2016 legjobban várt megjelenései

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Cixin Liu: The Three-Body ProblemIdén is összeszedtük, hogy újságíróink mely megjelenéseket várják a leginkább az erre az évre tervezettek közül. Ez a listánk sem készült a teljesség igényével, illetve jónéhány megjelenést még nem is jelentettek be a kiadók az ezévre tervezettek közül, ám ezekről továbbra is tájékoztatunk majd titeket.

Rengeteg kitűnő kötet várható az idén is, a Próza Nostra csapata pedig hozni fogja róluk a kritikát. Ahogyan az alábbi címeket végigböngészve látható, több átfedés is van a listák között, a szerzők ugyanis egymástól függetelnül állították össze személyes listájukat; így azok a kötetek, amelyek több listára is felkerültek, különösen ígéretesnek tűnnek.

Égünk a vágytól, hogy megismerjük a véleményeteket, ezért írjátok meg nekünk kommentben (az írás alatt), hogy Ti milyen megjelenésekre számítotok, mi maradt le a listánkról vagy mit vennétek le róla!

Acélpatkány

Cixin Liu: The Three-Body Problem (Európa)

Kínai sci-fi, ami ráadásul még Hugo-díjat is nyert? Kell ennél többet mondani? Az Európa most belenyúlt az SF fortyogó üstjébe és az egyik legérdekesebb címet húzta ki onnan. A kínai kulturális forradalom története keveredik a (hard) science fictionnel, mindez érdekes történettel, a kínai és a modern (angolszász) sci-fi legjobb elemeinek ötvözéseként. Ez a könyv olyasmi, amit mindenkinek, aki érdeklődik a sci-fi iránt, el kell olvasnia: annak is, aki szerint az angol nyelvű világon kívül nincs érdekes SF és annak is, aki szerint meg csak ott van.

Peter F. Hamilton: Judas Unchained (Delta Vision)

Tavalyról több nagyon várt könyv átcsúszott, így Peter F. Hamilton grandiózus Pandóra csillagának folytatása is, amiben az emberiség több száz világra kiterjedő civilizációjának egy eleddig ismeretlen ellenféllel kell megküzdenie. Hamilton realista űroperája nem csak aprólékosan felépíti a hátterét, de szereplőin keresztül be is mutatja azt, megtölti rejtélyekkel, fura idegenekkel, intrikával és olyan izgalommal, ami miatt nem bírjuk letenni a vaskos regényfolyamot. Számomra 2015 egyik legjobb olvasmánya volt az első részt, kíváncsi vagyok, hogyan oldja meg a hatalmas burokkal körülvett csillagok titkát a kortárs brit SF egyik nagyágyúja.

Al Robertson: Crashing Heaven (GABO)

A GABO idén végre ráerősít a sci-fire, mindenféle címet adnak ki, de ez volt az, ami alapötletével azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Egy olyan jövőben járunk, ahol az emberiség már legyőzött egy világuralomra törő MI-t, ám ennek az áraként lakhatatlanná vált a Föld, a megmaradtak pedig egy toldozott-foltozott űrállomásra települtek. És ha ez nem lenne elég, akkor íme a főhős: egy katona, aki az agyát egy harci MI-vel osztja meg, de nem sokáig, mert hamarosan az MI fogja átvenni a teste fölötti irányítást. Addig azonban, amíg ez be nem következik, fel kell göngyölítenie egy rejtélyt, amiről az egész regény szól. Én nagyon bízom benne, hogy egy komor, sötét, lehangoló, de mégis hardcore SF-et fogunk kapni, ami jól felrázza az utóbbi években a „minimál sci-fihez” szokott hazai olvasókat.

Ezeken kívül még érdeklődve várom Banks utolsó Kultúra kötetét (The Hydrogen Sonata) (Agave), a Rendíthetetlen folytatását (Fearless) (GABO), én is nekiveselkedem majd a Sevenevesnek (Fumax), illetve kering néhány nem publikus pletyka, amik nagyot fognak szólni, amikor nyilvánosságra kerülnek. És ezek még csak az első féléves tervek...

AdamGMitch Cullin: Mr. Holmes

Rá kellett jönnöm, hogy idén tulajdonképpen még mindig van két elmaradás a tavalyi évről (Nyugat+Zombik és A hegy képregények), így sunyin elbliccelhetem a kitűzött feladatot, de aztán meg elkezdtek jönni az információk, s hát bőven van mit várni ebben az évben is.

Lakatos István: A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot (Emma és Tesla 2.) (Kolibri)

A tavalyi év egyik nagy kedvence volt az Emma & Tesla-sorozat első kötete, úgyhogy tűkön ülve várom a folytatást. A kötet a szerző rajzainak köszönhetően természetesen egyedi karakterekkel van tele, s rendkívül ötletesen vegyíti a képi és nyelvi elbeszélést, ráadásul Lakatosnak sajátos (igen felszabadult és felszabadító) humora van, úgyhogy garantált a szórakoztatás. A kötet nálam esélyes az év elégikus címe díjra is. Jönnek tehát a Tesla-klónok, földönkívüli mosómedvék és egyéb veszélyes képzeletbeli állatok.

