2015 legjobban várt megjelenései

Jelenlegi hely

Szerző Próza Nostra On the

Books to readA tavalyi évet egy szerkesztőségi listával zártuk, amelyen 2014 általunk legjobbnak ítélt megjelenései szerepeltek. Az idei évet ennek megfelelően a szerkesztőségben legjobban várt 2015-ös megjelenésekkel kezdjük. Természetesen jónéhány megjelenést még nem is jelentettek be a kiadók, ezeket érthető okokból nem tettük fel a listára (ami egyébként sem készült a teljesség igényével), ám folyamatosan tájékoztatunk titeket ezekről, ahogyan eddig is tettük.

Az előző listán első helyre került Moskát Anita Bábel fiai című kötete, nem csoda, hogy nagy izgalommal várjuk a szerző következő, idén megjelenő könyvét, a Horgonyhely című regényt (Gabo Kiadó). Moskát Anita második könyve az előzőhöz hasonlóan fantasy, ám itt minden további hasonlóság véget is ér. A Horgonyhely világában az emberek valóban röghöz kötöttek, képtelenek messzire eltávolodni születési helyüktől. A világnak e szabálya alól egyedül a terhes nők jelentenek kivételt. A várhatóan gender problémákat is erősen feszegető regény a tervek szerint a júniusi Könyvhétre jelenik meg. További információkat a szerző blogján találhattok. A kötet a Próza Nostra több szerzőjének listájára is felkerült.

Ahogyan Bartók Imre trilógiazáró kötete, A kecske éve (Libri Kiadó) is többünk listáján szerepelt. A trilógia a kortárs irodalom egyik legnagyobb vállalkozása volt az elmúlt években. A különböző mutánsokkal teli, cyberpunk, poszt-apokaliptikus, horror és krimi elemeket poszthumán filozófiákkal ötvöző regények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nagyon más szemmel kezdjük látni a magyar irodalmat. És saját magunkat. Karl, Ludwig és Martin, a három felturbózott akciófilozófus az óceánon átkelve ezúttal a szellemtudományok bölcsőjébe, Európába tér vissza. 

A harmadik kötet, mely több listára is felkerült China Miéville új novelláskötete, mely a Three Moments of an Explosion: Stories címet viseli majd. Novelláskötet révén az életműben is különlegesnek számít. Új Miéville – nincs szükség további érvekre.

Ács Balázs (The Imp) listája:

Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai (Ad Astra Kiadó)Sherlock Holmes Lehetetlen Kalandjai

Nem hiszem, hogy létezhet könyv, amit ennél jobban várnék. Sherlock Holmes nemcsak minden idők egyik legérdekesebb és legtöbbször újraértelmezett karaktere, hanem kiváló kapocs a populáris kultúra és a magas irodalom között. Conan Doyle klasszikusa a detektívregény egyik legfontosabb gyökere, ugyanakkor Holmes módszeressége és kitartása az igazság feltárására, magának a megértésnek és sokak számára az olvasásnak az egyik legmenőbb allegóriája. Már a klasszikus szöveg sem szűkölködött horrorisztikus, néhol a valóságtól elrugaszkodott elemektől, de egy olyan antológia, amiben Stephen King, Neil Gaiman és Michael Moorcock neve is feltűnik, garantáltan nem okoz majd csalódást azoknak, akik kedvenc hősüket lehetetlen kalandok közepette is szívesen megismernék újra. A kiadás dátumát egyszer már elhalasztották, de ha hinni lehet az ígéreteknek tavaszra a kezünkben tarthatjuk.

