10 mondat a Felkavaró tartalomról (Neil Gaiman - Trigger Warning)

Jelenlegi hely

Szerző Fekete I. Alfonz On the

Neil Gaiman: Felkavaró tartalom01. Neil Gaiman új, kis terjedelmű munkáit tartalmazó kötete, február harmadikán látott napvilágot angolul, magyar fordítása az idei Könyvhétre jelenik meg az Agave Kiadó gondozásában Felkavaró tartalom címmel.

02. Elöljáróban talán annyit, hogy bár az író figyelmeztetett az esetleges megrázkódtatásokra olvasás során, azonban a várt élmény egy kicsit alulmaradt a várakozásaimmal szemben.

03. Most is lenyűgözően sok ember(i)séget, legyen az jó vagy rossz, fog közre az első és hátsó borító, a szerző hozzáadott néhány szörnyet, majd az egész meghintette egy csipetnyi csodával és balszerencsével.

04. A gyűjtemény ezúttal is bevezetővel kezdődik, ezt követi huszonnégy írás, amelyek közül 2004-es a legkorábbi és 2015-ös a legkésőbbi, amely az Amerikai istenek univerzumában játszódik a főszereplője Árnyék.

05. Ahogyan az előzőekben, itt is műfaji kavalkáddal van dolga az olvasónak: akadnak tündérmesék, szerelmes levelek, látomás versek (aisling) illetve rá jellemzően horror, sci-fi és dark fantasy keverékéből összeálló írások.

06. Többek között William Wordsworth, Lewis Carroll, John Keats hagyták irodalmi nyomukat ilyen-olyan módon az írásokon, illetőleg Sherlock Holmes és Doctor Who közvetve és közvetlenül fel is bukkan két novellában.

07. Gaiman állandóan jelen van az interneten: ennek egy különös hangulatú írás (A Calendar of Tales) lett a gyümölcse, melynek hátteréről azt érdemes tudni, hogy az író Twitter oldalán kérdéseket tett fel követőinek, majd a neki tetsző 12 kérdés-válaszból írt egy 12 darabból álló novellaciklust.

Neil Gaiman (foto: Kimberly Butler)

08. Akad egy másik stilisztikai bravúr is (Orange), ahol az író a rendőrségi kihallgatási jegyzőköny formát választotta a történet elmondásához, azonban a kérdések ismeretlenek maradnak az olvasó előtt.

09. Összefoglalva Gaiman ezután is hatalmas népszerűségnek fog örvendeni, mégis úgy gondolom, hogy aki esetlegesen most ismerkedik vele, ne ezzel a gyűjteménnyel kezdje.

10. Ugyanakkor a régi olvasók számára ismételten akadnak kiemelkedő írások, amelyek méltán vonulhatnak majd be a Gaiman életmű legjobbjai közé.