10 mondat egy skandináv "krimiről" (Gyerek a bőröndben)

Jelenlegi hely

Szerző stv On the

Gyerek a bőröndben01. Boldog-boldogtalan krimit akar írni Északon, meglovagolva a skandináv krimi népszerűségét, ám ez nem használ sokat a zsánernak.

02. Agnete Friis és Lene Kaaberbøl dán írónők: egyikük fantasy-, másikuk gyerekkönyv-szerzőként vált ismertté; együtt pedig a Nina Borg-sorozat által vonultak be az irodalmi sikerszerzők közé.

03. A sorozat főszereplője Nina Borg, a Vöröskereszt ápolónője, aki életét a gyengék és elesettek megsegítésére tette fel, saját családja viszont annyira érdekli mint Ted Bundyt az emberi jogok.

04. A sorozat első regénye (Gyerek a bőröndben) egy emberrablás történetét mutatja be több szálon: az emberrablók, a megrendelő, az elrabolt gyermek anyja és a megmentésen igyekvő Nina szemszögéből.

05. E többsíkú cselekménystruktúrát tekintve a szöveg még érdekes is lehetne, de nem az: olvasóként minden eseménybe, minden indítékba bepillantást nyerünk, a szereplők pedig rövidlátón botladoznak az általuk át nem látott szálak között – ez dramaturgiailag a lehető legrosszabb fogás.

06. Mondanivaló is van: a bevándorlók általánosan rossz helyzete, elesettsége, a szláv örömlányok sanyarú sorsa olyannyira nem válik érdekessé, a szociális problémák olyannyira nem mélyülnek el az olvasóban, hogy ilyen fokú érdektelenség csupán komoly virtuozitással érhető el, ami a maga módján tiszteletre méltó.

07. A szöveg egyik vonatkozásában emlékeztet Shakespeare III. Richárd című drámájára: egyetlen szimpatikus karakter sincsen benne.

08. A kötet 2008-ban az év krimije lett (igaz, inkább thriller, mint krimi) – ez önmagában is erős ellenvélemény.A regény szerzői

09. Ez nem egy jó könyv, a Cigányátok című folytatás viszont már érdekesebbnek tűnik.

10. A könyvre mint fenoménra nem lehet panasz: kellemes nagyságú szedéstükör, formás betűk, szemnyugtató papírszín, igényes borító, minőségi kötés.