Sepsi László: Pinky (Libri)

A bizarr cím hasonlóan bizarr történetet takar. A Pinky a krimi, a(z) (urban) fantasy és a horror műfaját keveri, s a sztori egy olyan ital körül forog, amitől bárki szupernyomozóvá válhat, így a pinkymámorban botladozó hősünket kísérhetjük figyelemmel, aki kénytelen az öccse halála ügyében nyomozni. Ha valaki ismeri a szerző szövegeit, azt tudhatja, hogy 1. kellően elborult lesz, 2. a cinizmus mellé azért jó adag humor is jár. Elég csak egy szép felvezető mondatot elolvasni. Remélem, a szerző vagy a kiadó piacra dobja az első palackokat is a könyv megjelenésével együtt, és közben bízzunk abban, hogy a színválasztás hasonló népszerűséget hoz majd, mint történt a Telekom vagy a Hello Kitty esetében.

Mitch Cullin: Mr. Holmes (Agave)

Aki nem szereti a drogokat, azoknak ajánljuk a Mr. Holmest. A jó öreg Sherlock letéve a lantot visszavonultan kertészkedik Sussexben, s közben emlékirataival küzd a felejtés ellen (alighanem  azért már ő is szívesen bedobna egy pinkyt), majd előkerül egy megoldatlan ügy a múltból. A témát sokan sokféleképpen érintették, így bőven össze lehet olvasni a Holmes-apokrifokkal, szóval lesz mit értelmezni. Szerintem ezt a könyvet nem kell magyarázni. A legendás nyomozó ma már gyakorlatilag a nyugati kultúra és filozófia egyik popfigurája. Nekem bármi jöhet róla. Akárcsak Ian McKellentől. Szerencsére ez a vágyam hamarosan teljesülni fog, hiszen a könyv már februárban érkezik.

Fekete I. Alfonz

Scott Hawkins: The Library at Mount Char

Scott Hawkins: Az Égett-hegyi Könyvtár (Fumax)

Az Égett-hegyi Könyvtár Scott Hawkins első regénye. Neil Gaiman és Joe Hill közé illeszti be a külföldi recepció, vagyis egyszerre furcsa, bizarr és szokatlan. Az Amerikai istenek világához közel álló hátborzongató környezet. Elvégre nem mindennapos az, hogy az elnyomó, brutális nevelőapa átadja az általa örökbe fogadott gyerekeinek a varázslat tudományát, majd eltűnik egymásnak ugrasztva a „testvéreket”. A főszereplő Carolyn pedig síkra száll a további, esetlegesen eltitkolt tudásért. Ha valóban hozza ezeket a felsrófolt elvárásokat, akkor a Fumax Thriller sorozat igazán nagyot dobhat ebben az évben.

Naomi Novik: Uprooted (Gabo)

Az amerikai származású írónőt a Temeraire-sorozat alkotójaként lehet ismerni Magyarországon. Új regénye, az Uprooted a Gabo kiadó égisze alatt jelenik meg, a Gabo SFF sorozat részeként. Novik megjelenő kötete olyan mintha a kortárs, újraírt/olvasott/értelmezett tündérmeséket összefőznénk egy üstben csipetnyi young adulttal és kalandregénnyel, majd felforralnánk fantasyvel. A főszereplőnő, Agnieszka egy erdő közelében él, amely a Sárkány nevű varázsló hűbérbirtoka. A hűbérúr tízévente kiválaszt egy fiatal lányt a falusiak közül, hogy szolgálja. Mindenki meg van róla győződve, hogy  Agnieszka barátnője, a szép, bájos és bátor Kasia lesz a kiválasztott. Azonban a történet meglepő fordulatot vesz és Agnieszkának kell elmenni a közösségből. Az első félév mindenképpen figyelemre méltó könyveket fog hozni, Novik regényére pedig úgy gondolom, megéri várni.

Zen Cho: Sorcerer to the Crown

Bevallom, határtalanul beleszerettem Susanna Clarke A hollókirályába, így kétségbeesetten kutattam valami olyan olvasnivalót, ami akár csak a nyomába érhet. A keresést siker koronázta Zen Cho maláj írónő első kötetének, Sorcerer to the Crown, ismeretében, amely a Sorcerer Royal trilógia nyitó darabja. Szintén Angliában vagyunk, a napóleoni háború még javában dúl az európai kontinensen. Az angol mágia ezúttal is központi szerepet tölt be a narratívában valamint, a főszereplők viszont teljesen mások. Egyikük, Zacharias Wythe, egy feketebőrű, felszabadított rabszolga, aki varázslóvá vált, másikuk, Prunella Gentleman, egy belevaló, ismeretlen felmenőkkel rendelkező lány, aki évszázadokra visszamenően Anglia legnagyobb mágikus felfedezését tette. Sejthető, hogy ez a duó segítségével teljesen más szemszögből láthatjuk, tapasztalhatjuk a Régensség korabeli Angliát. A könyv a Clarke által elhanyagolt problémákra világít rá, mint például a társadalmi osztályok közötti ellentétek, bőrszín alapú előítéletek és a gender kérdésköre.