Neil Gaiman : Trigger Warning

A 2015-ös év Neil Gaiman számára az antológiák éve lesz, már ami a magyar megjelenést illeti. A már említett Sherlock Holmes lehetetlen kalandjain kívül, ha minden igaz, megjelenik a részben G.R.R Martin által szerkesztett Rouges, amiben szintén szerepet kapott Gaiman. Kijön azonban egy saját novellás kötete is. A kötet egyik története már biztos, hogy az Amerikai istenek világába repít vissza és feltehetően a többi is a horror, fantasy vonalat követi, hogy megmutassa a látszatvilágunk mögött rejlő borzalmas valóságot. Talán pont erre figyelmeztet a cím is. Ráadásként a Doctor Who rajongóiról sem feledkeztek el, hiszen újraolvashatják a Gaiman által jegyzett s7e12 részt. A magyar megjelenés pontos időpontja egyelőre nem nyilvános, de az év közepére akár el is készülhet.

The Liar's KeyMark Lawrence : The Liar’s Key (Fumax Kiadó)

Aki olvasta a Bolondok hercegét, vagy a Tövisek trilógiát, annak nem kell ajánlani A Vörös Királynő háborúja második kötetét, mert biztosan el fogja olvasni. Aki nem, annak legyen elég annyi, hogy a kortárs fantasy egyik legnagyobb megújítójáról van szó. Lawrence hatalmasat húzott az első trilógia után és a lehető legjobb irányba folytatta munkáját az általa megalkotott univerzumon belül. A karakterek kidolgozottabbak, a díszlet letisztultabb és ezáltal konzisztensebb, a történet nem annyira epikus, de talán pont ezért fogyaszthatóbb. Jalan és Snorri dialógusai pedig egész egyszerűen zseniálisak. Tökéletesen vált ritmus Lawrence a szentimentális és a szórakoztató részek között és kellő muníciót hagyott mind a történetben, mind a karakterekben, hogy a folytatásra is tudjon hova fejlődni. Ha a kiadó is hozza az eddig kiváló, összehangolt munkát, akkor október környékén már belevethetjük magunkat a folytatásba.

 

Fekete I. Alfonz listája:

Catherynne M. Valente - The Boy Who Lost Fairyland (Fairyland 4.)The Boy Who Lost Faryland

A magyarul is megjelent Tündérföld-sorozat új kötete. Ezúttal nem Szeptember megpróbáltatásait követhetjük nyomon, hanem egy ifjú trollét, Galagonyáét.

Ben Aaronovitch - Foxglove Summer (Peter Grant 5.)

Szintén magyarul is megjelent már két kötet a sorozatból. Peter Grant ezúttal elhagyja Londont és az angol vidéken nyomoz.

Gaborják Ádám (AdamG) listája:

Nyugat+zombik

Csepella Olivér képregényében a 20. századi irodalom morózus kánonvezére Babits Mihály ezúttal már nemcsak az írókat, költőket, hanem a zombikat is rendesen helyre teszi. Rá is fér egy kis ráncfelvarrás a csúcskonzervatív magyar irodalomra. Tavaly egy szenzációs forrásteremtő kampányában szinte 1 nap alatt összegyűlt a pénz a kiadásra (sőt, gyakorlatilag a duplája). Ennél több bizonyíték nem is kell rá, hogy milyen sokan várják már.

American ElsewhereVarga Bálint Bánk – Pintér Márk: A Hegy (Libri Kiadó)

Poszt-apokaliptikus, steampunk, sci-fi, noir képregény. 

Robert Jackson Bennett: American Elsewhere (Horzsolások, Agave)

Sci-fi, fantasy, horror és társadalomkritika. Egy váratlanul megörökölt ház egy álmos kisvárosban furcsa helyiekkel és még furcsább bűnesetekkel. És közben igencsak dicsérni szokták az író szép mondatait és metaforáit is. 

Kanizsai Ági listája:

A Gabo kiadó 2015-re elég erős mezőnnyel nevez a fantasy és sci-fi kötetek kiadása terén. A tervezett megjelenések közül Moskát Anita kötetén túl két ifjúsági regény ragadta meg a figyelmemet: Garth Nix Sabrielje, valamint az Időhurok, Karen Atkins-től. A leírásokat, összefoglalókat és a véleményeket olvasva biztos vagyok benne, hogy e megjelenésekkel a jól felépített, izgalmas, fordulatokban gazdag ifjúsági történetek kedvelőinek egy-egy olyan kötet kerül majd a kezükbe, amelyek kellemes perceket és jó szórakozást nyújtanak.

