11/22/63

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

11/22/63Magyar nyelven idén karácsonyra fog megjelenni Stephen King legújabb - World Fantasy díjra jelölt - regénye, a 11/22/63, az Európa Könyvkiadó gondozásában. A címben szereplő dátum John Fitzgerald Kennedy dallasi meggyilkolásának dátuma. A hivatalosan Lee Harvey Oswald által elkövetett merénylet új irányba terelte az Egyesült Államok történetét (és ha elfogadjuk a Pillangó-effektust, akkor az egész világ történelmét is).

Stephen KingKing új regénye azzal a gondolattal játszik el, hogy mi történne akkor, ha napjainkban valaki lehetőséget kapna arra, hogy megakadályozza a merényletet. A könyv egyszerre sci-fi és alternatív történelmi regény, jóllehet a történések technikai/tudományos feltételeivel nem vet számot, bár egy időutazással kapcsolatos szöveg esetében ez talán megbocsátható.

Nagyjából 2000-től kezdve volt Kingnek egy gyenge korszaka. A megújulásban csupán bízhattak a rajongók, a csalódást okozó megjelenések után egyre fogyatkozó reménnyel, egészen a 2009-es A bura alatt című regényig. (A tisztesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a 2008-as Just After Sunset című novelláskötet ismét reménykedésre adott okot. A Napnyugta után magyar cím alatt megjelent gyűjtemény N című novellája talán a legjobb King kisepikai írásai közül.) A méreteiben is hatalmas A bura alatt reménytkeltő megjelenése után a 11/22/63 egy új írói aranykor második kötete lehet a kritikusok szerint. 

Nem idevágó érdekesség Kingről, hogy ő maga vonatta ki Rage című regényét a kereskedelmi forgalomból, mely egy iskolaiRage lövöldözőről szól, aki pontról pontra megtervezi a tettét. A regény 1977-ben jelent meg, az író 2000-ben döntött úgy, hogy kivonatja a forgalomból. A '90-es években számos, a könyvben leírthoz hasonló iskolai lövöldözés történt, ami még nem lenne nyomós indok a regény visszavonására. Ám 1997. december 1-én egy Paducah (Kentucky) nevű város középiskolájában egy tizennégy éves tanuló a tanítás megkezdése előtt akkurátusan füldugót helyezett a fülébe, majd tüzet nyitott az iskolai imacsoportra. Három tanulót ölt meg, többeket megsebesített. A lövöldöző iskolai szekrényében később megtalálták King regényének egy példányát. A személyes érintettség miatt inkább elhallgattatta saját könyvét, jóllehet senki nem kezd lövöldözni egy könyv vagy zeneszám hatására, csak abban az esetben ha már eleve óriási problémák vannak vele.