy erős krimi vonal is megtalálható benne, ez a kötet nem rémtörténet és nem is krimi. Sokkal inkább fejlődésregény, bármennyire is különösnek hathat ez a King életmű ismeretében.

A Joyland jó példa arra, hogy miért értelmetlen szerzőket zsánerekbe skatulyázni, amikor egy író, aki jól ismeri az emberi lelket, ott is képes szépet és maradandót alkotni, ami nem kifejezetten az ő terepe (“zsánere”) és időnként bizony a hazai pályán is el lehet csúszni (lásd: Rémautó).

A regény Devin Jones felnőttéválásának krónikája egy vidéki vidámpark - Joyland - alkalmazottaként. A felnőttéválás pedig egyet jelent a gyermekkor végével, az ártatlanság elvesztésével - vagyis egyfajta értékvesztéssel. Beavatási szertartás, ami által életünk egy szomorúbb, de elkerülhetetlen szakaszba lép. Olyan misztérium ez, mint a halál.

Ez a regény szomorúan szép, miközben soha nem fordul szentimentalizmusba vagy olcsó hatásvadászatba. Noha nem rémtörténet, de minden King rajongónak kötelező. Vagy inkább mindenkinek kötelező, aki szereti a jó könyveket.

A Joylandről itt írtunk kritikát.

 

5. Borzalmak városa (Salem’s Lot)Stephen King: Salem's Lot

Vámpírtörténet. Nem a mostanában divatos fajta. Ezek a vámpírok nem csillognak a napfényben mint egy diszkógömb és nem is vesztegetik az időt azzal, hogy évtizedeken keresztül járjanak középiskolába az álca kedvéért. Salem’s Lot vámpírjai félelmetes szörnyetegek, akik semmibe nem nézik az emberek életét.

Ha egy történetben vámpírok vannak, ott előbb-utóbb persze megjelenik egy vámpírvadász is, ahogyan az már Bram Stoker klasszikusában is történt. Nincs ez másként ebben a történetben sem, hiszen a Borzalmak városa egyfajta főhajtás is a Drakula előtt.

A közeg, olyan, ahol King elemében érzi magát: amerikai kisváros, tele átlagemberekkel, akiknek megvannak a saját démonaik, személyes tragédiáik, apró, mocskos titkaik. Főszereplőnk egy író, King kedvenc típusa, ami nem csoda, hiszen minden bizonnyal őket ismeri a legjobban.

A Borzalmak városa tele van nagyszerű mondatokkal, hangulatos, vérfagyasztó jelenetekkel és beteg, emberformájú ragadozókkal. Ha csak egy modern vámpírtörténetet olvasnál, ez legyen az.

Itt írtunk róla kritikát.