A hírek szerint A. M. Aranth Cleadur – Holdárnyék sorozatának második kötete 2015 elején jelenik meg. Jómagam nagyon kíváncsi vagyok a történet folytatására. Az első kötet a hosszú felvezetés, az egytől-egyig szeretnivaló karakterek bemutatása, és a nehezen feledhető hangulat megteremtése után egy hirtelen fordulattal zárult. Biztos vagyok benne, hogy az első kötet valamennyi kedvelője várja a következő részt, amelyben talán választ kapnak a nehezen meghozott döntések következményeire, a szereplők kapcsolatainak alakulására, és végre többet megtudhatnak a kötet végén feltáruló, természetfeletti világ Trigger Warningbeszűrődésére a történet fiktív világába … Remélem, A. M. Aranth sok-sok válasszal felvértezve áll az olvasók elé. És legalább ennyi új talánnyal. :)

A The Guardian által összeállított 2015-ös megjelenési listát böngészve, két köteten akadt meg a tekintetem. Neil Gaiman Trigger Warning-ján illetve Kazuo Ishiguro The Buried Giant című kötetén. Gaiman novellái mindig is közelebb álltak hozzám a terjedelmesebb szövegei (természetesen az Amerikai istenek című szövege ez alól kivételt képez), ezért is nagyon várom, hogy megint találkozhassak a Tükör és füstből, illetve a Törékeny holmikból megismert fanyar, ironikus, olykor kíméletlen, vagy éppen sötét humorú, csaknem egytől egyig lebilincselő történetekkel. Ó, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a kötetben megint találhatunk majd egy az Amerikai istenekhez kötődő novellát. Kazuo Ishigurónak olyan kivételes írásokat köszönhetünk, mint a Napok romjai vagy a Ne engedj el – az író hetedik regénye jelenik meg márciusban. A történet a kora-középkorban játszódik, és az eddigi információk szerint elveszett emlékekről, szeretetről, bosszúról és háborúról szól. Egyéni küzdelmek, szászok és britek, köd és eső, Arthur király fakuló emléke a levegőben… csupán egy kérdés merült fel bennem: mi kell még?

Szabó István Zoltán (Steve) listája:

Anthony Ryan: Tower Lord (Fumax Kiadó)

A vér éneke című történettel újabb fantasy sorozat indult útjára, méghozzá a figyelemre érdemesebb fajtából. A Hollóárnyék-trilógia második kötete a Tower Lord, melyet a Fumax Kiadó jelentet meg, a tervek szerint idén. Kíváncsi vagyok, hogy a Vaelin al Sorna történetét bemutató, nagyszabású epikus fantasy első kötet után képes lesz-e megújulni a szerző és mutatni valami hasonlóan jót, de mégis újat a következő kötettel. Az első rész elég hosszú olvasási másnaposságot okozott, bízom benne, hogy képes lesz rá a Várúr is. A Goodreads és az Amazon felhasználók odáig voltak A vér énekétől, a második kötet már nem aratott ennyire osztatlan sikert és ennek számos oka van. Az egyik ezek közül, hogy nem egyszerűen az első kötet újramondása. Amíg végre valaki nem kezd el nem fantasy sorozatokban, hanem önálló kötetekben gondolkodni, addig én ennek is örülök.

