szervezett bűnözés

Jelenlegi hely

Próza Nostra (Mario Puzo - A Keresztapa)

Szerző V On the

 

            Szilasi Lászlónak, a Szentek hárfája című regény írójának

Nincs nyelvünk a populáris irodalomra. Az a nyelv, amellyel az irodalmat elbeszélik alkalmatlan erre: nem talál szavakat. Az akadémia nyelve nem a „populáris” irodalomé, másik terület, számára nem elbeszélhető, ezért ki-/elzárja: ne legyenek rá szavak – „ez nem irodalom, ez ponyva”.

„Nem találunk szavakat.” Pontosabban: nehezen találunk szavakat. A nyelv megremeg, hezitál. Kezdené, de megbotlik, dadog, nem talál szavakat. Szöveg áll előtte, olyan felület, hatalmasság, amely láttán meghátrál, elbizonytalanodik – nem mondom még egyszer: nem talál szavakat. Ez az omerta, a kollektív hallgatás igazi törvénye: sose fedd fel, ne add ki, hallgasd el olyan erővel szembesíteni a nyelvet, amely láttán nem tehet mást: elhallgat.

Irodalmi díj a Gomorra szerzőjének

Szerző stv On the

Roberto SavianoRoberto Saviano kapta az idei PEN/Pinter-díjat, melyet 2009 óta ítélnek oda a szerzői bátorságért. Saviano a nápolyi maffiáról írt könyve - a Gomorra - 2006-os megjelenése óta rejtőzködve él, állandó rendőri őrizetben. Tudván, hogy a Rendszer (ahogyan a camorrát nevezik) a világ egyik legnagyobb bűnszervezete, a díj odaítélése meglehetősen megalapozottnak tűnik.

(Forrás: Litera)