Catherynne M. Valente: Matryoshka

Valente Oroszországba tett újabb kirándulásáról nagyon keveset lehet tudni. Az írónő mindössze annyit közölt róla, hogy a Marija Morevna és a Halhatatlan című munkájának a párregénye lesz, amelyben az Iván cárevics, a tűzmadár és a szürke farkas című tündérmesét írja újra, hogy a cselekmény leningrádi gyerekek evakuálásának idején játszódjon.

Catherynne M. Valente: The Girl Who Raced Fairyland All the Way Home

Az írónő Tündérföld sorozatában felbukkanó karaktereinek, Szeptembernek és Galagonyának, az utolsó nagy kalandja lesz.

Mark Lawrence: Road Brothers - Tales from the Broken Empire

Mark Lawrence ismét A Széthullott Birodalom mocskában dagonyázik Jorg Ancrath herceggel és csapatával. A kötet tíz novellát tartalmaz, amelyek tovább árnyalják Jorgnak és csatlósainak jellemét, magyarázatot ad(hat)nak a trilógiában betöltött szerepükre.

makitraNaomi Novik: Uprooted

Naomi Novik: Uprooted

Az írónő a Temeraire-sorozatával meggyőzött arról, hogy érdemes odafigyelni rá. Új történetében is egy sárkány játssza a főszerepet, és nagyon remélem, hogy itt is sikerül egy emlékezetes, a kliséken túlmutató figurát alkotnia, csakúgy, mint az Őfelsége sárkányában.

Tóth Csaba: Politika és a science fiction

Ugyan a tavalyi bejelentés óta nagy a csönd a kötet körül, de nagyon remélem, hogy az Athenaeum csakugyan bevállalja a megjelentetést és el is készül mihamarabb. Kevés ugyanis az olyan könyv, ami a munkám és a hobbim kapcsolja össze, de a téma már önmagában, egy nem jogász olvasónak is érdekes lehet, különösen, ha sikerül közérthető formában írni a sci-fi és a politika közös kérdéseiről.

Cixin Liu: The Three-Body Problem

Nagyon ritkán van lehetőségünk távol-keleti sci-fit olvasni, így önmagában a megjelenés eseményszámba megy. Ráadásul itt egy díjnyertes könyvről van szó, ami egy izgalmas alternatív történeti hard sci-finek tűnik. Ezek után talán nincs olyan hazai SF-rajongó, aki ne lenne kíváncsi rá.

stv

Nick Cutter: The Troop

Scott Hawkins: The Library At Mount Char (Fumax)

Scott Hawkins Égett hegyi könyvtárát a kritikák egyöntetűen pezsdítően új hangnak tartják a fantasztikus irodalom területén. Műfaját pontosan meghatározni nem lehet, hiszen az a fajta crossover, mely egyszerre merít a fantasy, sci-fi, horror és thriller eszköztárából, ráadásul a jelek szerint pofátlanul ügyesen.

Év végi villámajánlójában Németh Vladimir a 2015-ös év egyik legemlékezetesebb olvasmányának tartotta. Az Égett hegyi könyvtárat – új borítóval – áprilisban veheti kézbe a hazai olvasóközönség. Nem csak én, de Alfonz is tűkön ülve várja a kötetet.

Nick Cutter: The Troop (Agave)

A szerző Mélység című kötete az egyik legnagyobb tavalyi kedvencem volt (itt írtunk róla), idén pedig nagy izgalommal várom Cutter másik horror szövegét, a The Troop-ot, melyet az Agave Kiadó jelentet meg.

A kanadai vadonba kiránduló és ott válogatott borzalmakkal szembesülő gyerekcsapat történetét A Legyek Urához és a 28 nappal később című horrorhoz hasonlítják. A Mélység olvasásélményével a hátam mögött csupán várni és üdvözölni tudom a megjelenést.

George R. R. Martin: The Winds of Winter

Ugyan Martin az év elején a nem-blogján bejelentette, hogy az első félévben nem jelenik meg a Jég és Tűz Dala sorozat hatodik kötete, és a beszámoló alapján arra is csekély az esély, hogy egyáltalán idén megjelenik. Még számos hiányzó fejezetet kell a Mesternek megírnia és akkor még nem beszéltünk a szerkesztésről és a kiadói folyamatokról, melyek szintén időigényesek. Én irreális módon mégis reménykedem benne, hogy az év legvégére, a fagyos téli szelek idején megjelenik majd a The Winds of Winter.

Nagy rajongója vagyok a könyvsorozatnak az első kötet magyar megjelenésétől kezdve, amikor először a látóterembe került George R. R. Martin lenyűgöző eposza és az ötödik rész – a Sárkányok Tánca – minden hibája ellenére ez mit sem változott.