RevivalStephen King: Revival (Európa Kiadó)

"King már nem a régi." Ez a megállapítás ma már nem csak közhely számba megy (persze ebben is van valamennyi igazság, mint a közhelyekben általában), hanem olyan divat, mint Európában utálni az amerikai kultúrát, szidni, de nézni a valóságshowkat vagy Coelhot olvasni - semmi jelentősége nincs. A Mester ugyanis szinte eljátszhatatlan bizalmat szerzett az évtizedek folyamán magának. Hiába az olyan szörnyűségek, mint a Rémautó vagy a Mobil, a következő kötetet is kézbe vesszük és nem is csalódunk mindig, hiszen az utóbbiak közül a Joyland kifejezetten jól sikerült. A Revival című regényt Arthur Machen The Great God Pan című műve inspirálta, amely bevallottan óriási hatással volt Kingre (már a Danse Macabre-ban szót ejt erről), emellett újszerű módon használja fel a Lovecraft által teremtett és a követői által színesített Cthulhu mítoszt. Oké, Mr. King, engem ezúttal is meggyőzött - a Doctor Sleep ellenére is elolvasom ezt az új könyvet.

Takács Gábor (Acélpatkány) listája:

Bocsássátok meg nekem, én örökké sci-fi rajongó maradok, idén természetes, hogy SF megjelenéseket várok a legjobban:

Dan Simmons: Ilium (Agave)Ilium

A Hyperion két kötete a legkedvesebb könyvélményeim közé tartoznak, még harmadszori újraolvasásra is találtam bennük újdonságot, ráadásul ugyanúgy letaglózott az összetettségük. Éppen ezért nagy csalódás volt a két Endymion, úgy éreztem, Simmons elárult nem csak engem, de azt a grandiózus látomást is, amit megalkotott. Az ismerőseim szerint az Ilium lehet az a kötet, ami visszaadhatja a hitem Simmonsban. A trójai háborút élőben tanulmányozó történelemprofesszor, nanotechnológiával bűvészkedő istenek, Shakespeare kedvelő mesterséges lények, poszthumánok, kvantumfizika, mindez nyakon öntve grandiózus történettel, irodalmi áthallásokkal, és a Hyperionhoz mérhető világgal? Ide vele, de most azonnal!

Adam-Troy Castro: Emissaries from the Dead (A holtak küldöttei) (Gabo)

A Philip K. Dick-díjas regények mindig érdekes csemegék, és ez is annak tűnik. Egy feje tetejére állított, mesterséges, szinte lakhatatlan ökoszisztémában, amit mesterséges intelligenciák hoztak létre egy szintén mesterségesen kreált faj ural? Már jól hangzik, de mindehhez egy érdekes krimi szál is társul, amit egy háborús bűnösnek tekintett, depressziós nyomozónő próbál felgöngyölíteni. Az már biztos, hogy egyedi regénnyel lesz dolgunk, és ha hinni lehet a véleményeknek, még kifejezetten szórakoztató könyvről is van szó.

Peter F. Hamilton: Judas Unchained (Júdás elszabadul) (Delta Vision)

Most, hogy egyre jobban belemélyedek a Pandóra csillagába – addig nem tudod, mit jelent az, hogy 1150 oldal, amíg át nem éled, milyen napok múltán is csak az egyötödénél tartani –, annál inkább kezdem azt gondolni, itt bizony valami grandiózus dolog készül. Úgyhogy nagyon fogok morogni, ha a folytatás megjelenése is annyit fog csúszni, mint az előzetes tervekhez képest a Pandóra. (Addig is megyek vissza a Csillagközi Nemzetközösség térkapukkal átszőtt, burjánzó világába!)

És ugyan még sehol sem erősítették meg, de nagyon remélem, hogy László Zoltán, egyelőre Keresők munkacímen futó új sci-fi regénye is meg fog jelenni idén az Agavénál. László egyike a legjobb hazai SF szerzőknek, és ez a könyve is ígéretesnek tűnik: idegenek, lassú időgépek, és a miénktől teljesen elrugaszkodott valóság. Na meg ugye én is várom a Horgonyhelyet, Moskát Anita második regényét, de nem a gender vonal, hanem sokkal inkább a várható hangulat miatt, amire a szerző blogján elejtett félmondat alapján számítok.